Μέχρι σήμερα έχουμε μπει σε δεκάδες εγκαταλελειμμένα κτήρια, ώστε να αναδείξουμε προβλήματα που υπάρχουν εντός τους και χρειάζονται παρέμβαση από τους αρμοδίους.
Η αλήθεια είναι ότι στο κτήριο που στεγαζόταν τελευταία το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, καθώς και το 10ο Δημοτικό, δεν είχαμε μπει, αν και να σημειωθεί ότι η πρόσβαση ήταν και παραμένει εύκολη, αφού στην περίφραξη της οδού Εθνικού Σταδίου υπάρχουν αρκετές τρύπες.
Ο λόγος ήταν γιατί, όταν περνούσε κανείς από την κεντρική του πλευρά, έβλεπε ένα κτήριο κλειστό, χωρίς ιδιαίτερες φθορές. Τελικά, μπήκαμε εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο συγκεκριμένο κτήριο το βράδυ της Δευτέρας, ένα κτήριο γνωστό και ως ορφανοτροφείο, καθώς εκεί στεγαζόταν το Ορφανοτροφείο Αρρένων από τις αρχές της δεκαετίας του 1900. Ένα κτήριο γεμάτο αναμνήσεις, καλές και κακές. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίος ο τίτλος του βιβλίου που κυκλοφόρησε το 2012 από το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας «Το κλουβί και η φωλιά: το Εθνικό Ορφανοτροφείο Αρρένων Καλαμάτας», το οποίο αναφέρεται σε αυτό το κτήριο.
Όταν κάποιος, λοιπόν, μπει σε αυτό και ειδικά από την πίσω πλευρά, αντικρίζει «τον ορισμό» της εγκατάλειψης και της λεηλασίας. Δύσκολα, δε, μπορεί να περιηγηθεί κανείς στο εσωτερικό, αφού είναι ένα κτήριο χαμένο στο σκοτάδι, ενώ αποτελείται από δεκάδες μικρά δωμάτια. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με άτομα που εισχωρούν σε αυτό, είναι κάτι σαν «απαγορευμένη ζώνη».
Οι γείτονες, όπως μας ενημέρωσαν, δεκάδες φορές έχουν ενημερώσει τους αρμοδίους για το κτήριο, αλλά κανείς δεν έκανε ποτέ κάτι.
Έτσι, λοιπόν, φθάσαμε στη φωτιά της Πέμπτης, που ευτυχώς δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις, φωτιά που ξεκίνησε από ανθρώπινο χέρι ή, καλύτερα, χέρια, αφού – όπως μάθαμε – δεκάδες είναι τα άτομα που βρίσκουν καταφύγιο εκεί, μέρα και νύχτα.
Μάλιστα, τη στιγμή που βγήκαν οι πρώτοι καπνοί από το κτήριο την Πέμπτη, οι κάτοικοι είδαν άτομα να «πηδούν» τη νότια μάντρα.
Ας ελπίσουμε, λοιπόν, αυτή η φλόγα να επισπεύσει τις συζητήσεις που αθόρυβα έχουν ξεκινήσει και έχουμε αναφέρει στο «Θ». Αρχικά, πάντως, πρέπει να γίνει αποκλεισμός για τους «θαμώνες» του και στη συνέχεια να δουν την επόμενη ημέρα. Επόμενη ημέρα που μόνο ως θετική και ελπιδοφόρα μπορεί να χαρακτηριστεί, αν τελικά δημιουργηθεί εκεί η Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου.
Οι, δε, πληροφορίες του «Θάρρους» επιβεβαιώνουν παλιότερο ρεπορτάζ, ότι δηλαδή υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ των ανθρώπων της Μητρόπολης και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ώστε να γίνει παραχώρηση στο ΑΕΙ της πόλης και να δημιουργηθεί εκεί η Φοιτητική Εστία.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση