Η καντίνα που ακόμη δεν έχει δημοπρατηθεί από το δήμο Τριφυλίας για την παραλία του Στομίου, η έλλειψη ενδιαφέροντος από τη δημοτική Αρχή Τριφυλίας για την πόλη των Φιλιατρών, την καθημερινότητα πολιτών και επισκεπτών και η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί, με την περιοχή διαρκώς να υποβαθμίζεται, όπως τονίζουν κάτοικοι κι επαγγελματίες, προκαλούν αντιδράσεις στα Φιλιατρά. Κάτοικοι και επαγγελματίες, πλέον, δεν είναι διατεθειμένοι να μένουν απλοί και απαθείς θεατές όσων δυσάρεστων διαδραματίζονται και αντιδρούν με την ελπίδα να βρουν ανταπόκριση οι διαμαρτυρίες τους και οι αγωνιώδεις εκκλήσεις τους ώστε, όπως ελπίζουν, να σταματήσει και να ανατραπεί η κατηφορική πορεία των Φιλιατρών.
Όπως έχουμε αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ στο «Θ», αντιδράσεις και σοβαρά ερωτηματικά έχουν προκληθεί στους κατοίκους των Φιλιατρών και ευρύτερα της Τριφυλίας εξαιτίας του γεγονότος ότι ο δήμος Τριφυλίας δεν προκήρυξε θέση καντίνας και ομπρελών – ξαπλωστρών στο Στόμιο Φιλιατρών. Είναι γνωστό, από τα προηγούμενα χρόνια, ότι σύμφωνα με τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, η παραλία του Στομίου βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου Στομίου, παρόλο που ως προς αυτό υπάρχουν διαφορετικές και αντίθετες απόψεις, εκτιμήσεις και προσεγγίσεις και σχεδόν κανένας δε γνωρίζει, ποιος είναι αυτός ο αρχαιολογικός χώρος και τι αρχαιολογικός χώρος είναι.
Για την παραχώρηση απλής χρήσης της παραλίας, ο δήμος Τριφυλίας από το 2011 υποβάλλει εγγράφως αίτημα στον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού για σύμφωνη γνώμη. Ωστόσο, και πρόπερσι αλλά και πέρυσι, το αίτημα δεν υποβλήθηκε όσο έγκαιρα θα έπρεπε, με συνέπεια το 2015 η δημοπρασία να διεξαχθεί στα μέσα Ιουλίου και από το Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας Μεσσηνίας (πρώην Κτηματική Υπηρεσία) και πέρυσι η δημοπρασία διεξήχθη στις 18 Αυγούστου και πάλι από το Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας Μεσσηνίας και η έγκριση των πρακτικών της δημοπρασίας έγινε από τον ασκούντα – τότε – καθήκοντα γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Π.Δ.Ε & Ι. στις 8 Σεπτεμβρίου, οπότε η θερινή σεζόν είχε παρέλθει. Συνέπεια αυτών ήταν να μείνει η γραφική παραλία του Στομίου χωρίς καντίνα, ομπρέλες και ξαπλώστρες κι ο κόσμος έφευγε γι’ άλλες, οργανωμένες παραλίες.
Ερωτηματικά
Κάτοικοι κι επαγγελματίες των Φιλιατρών ρωτάνε εάν φέτος η δημοτική Αρχή Τριφυλίας υπέβαλε έγκαιρα, από το Γενάρη, το Φλεβάρη ή έστω νωρίς το Μάρτη, σχετικό αίτημα για σύμφωνη γνώμη σχετικά με την παραλία του Στομίου Φιλιατρών. Μάλιστα, όπως είπαν σε σχετικό ρεπορτάζ που έχουμε δημοσιεύσει στο «Θ», για να μην υπάρχουν σκιές, καλό θα είναι η δημοτική Αρχή Τριφυλίας να δώσει στη δημοσιότητα το έγγραφο του αιτήματος για τη σύμφωνη γνώμη της υπουργού Πολιτισμού για το Στόμιο Φιλιατρών, όπου να φαίνεται και η ημερομηνία αποστολής του αιτήματος και, βεβαίως, το περιεχόμενό του. Σημειώνεται πως, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Τριφυλίας σε συνεδρίασή της στις 28 Μαρτίου έλαβε απόφαση με θέμα «Καθορισμός των χώρων οι οποίοι θα παραχωρηθούν σε τρίτους κατόπιν δημοπρασίας κατόπιν έγκρισης της περαιτέρω μεταβίβασης του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού προς τρίτους, με σύναψη μισθωτικής σχέσης έναντι ανταλλάγματος μετά την 30/04/2017», στην οποία περιλαμβάνεται ως θέση και το Στόμιο Φιλιατρών και το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας έλαβε αντίστοιχη απόφαση στις 7 Απριλίου. Η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, υπέγραψε την απόφαση ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΠΚΑΧΜΑΕ/Φ55/9022 4/54173/2922/956/21.3.2017 με θέμα «Καθορισμός αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και ιστορικών τόπων ανά την επικράτεια που εξαιρούνται της παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού (άρθρο13 του ν. 2971/2001)» με ΦΕΚ 1100/Β/31.3.2017, στην οποία ρητά αναφέρονται ποιοι 78 αρχαιολογικοί χώροι εξαιρούνται της παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, χωρίς στον κατάλογο να αναφέρεται το Στόμιο Φιλιατρών. Στην απόφαση της υπουργού Πολιτισμού αναφέρεται πως, «Επιπλέον αιτήματα παραχώρησης αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και ιστορικών τόπων για την άσκηση των δραστηριοτήτων της παρ. 3 του άρθρου 13 του ν. 2971/2001 που δεν περιλαμβάνονται στον παρόντα κατάλογο, θα εξετάζονται κατά περίπτωση και σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (άρθρο 10 του ν. 3028/2002)». Το γεγονός, λοιπόν, ότι στην απόφαση εξαιρέσεως της παραχώρησης για αρχαιολογικούς χώρους δεν αναφέρεται το Στόμιο Φιλιατρών, αλλά η δημοτική Αρχή Τριφυλίας δεν προκήρυξε καντίνα, ομπρέλες και ξαπλώστρες στο Στόμιο Φιλιατρών, προκαλεί ερωτηματικά στους κατοίκους της περιοχής, καθώς και σε αυτοδιοικητικούς αλλά και μέλη τοπικών συλλόγων.
Μ. Αυγερινός
Πλήρως απογοητευμένος, πικραμένος αλλά και αγανακτισμένος από την κατάσταση που επικρατεί γενικά στα Φιλιατρά, αλλά και συγκεκριμένα με την παραλία του Στομίου, και την αντιμετώπιση που έχουν από το δημοτική Αρχή Τριφυλίας, εμφανίστηκε μιλώντας στο «Θ» ο επιχειρηματίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων “Stomio Apartments”, Μελέτιος Αυγερινός. Η κραυγή αγωνίας του επιχειρηματία, ο οποίος έχει κάνει στο Στόμιο τουριστική επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ, έφτασε και στο Δημοτικό Μέγαρο Τριφυλίας, στην Κυπαρισσία, όπου, όπως μας είπε ο ίδιος, την προηγούμενη εβδομάδα είχε σφοδρή λεκτική αντιπαράθεση με το δήμαρχο Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα, από τον οποίο, είπε, αισθάνθηκε βαθύτατα προσβεβλημένος. Ο ίδιος ανέφερε πως πήγε στο Δημαρχείο στην Κυπαρισσία να μιλήσει με τον κ. Κατσίβελα και να του θέσει προβλήματα και ερωτήματα σχετικά με το Στόμιο και το καλοκαίρι που ήδη έχει έρθει και καντίνα δεν υπάρχει στην παραλία, ενώ έχει ερημώσει ο τόπος, αλλά και άλλα ζητήματα των Φιλιατρών. Στον προθάλαμο που περίμενε επί ώρα, ήταν ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μερκούρης, στον οποίο έθεσε τα θέματα που θα ανέπτυσσε και στον κ. Κατσίβελα, κάνοντας λόγο για αδράνεια της δημοτικής Αρχής Τριφυλίας και σε κάποια στιγμή από την αγωνία του για όσα συμβαίνουν και έχουν συνέπειες στην περιοχή, αλλά και την επιχείρησή του, ανέβασε τον τόνο της φωνής του. Τότε, σύμφωνα πάντα όσα ισχυρίζεται ο ίδιος, άνοιξε η πόρτα του γραφείου του δημάρχου Τριφυλίας και ο κ. Κατσίβελας του επιτέθηκε λεκτικά προσβάλλοντάς τον και άναψε «καυγάς» με σφοδρή λεκτική αντιπαράθεσή τους. Ο ίδιος, μιλώντας στο «Θ», σημείωσε πως αγωνιά για την περιοχή, αλλά δε βλέπει να ενδιαφέρονται από τη δημοτική Αρχή Τριφυλίας. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τις διαδικασίες για καντίνα στο Στόμιο και, μάλιστα, να κάνει παρεμβάσεις και ο ίδιος ο δήμαρχος στην αρχαιολογική υπηρεσία και το υπουργείο Πολιτισμού για να δίδεται έγκαιρα, πριν την έναρξη της σεζόν, η άδεια για δημοπρασία καντίνας, ομπρελών και ξαπλωστρών. Ακόμη, είπε ότι θα πρέπει η δημοτική Αρχή να ζητήσει από μόνη της από την αρχαιολογική υπηρεσία να περιφράξει τον καθορισμένο ως αρχαιολογικό χώρο στο Στόμιο, να βάλουν σχετικές πινακίδες και να τον αναδείξουν, χωρίς να εμποδίζεται η ανάπτυξη δραστηριοτήτων για τους λουόμενους στο Στόμιο, ώστε να μη φεύγει ο κόσμος γι’ άλλες οργανωμένες παραλίες. Επίσης, είπε ότι, επειδή στο Στόμιο, χωρίς καντίνα, δεν υφίσταται οργανωμένη παραλία, ήδη έχει ακυρώσεις στην επιχείρησή του και το ίδιο συμβαίνει και με άλλα τουριστικά καταλύματα της γύρω περιοχής. Τόνισε, μάλιστα, ότι στα Φιλιατρά συζητείται έντονα από κατοίκους κι επαγγελματίες ότι δεν είναι τυχαία όλα αυτά που συμβαίνουν, αλλά πολλοί λένε ότι υπάρχει σχέδιο υποβάθμισης και απαξίωσης της παραλίας και της περιοχής, κάτι που ο ίδιος, όπως τόνισε με έμφαση, δεν το πιστεύει! Όμως, κάνει έκκληση στη δημοτική Αρχή Τριφυλίας να πράττει το αυτονόητο και να δείχνει ενδιαφέρον πραγματικό και για το Στόμιο και για τα Φιλιατρά, που υφίστανται τόσα δεινά!
Του Ηλία Γιαννόπουλου