…για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου
Πέρασε «οριακά» χάρις στην ψήφο συμβούλου της παράταξης του Στάθη Αναστασόπουλου
Τσώνης: «Θα μεταμορφώσουμε τη Μεσσήνη είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι»
Αναστασόπουλος: «Υποθηκεύεται το μέλλον του καλλικρατικού Δήμου»
Μέσα σε ένα ιδιαίτερα «ηλεκτρισμένο» κλίμα που ξεπέρασε τις δύο ώρες, υπερψηφίστηκε «οριακά» το βράδυ της Παρασκευής, με διευρυμένη πλειοψηφία όπως ορίζει η νομοθεσία, η έγκριση αναγκαιότητας λήψης δανείου 2εκ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων, για την εκτέλεση του έργου «Αστική Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Μεσσήνης». Πριν την «εκρηκτική» συζήτηση, το Σώμα είχε ψηφίσει ομόφωνα την έγκριση και παραλαβή της μελέτης για την Ανάπλαση του Ιστορικού κέντρου Μεσσήνης, με προϋπολογισμό έργου 2εκ. ευρώ, που παρουσίασε αναλυτικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Νίκος Ξαρχάκος.
Για το θέμα, ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Νικολόπουλος, έκανε γνωστό στο Σώμα, ότι η Δημοτική Αρχή για την εύρεση χρηματοδότησης, απηύθυνε πρόσκληση προς τις Τράπεζες που δραστηριοποιούνται στο Δήμο και προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Κάποιες τράπεζες απάντησαν αρνητικά και κάποιες καθόλου, ενώ θετική ανταπόκριση υπήρξε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για παραχώρηση δανείου ύψους 2εκ. ευρώ σε συγχρηματοδότηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ζητώντας την ψήφο του Σώματος για να προχωρήσει η διαδικασία. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Αναστασόπουλος, έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή για τη λήψη δανείου, αναφέροντας τα 12 βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν καθώς και το ότι χρειάζεται διευρυμένη πλειοψηφία για μια τέτοια απόφαση. Απαντώντας στον Στάθη Αναστασόπουλο ο Νίκος Ξαρχάκος, διευκρίνισε ότι ακολουθούν ορθά τη διαδικασία, ότι τώρα βρίσκονται στο «πρώτο βήμα» και ότι ο Δήμαρχος επιζητά τη σύμφωνη γνώμη του Σώματος πριν προχωρήσει η διαδικασία. Μετά από μικρή αντιπαράθεση σχετικά με τη διαδικασία που ακολούθησε η δημοτική αρχή για τη λήψη του δανείου ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων καθώς και των δημοτικών συμβούλων.
Τοποθετήσεις
Ο Στάθης Αναστασόπουλος, αφού ξεκαθάρισε ότι είναι αναφανδόν υπέρ του έργου της ανάπλασης του ιστορικού Κέντρου που άλλωστε ξεκίνησε επί δικής του δημαρχοντίας, κατηγόρησε στη συνέχεια τη δημοτική αρχή ότι επιζητά την «εύκολη λύση» και τη χρηματοδότηση με λήψη δανείου, χωρίς να προσπαθήσει να εντάξει αυτό το έργο είτε σε κάποια χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, είτε από το «πράσινο ταμείο», είτε από το ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων. Υπενθύμισε στο Σώμα ότι όσα έργα αναπλάσεων έγιναν κατά το παρελθόν στο Δήμο Μεσσήνης τόσο από τον κ. Σπυρόπουλο όσο και από τον κ. Χριστόπουλο ποτέ δε χρειάστηκαν «δάνειο» για την υλοποίησή τους, ενώ πρόσθεσε ότι και η δική του Δημοτική Αρχή δεν δανείστηκε ούτε μισό ευρώ. Κλείνοντας, κάλεσε τον Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή να μην υποθηκεύσουν το μέλλον του Καλλικρατικού Δήμου της Μεσσήνης με τη λήψη ενός τόσο υψηλού δανείου, ειδικά αυτή την περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε κρίση και οικονομική αστάθεια, προτρέποντας να χρησιμοποιήσουν τις «γνωριμίες» τους στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου. Απαντώντας στον Στάθη Αναστασόπουλο ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος, σημείωσε ότι «θλίβεται» για το γεγονός ότι ο κ. Αναστασόπουλος σκόπιμα παραπληροφορεί το Σώμα, καθώς γνωρίζει ότι δεν είναι εφικτή άλλη χρηματοδότηση για ένα τόσο μεγάλο έργο. Πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη ανάπλαση αφορά 10 στρέμματα και δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με τα παρελθόντα έργα που αναφέρθηκαν, ενώ διερωτήθηκε, αν ήταν τόσο εύκολη η ένταξη ενός τόσο μεγάλου έργου σ’ ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα γιατί δε το είχε κάνει η παράταξη του Στάθη Αναστασόπουλου, όσο ήταν δημοτική αρχή. Τέλος, ο κ. Ξαρχάκος σημείωσε ότι σύμφωνα με την εμπειρία του η έκπτωση του έργου θα ξεπεράσει το 55%, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθούν λιγότερα από 1 εκ. γι’ αυτό το έργο από το δάνειο και τα υπόλοιπα να πάνε σε έργα για την περιφέρεια του Δήμου.
Θετικά αντιμετώπισε την πρόταση της δημοτικής αρχής η παράταξη του Δημήτρη Σαμπαζιώτη. Αναφέροντας το σκεπτικό του, ο επικεφαλής της παράταξης, τόνισε ότι στα χρόνια της κρίσης και του μέλλοντος που σε καμία περίπτωση δεν περιγράφεται ευοίωνο, υπάρχουν δυο πράγματα που μπορείς να κάνεις. Το πρώτο είναι να παραμείνεις σ’ ένα «τέλμα» και να συντηρείς τη μιζέρια και τη φτώχεια και το άλλο είναι να πας «κόντρα» στο ρεύμα, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας στους πολίτες σου. Ως παραδείγματα στα όσα ανέφερε χρησιμοποίησε δύο πόλεις τις οποίες γνωρίζει καλά ο κ. Σαμπαζιώτης. Τα Γιάννενα, πόλη η οποία σπούδασε, και η οποία υποβαθμίζεται συνεχώς τα χρόνια της κρίσης ακολουθώντας τη μιζέρια και την Καλαμάτα, μια πόλη που τα 8 χρόνια της κρίσης έχει προχωρήσει σε αναπλάσεις, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης ολόκληρης της περιοχής που είναι ορατές σε όλους. Συμπλήρωσε, ότι ο ίδιος θλίβεται να βλέπει τα «σοκάκια» της Μεσσήνης στην ίδια κατάσταση που ήταν όταν ήταν μαθητής και δήλωσε ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Κλείνοντας την τοποθέτηση του, υπογράμμισε ότι επί της αρχής είναι υπέρ της λήψης δανείου, καθώς θεωρεί απαραίτητο αυτό το έργο για να αλλάξει «πνοή» η πόλη της Μεσσήνης αφού δεν είναι δυνατόν να περιμένει το 2060, να φτιάξει η ελληνική οικονομία για να προχωρήσει.
Από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, αφού κι αυτός σημείωσε ότι το έργο είναι αναγκαίο για το Δήμο Μεσσήνης, ωστόσο τόνισε ότι η περίοδος που διανύουμε σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά δυσοίωνη. Συμπλήρωσε δε, ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει ειδικά για τους ΟΤΑ, με όσα προβλέπονται στις αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Προέβλεψε, ότι στο μέλλον οι Δήμοι θα είναι στην ουσία ιδιωτικές επιχειρήσεις, γι’ αυτό και όλοι προτρέπουν τους δήμους σε δανεισμό. Ξεκαθάρισε τέλος, ότι θεωρεί ιδιαίτερα επικίνδυνη τη λήψη ενός τόσο υψηλού δανείου την περίοδο αυτή, καθώς στο μέλλον ο Δήμος για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, θα αναγκαστεί να «ξεζουμίσει» τους πολίτες ζητώντας παράλληλα, αν τελικά προχωρήσει ο Δήμος στη λήψη δανείου το ποσό να είναι μικρότερο.
Αρνητικός απέναντι στη λήψη δανείου 2εκ. ευρώ ήταν στην τοποθέτησή του και ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Γιώργος Αθανασόπουλος. Ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε με νόημα ότι «πριν από 35 χρόνια, οι πολιτικοί ωθούσαν τα νοικοκυριά σε δανεισμό και είδαμε που φθάσαμε. Σήμερα καλούν τους ΟΤΑ σε δανεισμό, οπότε ας προβληματιστούμε για το μέλλον». Επίσης, υπενθύμισε στο Σώμα ότι το Φεβρουάριο σύσσωμο υπερψήφισε τη ρύθμιση των δανείων του Δήμου Μεσσήνης, και τώρα καλείται να ψηφίσει ένα δάνειο που θα αυξήσει 100% τις δανειακές υποχρεώσεις του. Εξέφρασε την ανησυχία του για το κατά πόσο θα είναι εύκολη η αποπληρωμή των δανείων από τους δημότες, ενώ κατηγόρησε και τη δημοτική αρχή ότι έφερε πολύ πρόχειρα προς συζήτηση ένα τόσο σημαντικό θέμα, αναζητώντας την εύκολη λύση του δανεισμού. Σημείωσε δε, την αναγκαιότητα του έργου αλλά όχι με αυτό τον τρόπο. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης και απευθυνόμενος προς τον κ. Αθανασόπουλο ότι όλα αυτά τα λέει γιατί έχει αγωνία που η δική του παράταξή θα κόβει κορδέλες, κατηγορώντας τόσο τον ίδιο όσο και την παράταξη του, ότι επιθυμούν να παραμείνει η Μεσσήνη μια πόλη με αρουραίους και ασβούς, ενώ σημείωσε ότι επιφυλάσσει κι άλλες εκπλήξεις στην αντιπολίτευση.
Ο Γιώργος Αθανασόπουλος απαντώντας στον δήμαρχο, τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του μεγάλωσαν, ζουν και θα ζουν στην πόλη της Μεσσήνης, και δεν δέχεται από κανέναν να του καταλογίζει ότι δεν ενδιαφέρεται για την πόλη του. Όσον αφορά στα ποντίκια, συμπλήρωσε ότι ο Δήμαρχος είναι υπεύθυνος για την κατάσταση διότι 2 χρόνια δεν έχει κάνει τίποτα.
Οι τοποθετήσεις συνεχίστηκαν με τον κ. Γαλιάτσο από την αντιπολίτευση να σημειώνει μια διαφορετική γνώμη, λέγοντας ότι δεν κατανοεί την «πρεμούρα» για την ανάγκη υλοποίησης αυτού του έργου, καθώς δεν θεωρεί τις πλατείες και τις αναπλάσεις το «Δρόμο» για την ανάπτυξη του Δήμου. Πρόσθεσε, ότι θα αντιμετώπιζε θετικά το θέμα αν αφορούσε την ανάπλαση του Παμίσου ή των τουριστικών περιοχών του Δήμου όπως οι παραλίες της Μπούκας, της Ανάληψης, της Βελίκας κοκ.
Τέλος, κλείνοντας τις τοποθετήσεις από την αντιπολίτευση, ο Τάσος Παπαγεωργίου ζήτησε αναβολή της συζήτησης, καθώς άλλα δεδομένα γνώριζαν πριν έρθουν στη συζήτηση και άλλα προέκυψαν εκ των υστέρων. Η αναβολή δεν έγινε δεκτή από το Σώμα.
Γ. Τσώνης:«Έχουμε ένα δήμο ισχυρό με υψηλή δανειοληπτική ικανότητα»
Ασκώντας «σφοδρή» κριτική στην αντιπολίτευση για τις αιτιάσεις της, ο Γιώργος Τσώνης ζήτησε στην τοποθέτησή του από το Σώμα να ψηφίσει ομόφωνα τη λήψη δανείου για να προχωρήσει αυτό το σπουδαίο έργο. Ο Δήμαρχος ζήτησε παράλληλα από τον Στάθη Αναστασόπουλο, να ενημερώσει και τη δική του παράταξη για όσα τους έλεγαν πέρυσι στις Βρυξέλλες τόσο ο Δήμαρχος Άργους και φίλος του κ. Καμπόσος όσο και η Ευρωβουλευτής κα Σπυράκη, που τόνιζαν ότι οι ΟΤΑ δεν πρέπει να χάσουν ούτε μισό ευρώ από το πρόγραμμα συγχρηματοδότησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στη συνέχεια έκανε γνωστό στο Σώμα έγγραφο που έλαβε μόλις λίγα λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης, από τον Υφυπουργό Οικονομίας κ. Χαρίτση, π οποίος τον προέτρεπε ουσιαστικά στη λήψη δανείου από το συγκεκριμένο πρόγραμμα συγχρηματοδότησης. Ο κ. Τσώνης ανέφερε επίσης, ότι τόσο ο Δήμος Καλαμάτας όσο και ο Δήμος Πύλου Νέστορος, έχουν προχωρήσει σε χρηματοδότηση από το ίδιο πρόγραμμα , με ομόφωνες μάλιστα αποφάσεις από τα Δημοτικά Συμβούλιά τους, για σημαντικά έργα που άλλαξαν τις πόλεις τους.
Απαντώντας στις αιτιάσεις για τους μελλοντικούς κινδύνους σημείωσε, ότι χάρις στις δικές τους πρωτοβουλίες, τον περασμένο Φεβρουάριο, ρυθμίστηκαν οι οφειλές του Δήμου Μεσσήνης και όσα πληρώνει σήμερα ο Δήμος σε τοκοχρεολύσια το χρόνο, 271χιλ ευρώ, τόσα θα πληρώνει και μετά τη λήψη αυτού του δανείου, δηλαδή δε θα επιβαρυνθεί κανένας δημότης. Υπογράμμισε δε, ότι ο Δήμος Μεσσήνης είναι οικονομικά από τους πιο ισχυρούς της χώρας με υψηλή δανειοληπτική ικανότητα, που άλλοι δήμοι θα ζήλευαν. Στη συνέχεια ο κ. Τσώνης επανέλαβε όσα νωρίτερα είχε υποστηρίξει και ο κ. Ξαρχάκος, δηλαδή ότι το έργο αυτό έχει πραγματική αξία 3,5 εκ. ευρώ για την περιοχή και ότι η έκπτωση του έργου θα ξεπεράσει το 50%, με αποτέλεσμα το 1εκ που θα περισσέψει από το δάνειο να δοθεί σε έργα της περιφέρειας. Απαντώντας, στα αιτήματα για αναβολή ή λήψη μικρότερου δανείου, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς αρκετοί Δήμοι διεκδικούν δάνειο απ’ αυτό το πρόγραμμα συγχρηματοδότησης και αν καθυστερήσει λίγο ακόμα ο Δήμος Μεσσήνης, στο τέλος δε θα βρει χρήματα αλλά «άχυρα».
Κλείνοντας ο Γιώργος Τσώνης, υπερτόνισε για ακόμα μια φορά την αποφασιστικότητά του να αλλάξει το «πρόσωπο» του Δήμου Μεσσήνης, είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι. Στη συνέχεια και ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος κάλεσε το Σώμα να ψηφίσει ομόφωνα το συγκεκριμένο θέμα, καθώς τόνισε ότι το «οφείλουν» στη Μεσσήνη. Απαντώντας και ο ίδιος στην «κινδυνολογία» της αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι ο νομοθέτης με το νόμο 3852/10 προστατεύει τους Δήμους από τη Χρεωκοπία, σημειώνοντας ότι ο Δήμος έχει υψηλή δανειοληπτική ικανότητα. Παρά τις παραινέσεις τόσο του Δημάρχου όσο και του αντιδημάρχου, η στάση του Στάθη Αναστασόπουλου και της πλειοψηφίας της παράταξής του δεν υποχώρησε από την αρχική της θέση και καταψήφισε την αναγκαιότητα λήψης του δανείου. Μάλιστα, ο κ. Αναστασόπουλος στη δευτερολογία του χαρακτήρισε το δάνειο «Χρυσή Κότα» καθώς κάθε φορά που το υπερασπιζόταν κάποιος από τη Δημοτική Αρχή γεννούσε όλο και περισσότερα «αυγά». Σημείωσε δε, ότι σύντομα θα διαψευστούν στο Σώμα οι ισχυρισμοί της δημοτικής αρχής, ότι δηλαδή δεν υπάρχει άλλο εργαλείο χρηματοδότησης, για ανάλογα έργα, πλην της σύναψης δανείου.
Τελικά η πρόταση της δημοτικής αρχής πέρασε με διευρυμένη πλειοψηφίας, όπως ορίζει ο κανονισμός, «οριακά», λαμβάνοντας 22 ψήφους. Εκτός των παρευρισκομένων δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής, υπερψήφισαν ο κ. Σαμπαζιώτης και οι σύμβουλοι της παράταξής του, καθώς και ο κ. Παπαδόπουλος από την παράταξη του κ. Αναστασόπουλου. Κατά της λήψης δανείου ψήφισε η παράταξη του Στάθη Αναστασόπουλου («πλην» του κ. Παπαδόπουλου) καθώς και ο Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ «παρών» ψήφισε ο Τάσος Παπαγεωργίου.
Του Κώστα Γαζούλη