Stop Αρχαιολογίας στη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας για τη μάντρα της Παλιάς Πόλης…


Stop σήμανε η Αρχαιολογία στις εργασίες που ξεκίνησε να κάνει η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας στην γκρεμισμένη (από τη θεομηνία του Σεπτεμβρίου) πετρόχτιστη μάντρα στο «μπαλκόνι» της ιστορικής Αρκαδιάς, στην Παλιά Πόλη Κυπαρισσίας.
Οι εργασίες ξεκίνησαν με χωματουργικά μηχανήματα, τα οποία, τη Δευτέρα, έπιασαν δουλειά. Την ίδια κιόλας μέρα που ξεκίνησαν, όμως, σταμάτησαν με παρέμβαση στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού.
Όπως μας είπαν κάτοικοι της Πάνω Πόλης, της Παλιάς Πόλης όπως έχει γίνει πλέον γνωστή η ιστορική «Αρκαδιά», ακριβώς λόγω της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και αισθητικής της αξίας και σημασίας, οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού παρενέβησαν, επειδή η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, «αυθαίρετα», χωρίς εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, αλλά και δίχως να ακολουθούνται νόμιμες ή νομότυπες διαδικασίες εκτέλεσης δημοτικού έργου, προχώρησε σε επεμβάσεις με χωματουργικά μηχανήματα.
Σημειώνεται πως η Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας σε ένα μεγάλο μέρος της έχει ανακηρυχθεί ιστορικός διατηρητέος οικισμός (ΦΕΚ 1159/Β/29-12-1979) και αρχαιολογικός χώρος (ΦΕΚ 347/Β/10-4-1998). Το ενδιαφέρον μας εστιάζεται σε αυτήν, γιατί η ιστορία της μετράει περισσότερα από 4.000 χρόνια και μέχρι σήμερα είναι ορατά παντού στοιχεία και μνημεία από όλες τις ιστορικές περιόδους.
Για την αποκατάσταση της πετρόχτιστης μάντρας, όπως μας είπαν, στην προτέρα της μορφή και όπως πρέπει σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί – στο πλαίσιο της μελέτης ανάπλασης στην περιοχή της Παλιάς Πόλης Κυπαρισσίας –, και η οποία έχει εγκριθεί από το Τεχνικό Συμβούλιο Μνημείων, απαιτούνταν υποβολή σχετικού αιτήματος έγκρισης – αδειοδότησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, που είναι η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου (ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ) και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Αίτημα για έγκριση – αδειοδότηση στις ως άνω υπηρεσίες δεν είχε υποβληθεί τη Δευτέρα και γι’ αυτό παρενέβησαν και σταμάτησαν τις εργασίες.
Θυμίζεται πως στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας τέθηκαν προ ημερήσιας διάταξης θέμα και ερωτήματα, ενώ έγινε συζήτηση για την ανάπλαση στην Πάνω – Παλιά Πόλη Κυπαρισσίας και τη μάντρα. Πολύς λόγος έγινε για τη μάντρα στο μπαλκόνι της παλιάς «Αρκαδιάς», που κατέρρευσε από τη θεομηνία που έπληξε την περιοχή το Σεπτέμβριο του 2016, αλλά λίγες κουβέντες ελέχθησαν για το (πολυδιαφημισμένο) έργο της ανάπλασης.
Μάλιστα, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, άφησε αιχμές για τη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας, για το συνολικό κόστος του έργου της ανάπλασης, εστιάζοντας στο κόστος κατασκευής της μάντρας, που είπε ότι η μελέτη το φτάνει στα 100.000 ευρώ, ενώ εντύπωση και ερωτηματικά προκάλεσαν οι αναφορές του σε «παιχνίδια» κ.ο.κ. σε βάρος, προφανώς, της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου!
Ο κ. Κατσίβελας επισήμανε: «Η βούληση που έχει εκφραστεί και θεωρείται δεδομένη είναι ότι η Δημοτική Αρχή έχει τη διάθεση και τη θέληση και την απόφαση να κάνει την ανάπλαση της Άνω Πόλης της Κυπαρισσίας. Οι εκτιμήσεις οι αρχικές για τη μελέτη ήταν κάποιου οικονομικού επιπέδου. Φαίνεται ότι είναι μεγάλες. Κρατάω τις προσωπικές μου ενστάσεις, ίσως να κάνω και λάθος, αλλά επιτρέψτε μου να κρατάω τις προσωπικές μου ενστάσεις, αν είναι όντως εκεί το κόστος της δαπάνης για την ανάπλαση της Πάνω Πόλης της Κυπαρισσίας. Δε σας κρύβω ότι, επειδή δεν είμαι από τους ευκολόπιστους, σας λέω και προκαταβολικά ότι η διαδικασία που θα πάμε για την αποκατάσταση της μάντρας στην Πάνω Πόλη θα γίνει με αυτεπιστασία και, γενικώς, είμαι σίγουρος ότι μπορεί να συμπιεστεί το κόστος χωρίς να συμπιεστεί η ποιότητα…».
Επανέλαβε δε, ότι η μάντρα θα γίνει με αυτεπιστασία και πως το έργο της ανάπλασης θα γίνει, όταν θα υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση στο Δήμο από εκπτώσεις άλλων έργων που θα δημοπρατηθούν το προσεχές διάστημα και τις δόσεις της ΔΕΥΑΤ για το πολιτιστικό τέλος.
Όπως μας είπαν κάτοικοι της περιοχής τη Δευτέρα για τη μάντρα, είδαν και τους είπαν από το Δήμο ότι θα γίνει το έργο με «αυτεπιστασία». Ρωτώντας πληροφορήθηκαν ότι θα κάνει εργασίες συμβασιούχος ή και συμβασιούχοι 8μηνης σύμβασης της ΔΕΥΑ Τριφυλίας, που έχουν προσληφθεί με ειδικότητα ΥΕ Εργατών!
Οι ίδιοι απορούν γιατί δεν έγινε διαγωνισμός για το έργο της μάντρας, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονήσει ο Δήμος, και πώς κάποιος συμβασιούχος της ΔΕΥΑ Τριφυλίας, που έχει προσληφθεί ως ΥΕ Εργατών για να καλύψει ανάγκες τις ΔΕΥΑ Τριφυλίας σε έργα αποκατάστασης των έργων της Επιχείρησης στα δίκτυα (ύδρευσης – αποχέτευσης), μπορεί να κάνει τεχνικό έργο του Δήμου Τριφυλίας και, μάλιστα, τέτοιου μεγέθους. Απορούν πώς νομιμοποιείται να γίνει κάτι τέτοιο και, επίσης, ποιος υπηρεσιακός παράγων του Δήμου θα πιστοποιήσει ότι κάποιος συμβασιούχος ειδικότητας ΥΕ Εργατών της ΔΕΥΑ Τριφυλίας έκανε τεχνικό έργο του Δήμου και πώς αυτό μπορεί να γίνει. Απορούν πώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού θα «αφήσουν» ίσως να ξεκινήσει και να γίνει έργο στην περιοχή μόνο με τοίχο από σκυρόδεμα, εκτός μελέτης και εκτός ιστορικής, αρχιτεκτονικής και αισθητικής της περιοχής και πέραν της ισχύουσας νομοθεσίας, προσθέτοντας πως ακριβώς δίπλα και σε συνέχεια της μάντρας που κατέρρευσε, υπάρχει πετρόχτιστη μάντρα, με καμάρα και αγωγό, που χρονολογούνται από το 1700, και για την εκτέλεση έργου ακριβώς δίπλα απαιτείται ειδική μέριμνα για τη στήριξή τους κ.τ.λ., για να μην καταρρεύσουν και καταστραφούν!
Ακόμη, αναρωτιούνται εάν η Υπηρεσία Δόμησης έχει και ποια αρμοδιότητα επί αυτού του έργου και, επιπλέον, εάν τίθεται ζήτημα εμπλοκής και με την Επιθεώρηση Εργασίας…

Του Ηλία Γιαννόπουλου