Προσφορά στον Πολιτισμό και με εκδηλώσεις από το Μουσείο Συλλογής Φορεσιών «Βικτωρίας Γ. Καρέλια»


Επεκτείνει την προσφορά του στον πολιτισμό με μουσικές εκδηλώσεις, διαλέξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα!
 
ΑΡΧΗ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΜΕ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ROSS DALY ΣΤΙΣ 28/6

 
Το Μουσείο Συλλογής Φορεσιών «Βικτωρίας Γ. Καρέλια» του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας ξεκίνησε τη λειτουργία του τον περασμένο Οκτώβριο και μέσα σε αυτό το 8μηνο έχει κερδίσει καθολική καταξίωση, που ξεπερνά τα σύνορα, όχι μόνο της Μεσσηνίας, αλλά και της χώρας.
Με περισσότερους από 5.000 καταγεγραμμένους επισκέπτες -οι οποίοι βγαίνουν εντυπωσιασμένοι από το νεοκλασικό κτήριο της οδού Σταδίου 64, με τις δεκάδες σπάνιες, άριστα διατηρημένες, πλουμιστές φορεσιές και στολίδια παλιότερων εποχών και διαφόρων τόπων της πατρίδας μας, αλλά κι ένα σύγχρονο, πραγματικά ζωντανό, σχεδιασμό με κρυφές γωνιές, κλείνοντας το μάτι σε μικρούς και μεγάλους για εξερεύνηση και ανακάλυψη- θα έλεγε κανείς ότι το Μουσείο έχει εκπληρώσει ιδανικά το σκοπό δημιουργία του…
Οι υπεύθυνοι του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας και η κα Βίκυ Καρέλια, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στην υλοποίηση και στο περιεχόμενο του μοναδικού αυτού Μουσείου (τα περισσότερα εκθέματα προέρχονται από την προσωπική της συλλογή, αποτέλεσμα μιας αναζήτησης που διήρκεσε σχεδόν μισό αιώνα), έχουν όμως διαφορετική άποψη. Χωρίς να μένουν στα κεκτημένα, έχουν ακόμα πολλά να χαρίσουν στον τόπο και τον πολιτισμό μας…
Τις λεπτομέρειες ενός θερινού κύκλου μουσικών εκδηλώσεων έδωσε με νεανικό πάθος η ίδια η κα Καρέλια, χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου, έχοντας στο πλευρό της την έφορο του Λυκείου Ελληνίδων-παράρτημα Καλαμάτας, Σίσσυ Καλλικούνη. Η ενημερωτική συνάντηση φιλοξενήθηκε στον πανέμορφο υπαίθριο χώρο του μουσείου, που ουσιαστικά προ-κάλεσε αυτή την περαιτέρω αξιοποίηση.
«Να επωφεληθούμε από αυτόν το μαγευτικό χώρο, τον οποίο θεωρώ σαν μια αγκαλιά. Πάντοτε όταν έρχομαι εδώ, ό,τι κι αν έχω περάσει στη μέρα, αισθάνομαι ότι ηρεμώ, είναι πάρα πολύ φιλικός χώρος» εκμυστηρεύτηκε το προσωπικό της βίωμα η κα Καρέλια και συνέχισε παρουσιάζοντας όλο το σκεπτικό αυτής η ιδέας, που θα προσφέρει σε ένα μικρό, λόγω του περιορισμένου χώρου, κοινό –θυμίζοντας την ζεστασιά και την αίσθηση της άμεσης επαφής με τον καλλιτέχνη των παλιών μπουάτ- την ευκαιρία να παρακολουθήσει το διάστημα 28 Ιουνίου-6 Σεπτεμβρίου έξι διαφορετικές μουσικές εκδηλώσεις και στο μέλλον διαλέξεις (από τον προσεχή χειμώνα) και εκπαιδευτικά προγράμματα (από Φθινόπωρο).
«Ο κύκλος των θερινών αυτών εκδηλώσεων “…με φως καταμεσής του κόσμου…” υλοποιεί την πεποίθηση του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, αλλά και της συλλογής της Βικτωρίας Γ. Καρέλια, ότι οι πολιτιστικές μονάδες δεν εξαντλούν το ρόλο τους υποστηρίζοντας αυστηρά το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται, αλλά οφείλουν να αναλαμβάνουν ευρύτερες δράσεις για το καλό του τόπου.
Ο τίτλος των εκδηλώσεων είναι εμπνευσμένος από ένα στίχο του Ελύτη, του ποιητή του ελληνικού φωτός, από το ποίημα “Η τρελή ροδιά”.
“…Πέστε μου είναι η τρελή ροδιά
που σπάει με φως καταμεσής του κόσμου τις κακοκαιριές του δαίμονα
που πέρα ως πέρα την κροκάτη απλώνει τραχηλιά της μέρας
την πολυκεντημένη από σπαρτά τραγούδια;
Πέστε μου είναι η τρελή ροδιά
που βιαστικά ξεθηλυκώνει τα μεταξωτά της μέρας;
Σε μεσοφούστανα πρωταπριλιάς και σε τζιτζίκια δεκαπενταυγούστου…”.
Ένα ποίημα που ακτινοβολεί μια φωτεινή αισιοδοξία και περιγράφει το ελληνικό φως με λέξεις που θυμίζουν πάρα πολύ τις μοναδικές ελληνικές φορεσιές, γι’ αυτό και επελέγη ο τίτλος.
Στόχος του κύκλου είναι να καταδείξουμε ότι η παράδοση δεν αποτελεί ένα στεγανό, έναν στείρο χώρο, αλλά είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αντλεί την έμπνευσή του από το ευρύτερο περιβάλλον, μεταλλάσσεται αέναα και ανακαλύπτεται ξανά μέσα στην πορεία του χρόνου» ανέφερε ειδικότερα η κα Βίκυ Καρέλια, ενώ στη συνέχεια παρέθεσε το πρόγραμμα των συναυλιών.
 
Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017
Μουσική επηρεασμένη από τις παραδόσεις της Ανατολής, με τον Ross Daly (λύρες, σάζια, ραμπάμπ) και τους Κέλυ Θωμά (λύρες), Βαγγέλη Καρίπη (κρουστά), Ταξιάρχη Γεωργούλη (ούτι) και Σοφία Ευκλείδου (τσέλο).
 
Τετάρτη 12 Ιουλίου
Τραγούδια της ανατολικής Μεσογείου με τη Νεκταρία Καραντζή.
 
Δευτέρα 24 Ιουλίου
Συναυλία κλασικής μουσικής με τους Indira Rahmatulla (τσέλο), Felix Froschhammer (βιολί) και Αλεξία Μουζά (πιάνο), (η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί master class του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας).
 
Δευτέρα 7 Αυγούστου
Μουσική και τραγούδια της Αναγέννησης με τους Δημήτρη Κούντουρα και Θεοδώρα Μπάκα.
 
Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου
Τραγούδια από την Βραζιλία με την Κατερίνα Πολέμη.

Της Χριστίνας Ελευθεράκη