Λαμόγια με περιουσία παίρνουν επίδομα αλληλεγγύης

Λαμόγια με περιουσία παίρνουν επίδομα αλληλεγγύης

Οι γνώμες για την ετυμολογία της λέξης «λαμόγιο» διίστανται. Η πιθανότερη ερμηνεία είναι ότι προέρχεται από το ιταλικό έναρθρο ουσιαστικό «la moglie» (πρφ.: λα μόγιε – μτφ.: η σύζυγος).  Όταν κάποιος Ιταλός χαρτοπαίκτης κέρδιζε και ήθελε να φύγει από το τραπέζι για να μη ξαναχάσει, φώναζε δήθεν φοβισμένος, «la moglie, la moglie», (λαμόγιε…), ότι, δήθεν, τον έψαχνε η γυναίκα του, έπαιρνε βιαστικά τα χρήματα και έφευγε τρέχοντας (την έκανε λαμόγιο, δεν τηρούσε, δηλαδή, τις υποσχέσεις του).
Αυτή η σατιρική έκφραση έφτασε στην Ελλάδα, ενώ ξεχάστηκε στην Ιταλία, και τη χρησιμοποιούμε για να προσδιορίζουμε τον ασυνεπή και το μικροαπατεώνα.
Με βάση μια άλλη ερμηνεία, η λέξη προέρχεται από την αργκό του Μπουένος Άιρες, το πλουσιότατο «λουνφάρδο», και είναι σκέτο μόγια, που σημαίνει λαδιά, απάτη, πονηριά, εξαπάτηση.
Το άρθρο la προστέθηκε αργότερα στα ελληνικά, για να μοιάζει πιο ισπανικό ή ξενόφερτο.
Τέλος, σύμφωνα με τον Τριανταφυλλίδη, σημαίνει φεύγω, ξεφεύγω, σκαπουλάρω («Την κάνω λαμόγια»)….
Σίγουρα θα αναρωτιέστε για την εισαγωγή. Χθες, το πρωί δεχθήκαμε ένα επώνυμο τηλεφώνημα που μας κατήγγειλε αυτά που καταγράφουμε και παρατηρούμε δίπλα μας καθημερινά. Ένα από αυτά είναι και το παιχνίδι απάτης που έχουν στήσει ορισμένοι με το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης στην Καλαμάτα.
Πριν προχωρήσουμε, ξεκαθαρίζουμε ότι τα ονόματα των πρωταγωνιστών της ιστορίας που ακολουθεί είναι στη διάθεσή μας.
Πρώτη περίπτωση: Γυναίκα εργαζόμενη σε τοπική επιχείρηση με μηνιαίο (σ.σ. στα χαρτιά) μισθό 650 ευρώ. Όπερ και σημαίνει ότι άλλοτε παίρνει έναντι, άλλοτε πληρώνεται με σημαντική καθυστέρηση και ούτω καθεξής. Το ενοίκιο, η ΔΕΗ, τα χρέη είναι όμως μόνιμα. Σύζυγος άνεργος και ένα παιδί να προσπαθεί να προσαρμοστεί στον κόσμο που το έφεραν. Χάνει το Επίδομα Αλληλεγγύης για τέσσερα (4) ευρώ!
Δεύτερη Περίπτωση: “Κύριος” συμπολίτης, έχοντας μεταβιβάσει την περιουσία του, κυκλοφορώντας με αυτοκίνητο Μερσεντές, λαμβάνει το επίδομα αλληλεγγύης. Και όχι μόνο αυτό. Κομπορρημονεί δεξιά και αριστερά για τη… μαγκιά του να κοροϊδεύει το κράτος.
Η συνομιλήτρια στην τηλεφωνική γραμμή ήταν οργισμένη με την κατάσταση. Μας έλεγε ότι δεν άντεχε την αδικία. Δεν ήταν από αυτές  που λένε «τίποτα δε γίνεται και τίποτα δεν μπορούμε να κάνουμε». Αναρωτιόταν για τον τρόπο που δίνεται το επίδομα, αν υπάρχουν έλεγχοι, κράτος.
Δε θα είχε δει, φαίνεται, «άπορους» με πισίνες ή δεν της το επέτρεπε η προσωπική της κλίμακα αξιών να το παραδεχτεί. Κι όμως, κανονικό  πάρτυ με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης κάνουν αρκετοί που αποκρύπτουν εισοδήματα και εμφανίζονται ως φτωχοί ή και άνεργοι στην εφορία.
Έτσι όχι μόνο δεν καταβάλλουν τους αναλογούντες με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα φόρους, αλλά εισπράττουν και τη δόση του επιδόματος φτώχειας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ορισμένοι μάλιστα από αυτούς είναι και κάτοχοι μεγάλης αξίας περιουσιακών στοιχείων.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη