Στις 23 Ιουνίου 2017, ο κ. Φάμελλος , Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος είπε: «υπάρχει αδειοδότηση από το 2012, έχουμε παρέμβει για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με τα προστατευόμενα είδη και αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται οι προτάσεις για να φτάσουμε σε μια πρόταση αποδεκτή»
Στις 12 Απριλίου 2017, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταθάκης έλεγε : «…οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα στηρίζονται αυστηρά στη νομιμότητα, ενόψει και της εξέτασης των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας».
Στις 28 Απριλίου οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ανταποκρινόμενοι στην έγγραφη καταγγελία μας και διαπιστώνοντας παραβίαση των Περιβαλλοντικών Όρων, έδωσαν εντολή για διακοπή των εργασιών της εταιρείας ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ Α.Ε . , που ξεκίνησε την κατασκευή για το πρώτο βιομηχανικό αιολικό πάρκο. Η καταγγελία μας αναφερόταν στην παραβίαση 2 σημείων των Περιβαλλοντικών Όρων που καθορίστηκαν με Υπουργική Απόφαση (26/3/2012) και οι εταιρείες υποχρεούνται να τηρήσουν, δηλαδή ότι:
1. Δεν επιτρέπεται να εκτελούνται εργασίες κατά την αναπαραγωγική περίοδο της ορνιθοπανίδας στο διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου.
2. Πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μελέτη-διερεύνηση για τα 2 είδη χαρακτηρισμού της Ζ.Ε.Π. (φιδαετός και αετογερακίνα) , τουλάχιστον 1 χρόνο πριν την κατασκευή του εξεταζόμενου έργου.
Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στις 28 Απριλίου, με βάση την παραβίαση του σημείου 1., διέταξαν την παύση των εργασιών έως 30 Ιουνίου. Όμως πριν λίγες μέρες, η αρμόδια υπηρεσία του Υπ. Περιβάλλοντος για την αξιολόγηση της συγκεκριμένης ειδικής ορνιθολογικής μελέτης (σημείο 2. της καταγγελίας μας) με «επείγον» έγγραφό της στις 13 Ιουνίου δεν εγκρίνει τη συγκεκριμένη μελέτη των εταιρειών και τους ζητά σημαντικά συμπληρωματικά στοιχεία προκειμένου να προχωρήσει «στο στάδιο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης των επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής του Δικτύου NATURA 2000 από την κατασκευή και λειτουργία του εξεταζόμενου Έργου».
Και ερωτούμε: εμείς οι 1.164 ιδιώτες και 30 σύλλογοι και φορείς, οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες και σύλλογοι της Μάνης , που η προσφυγή μας στο ΣτΕ από το 2012 αναβλήθηκε (εκ νέου…) για τις 25 Οκτωβρίου 2017 , χωρίς να αναστέλλονται τα έργα…, τι θα πρέπει να κάνουμε για να εφαρμοστεί επιτέλους η νομοθεσία; Να παρακολουθούμε καθημερινά, παίζοντας κρυφτούλι, το εγκαταστημένο εργοτάξιο στις βουνοκορφές για να κάνουμε εκ νέου καταγγελία μόλις και πάλι αρχίσουν οι εταιρείες παρανόμως τις εργασίες εκβραχισμών, διανοίξεων, κ.ο.κ; Να προσφύγουμε και σε ευρωπαϊκά όργανα για να προστατεύσουμε τον τόπο μας; Να εμπιστευτούμε τις σιβυλλικές δηλώσεις που θέλουν «και το σκύλο χορτάτο και την πίτα γεμάτη»: δηλαδή, να πιστέψουμε την υπουργική δήλωση ότι «τηρείται αυστηρά η νομιμότητα»; Ή, τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού ότι «υπάρχει δανειοδότηση από το 2012» και μεριμνά για τα προστατευόμενα είδη;
Ζητούμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του για την εφαρμογή των Περιβαλλοντικών Όρων που το ίδιο έχει θέσει: να απομακρύνει άμεσα το εργοτάξιο και να «σφραγίσει» τον παράνομο δρόμο των εταιρειών οι οποίες στην πράξη αποδείχτηκαν αναξιόπιστες στην τήρηση της νομοθεσίας, να κάνει αυτοψία στα έργα που διέκοψε για να αξιολογήσει τις βλάβες του οικοσυστήματος και να διατάξει την επ’ αόριστον παύση των εργασιών έως ότου οι υπηρεσίες του αξιολογήσουν την προαπαιτούμενη ειδική ορνιθολογική μελέτη. Τρία αυτονόητα πράγματα!
Έστω και την ύστατη στιγμή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ας προσπαθήσει με άμεσες αποφάσεις , ώστε να ανακτήσει το κύρος του ως θεματοφύλακας της προστασίας της φυσικής μας κληρονομιάς.
Μάνη, 26 Ιουνίου 2017