Η θεραπευτική ιππασία έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να γίνεται γνωστή και στη χώρα μας. Στη δε Καλαμάτα λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2015 η Ιππόσχεση, ένα Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας, με εγκαταστάσεις στο Ασπρόχωμα.
Το «Θάρρος» βρέθηκε εκεί και μίλησε με τη λογοθεραπεύτρια Αμαλία Δουλάμη και το φυσικοθεραπευτή Παναγιώτη Σαβελή, δύο ανθρώπους με εξειδίκευση στη Θεραπευτική Ιππασία.
Τι είναι η Ιππόσχεση;
Η ΙΠΠΟΣΧΕΣΗ είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που προσφέρει υπηρεσίες σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Με οδηγό και συνοδοιπόρο το άλογο, μέσω της ιππασίας και άλλων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα άλογα, αναπτύσσουμε τις ικανότητες κάθε ατόμου, με σκοπό να συμβάλουμε στη γνωστική, φυσική, συναισθηματική και κοινωνική του εξέλιξη.
Τι είναι η Θεραπευτική Ιππασία και σε ποιους απευθύνεται;
Η θεραπευτική/εκπαιδευτική ιππασία αποτελεί μία υποστηρικτική ολιστική προσέγγιση αποκατάστασης, με σημαντικά θεραπευτικά αποτελέσματα στους τομείς της σωματικής και ψυχοσυναισθηματικής υγείας.
H κίνηση του αλόγου, η οποία προσομοιάζει ιδιαίτερα στην κίνηση της ανθρώπινης λεκάνης κατά το βηματισμό, η αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή επαφής των ποδιών του αναβάτη με το άλογο, η οποία δρα αναχαιτιστικά στη σπαστικότητα, η πληθώρα ελεγχόμενων ερεθισμάτων που μπορούν να διοχετευτούν προς το θεραπευόμενο κατά την ίππευση (αιθουσαία, απτικά, ιδιοδεκτικά κ.λπ.), η κοινωνικότητα του αλόγου ως ζώου αγέλης, καθώς και η ικανότητά του να αντιλαμβάνεται και να ανταποκρίνεται άμεσα στα ανθρώπινα συναισθήματα, το καθιστούν εξαιρετικό συνθεραπευτή για όσους καθημερινά προσπαθούν να γνωρίσουν τις δυνατότητές τους, να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ζωής με επιμονή και αισιοδοξία.
Περιγράψτε μας μια συνεδρία…
Μια τυπική συνεδρία θεραπευτικής ιππασίας έχει να κάνει με το δυναμικό του κάθε αναβάτη. Η συνεδρία ξεκινά με την ιπποκομία, όπου γίνεται φροντίδα του αλόγου, καθώς και ετοιμασίες αυτού.
Στη συνέχεια γίνονται δραστηριότητες γύρω από το άλογο και, τέλος, ακολουθεί η ίππευση.
Πρέπει, όμως, να γίνει κατανοητό ότι όλη αυτή η διαδικασία κατά τη διάρκεια της συνεδρίας έχει συγκεκριμένο θεραπευτικό στόχο. Δηλαδή, τη στιγμή που βουρτσίζει ο θεραπευμένος το άλογο, θα του ζητηθεί να φέρει την τάδε χρώματος βούρτσα, κάτι που αποτελεί γνωστική εκπαίδευση, κοινωνική και κινητική κ.λπ.
Τι είναι η ψυχοεκπαίδευση μέσω του άλογου;
Η ψυχοεκπαίδευση με τη βοήθεια του αλόγου χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στη θεραπεία σοβαρών παθήσεων, όπως η κατάθλιψη και οι εξαρτήσεις. Επιπλέον, χρησιμοποιείται ως εργαλείο βιωματικής διδασκαλίας ομάδων παιδιών και ενηλίκων, ενώ γίνεται σε συνεργασία με ψυχολόγο.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να έρθουν σε επαφή με το άλογο και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και να επιδοθούν σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, οι οποίες λειτουργούν συμβολικά δημιουργώντας «μεταφορές» σχετικά με την κατάσταση την οποία βιώνουν.
Ο συντονιστής βρίσκεται εκεί μόνο για να καθοδηγήσει το θεραπευόμενο με ερωτήσεις και να τον βοηθήσει να «ερμηνεύσει» τη συμπεριφορά των αλόγων.
Ο εκπαιδευτής δεν παρεμβαίνει παρά καθοδηγεί τους συμμετέχοντες να αντλήσουν τα συμπεράσματα μόνοι τους και να μεταφέρουν τη γνώση σε άλλες περιπτώσεις της ζωής τους.
Τι είναι αυτό που κάνει το άλογο να ξεχωρίζει;
Το πρώτο που είναι πολύ χρήσιμο στη θεραπευτική ιππασία είναι το κομμάτι που αφορά στην κίνηση και το σώμα του άλογου. Ειδικότερα, ο βηματισμός του άλογου μοιάζει πάρα πολύ με αυτόν του ανθρώπου. Έτσι ο αναβάτης, ιππεύοντας, παίρνει τα θετικά ώστε να έχει ένα σωστό πρότυπο βηματισμού. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι, όταν το άλογο κινείται, κάνει πάνω από 90 τρισδιάστατες κινήσεις.
Πέρα από την κίνηση, όμως, είναι και η θερμότητα που αναπτύσσεται μεταξύ του αναβάτη και του αλόγου.
Επιπλέον, η φύση του άλογου είναι αυτή που το κάνει χρήσιμο και ιδανικό, αφού είναι ζώο αγέλης και καταφέρνει να αξιολογεί τα πάντα στο περιβάλλον του, οπότε αλληλεπιδρά ιδανικά ανάλογα με τον άνθρωπο που έχει κοντά του.
Πέρα από εσάς υπάρχουν και εθελοντές στο Κέντρο;
Οι σκοποί και οι δραστηριότητες της «Ιππόσχεσης» υποστηρίζονται από εθελοντές της πόλης μας που καθημερινά προσφέρουν το χρόνο και τη διάθεσή τους. Σε συνεργασία με τη Μ.Κ.Ο Κ.Α.ΝΕ. και μέσω της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας υποδεχόμαστε εθελοντές από χώρες της Ευρώπης, που προσφέρουν υποστηρικτικά τη βοήθειά τους στα προγράμματά μας και συμβάλλουν στην ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών.
Θεραπευτική άσκηση και Equi Yoga
Υπάρχει και η θεραπευτική άσκηση στο άλογο. Αυτό σημαίνει ότι γίνονται συνεδρίες θεραπευτικής άσκησης. Πραγματοποιούνται ως εξατομικευμένα προγράμματα δραστηριοτήτων, με στόχο την αντιμετώπιση μυοσκελετικών ελλειμμάτων, τη διόρθωση της στάσης του σώματος, τη μυική ενδυνάμωση και τη βελτίωση της γενικής φυσικής κατάστασης.
Μαζί με τα άλογα κάποιος μπορεί να κάνει Equi Yoga. Πρόκειται για ασκήσεις yoga πάνω και δίπλα από το άλογο. Μαθαίνουμε, δηλαδή, εδώ πώς να απελευθερώνουμε το σώμα μας και να γινόμαστε ένα με το άλογο, μέσα από μια σειρά ασκήσεων yoga και ειδικών αναπνοών, οι οποίες εκτελούνται πάνω και δίπλα από το άλογο.
Τρίτη ηλικία και άλογο
Σχετικά με τις δραστηριότητες ο Παναγιώτης ανέφερε ότι υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα ασκήσεων γύρω και πάνω από το άλογο, με στόχο τη βελτίωση της ισορροπίας, του χρόνου αντίδρασης (κινητικής απάντησης) και της μυικής δύναμης του συμμετέχοντος, προσαρμοσμένα σε άτομα τρίτης ηλικίας.
Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η βελτίωση της κινητικότητας και της αυτοπεποίθησης (“fear of falling”), που οδηγούν σε μείωση των πιθανοτήτων πτώσεων και σε αύξηση της λειτουργικότητας και της ανεξαρτησίας του ηλικιωμένου. Τα προγράμματα σχεδιάζονται και υλοποιούνται από φυσικοθεραπευτή με κλινική και ερευνητική εμπειρία στην πρόληψη πτώσεων για άτομα τρίτης ηλικίας.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
-Πληροφορίες για την Ιππόσχεση μπορεί να βρει κάποιος στο ipposhesi.com/