Η Δημοτική Αρχή «κλείνει τα μάτια» σε δεκάδες καταγγελίες δημοτών, ενώ «στρουθοκαμηλίζει» στο οικονομικού «δούναι και λαβείν»
Υποκρισία, ωχαδερφισμός και μικροπολιτική με έντονο ψηφοθηρικό άρωμα κυριάρχησαν στην προχθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας του θέματος «Έγκριση λειτουργίας νέου κανονισμού του Δημοτικού Νεκροταφείου».
Κι όλα αυτά, όταν υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες από δημότες, αλλά και προσωπική θεώρηση της κατάστασης από τον υπογράφοντα το ρεπορτάζ.
Μέσα στην πολυσέλιδη εισήγηση δε βρήκαμε ούτε μία γραμμή για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που θα πρέπει να προσφέρονται στους εργάτες που ασχολούνται με την αποκομιδή των νεκρών και των οστών. Από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι η αυτή η εργασία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για αυτόν που την εκτελεί.
Στο νέο κανονισμό δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την τοποθέτηση ειδικού παραβάν, όταν εκτελείται η εργασία της εκταφής, ούτε καταργείται εντελώς η λεγόμενη «σκαφίδα» για τη μεταφορά του μισολιωμένου πτώματος σε άλλον χώρο του νεκροταφείου.
Για το τεράστιο θέμα της παρουσίας γυναικών επί αμοιβή για το άναμμα του καντηλιού στο μνήμα του νεκρού και για τα χρήματα που δίνονται προκειμένου να προσφερθεί η συγκεκριμένη εργασία, ο δήμαρχος το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι πρόκειται «για συγγενείς της οικογένειας του νεκρού, που μπορεί παίρνουν κάποια χρήματα για έναν καφέ!». Κατέληξε, δε, ότι «δε χάθηκε και ο κόσμος για όλη αυτή τη οικονομική δοσοληψία».
Δηλαδή, 50 ευρώ για την πρώτη εκταφή, 50 ευρώ για τη δεύτερη, 30 ευρώ για τρία έως πέντε χρόνια, για το δήμαρχο Καλαμάτας δε σημαίνουν τίποτα. Πριν δε από μερικούς μήνες, ο ίδιος ο δήμαρχος είχε δηλώσει: «Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι εκεί που τους έχουμε βρει χρόνια, τους αφήσαμε, βγάζουν ένα μεροκάματο και καλό είναι να μη συζητάμε γιατί καταλαβαίνετε, άμα μπούμε σε διαδικασία αποδείξεων, ενσήμων, κάποιοι μάλιστα είναι και εργολάβοι εκεί μέσα και έχουνε και παρακάτω και υποτακτικούς και το ένα και το άλλο»…
Παράλληλα, η ΔΟΥ Καλαμάτας είχε αποστείλει και σχετικό έγγραφο όπου σημείωνε: «Η προϊσταμένη της ΔΟΥ Καλαμάτας απέστειλε προς όλους τους Δήμους της Μεσσηνίας, μεταξύ των οποίων και προς το Δήμο Καλαμάτας, έγγραφο στο οποίο αναφέρονται τα εξής: Στην υπηρεσία μας έχει περιέλθει πλήθος καταγγελιών – επώνυμες και ανώνυμες – στις οποίες καταγγέλλεται ότι πολίτες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα κοιμητήρια των Δήμων σας, χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, όπως δήλωση έναρξης δραστηριότητας στην Εφορία, μη έκδοση αποδείξεων κ.λπ. Οι υπηρεσίες που καταγγέλλονται συνήθως είναι πλύσιμο τάφων, άναμμα καντηλιών, εκταφές κ.λπ. Παρακαλείσθε να ελέγχετε αν εντός των χώρων αυτών δραστηριοποιούνται άτομα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται εκ του νόμου».
Μπροστά στην παραπάνω υποκρισία την τιμή της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας έσωσε η Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας, που σε ομόφωνη απόφασή της, έπειτα από πρόταση του Παν. Λύρα, ζητούσε στο νέο κανονισμό να ισχύουν και τα εξής: Οι εργάτριες του νεκροταφείου να είναι ασφαλισμένες και να κόβουν αποδείξεις για τις υπηρεσίες τις οποίες παρέχουν.
Επίσης, δεν “έκλεισαν τα μάτια”, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Οικονομάκου και Σαράντος Μαρινάκης, που ψήφισαν “λευκό”, αντιδρώντας έτσι σε ορισμένα θέματα του κανονισμού.
Σε κάθε περίπτωση, ερωτήσεις για τη στάση τους απέναντι στο θέμα μπαίνουν τόσο για τη Διεύθυνση Υγείας Μεσσηνίας όσο και για την Επιθεώρηση Εργασίας, δημόσιες υπηρεσίες που γνωρίζουν την κατάσταση και δεν κάνουν απολύτως τίποτα.
Και κάτι για το τέλος. Οι καταγγελίες που έγιναν πριν από κάποια χρόνια για την παραοικονομία στο Νεκροταφείο Καλαμάτας (με μαύρο χρήμα ενός εκατομμυρίου ευρώ) από τον πρώην πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και τότε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του, Γιώργο Καραμπάτο, δεν ερευνήθηκαν ποτέ σε βάθος. Από τότε το θέμα έχει έλθει αρκετές φορές στο προσκήνιο, κυρίως σε τοπικούς φορείς και Αρχές, ωστόσο ουσιαστικές απαντήσεις δεν έχουν δοθεί. Γιατί;
Του Αντώνη Πετρόγιαννη