«Υπόταση» στις εισπράξεις από τον τουρισμό παρουσιάζει η Πελοπόννησος

«Υπόταση» στις εισπράξεις από τον τουρισμό παρουσιάζει η Πελοπόννησος

Καθόλου ενθαρρυντικά δεν είναι τα στοιχεία της τουριστικής κίνησης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρά το γεγονός ότι η περιοχή μας διαθέτει περιοχές ιδιαίτερου φυσικού, ιστορικού και πολιτιστικού κάλλους.
Το συμπέρασμα αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ένα σήμα για την πολιτική των αρμόδιων φορέων στο θέμα του τουρισμού, αφού φαίνεται ότι η συμμετοχή σε διάφορες εκθέσεις της Περιφερειακής Αρχής ή άλλες κινήσεις δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Εν ολίγοις, κάποιοι κάνουν λάθος και γι’ αυτό θα πρέπει να αλλάξουν το συντομότερο δυνατό τον τρόπο που βλέπουν το τουριστικό μας προϊόν.
Αφορμή αποτελεί η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία παρουσίασε για πρώτη φορά ταξιδιωτικά στοιχεία ανά Περιφέρεια της χώρας, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειάς της για πληρέστερη και ακριβέστερη απεικόνιση της τρέχουσας μακροοικονομικής κατάστασης και με στόχο την παροχή καλύτερης και λεπτομερέστερης πληροφόρησης στους χρήστες στατιστικών στοιχείων, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.
 
Ταξιδιωτικές εισπράξεις ανά Περιφέρεια
Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2016 διαμορφώθηκαν στα 12.749 εκατ. ευρώ. Ο κύριος όγκος των εισπράξεων, σε ποσοστό 87,5% του συνόλου, πραγματοποιήθηκε στις εξής πέντε Περιφέρειες: Νοτίου Αιγαίου (3.136 εκατ. ευρώ), Κρήτης (3.095 εκατ. ευρώ), Αττικής (1.734 εκατ. ευρώ), Κεντρικής Μακεδονίας (1.688 εκατ. ευρώ) και Ιονίων Νήσων (1.504 εκατ. ευρώ).
Στο σύνολο των υπόλοιπων Περιφερειών (Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας) οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 1.592 εκατ. ευρώ.
 
Επισκέψεις ταξιδιωτών ανά περιφέρεια
Το 2016, οι ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα πραγματοποίησαν συνολικά 28.376 χιλ. επισκέψεις στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τη συνολική εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση (2016: 24.799 χιλ. ταξιδιώτες), καθώς ένας ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφθεί περισσότερες από μία Περιφέρειες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.
Ο μεγαλύτερος όγκος των επισκέψεων, σε ποσοστό 86,4% επί του συνόλου, πραγματοποιήθηκε στις εξής έξι Περιφέρειες: Κεντρικής Μακεδονίας (6.395 χιλ. επισκέψεις), Νοτίου Αιγαίου (5.227 χιλ.), Αττικής (4.543 χιλ.), Κρήτης (4.537 χιλ.), Ιονίων Νήσων (2.457 χιλ.) και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (1.363 χιλ.). Στο σύνολο των υπόλοιπων Περιφερειών (Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Βορείου Αιγαίου) πραγματοποιήθηκαν 3.854 χιλ. επισκέψεις.
 
Προέλευση ταξιδιωτών
Αναλυτικότερα, σημειώνεται ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το 42,8% των εισπράξεων αφορούσε ταξιδιώτες από τη Γερμανία (47 εκατ. ευρώ), το Ηνωμένο Βασίλειο (37 εκατ. ευρώ), τις ΗΠΑ (28 εκατ. ευρώ) και τη Γαλλία (27 εκατ. ευρώ).
Σημειώνεται πως η συγκέντρωση και επεξεργασία ταξιδιωτικών στοιχείων ανά Περιφέρεια, όπως αυτά συλλέγονται μέσω της Έρευνας Συνόρων, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016 και έκτοτε η Τράπεζα της Ελλάδος συγκεντρώνει στοιχεία και για την περιφερειακή κατανομή των ταξιδιωτικών εισπράξεων, καθώς και των επισκέψεων και διανυκτερεύσεων των εισερχόμενων ταξιδιωτών.
Η ταξινόμηση των Περιφερειών γίνεται σύμφωνα με την επίσημη στατιστική ταξινόμηση Nomenclature of territorial units for statistics (NUTS 2013/EU-28) και συγκεκριμένα με το δεύτερο επίπεδο αυτής (NUTS 2), το οποίο συμπίπτει με τη διοικητική διαίρεση της χώρας σε 13 Περιφέρειες, αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης