Well-O-live: Οι θεματικές διαδρομές και ο πολιτιστικός τουρισμός
Ένα διεθνές συνέδριο διεξάγεται σήμερα στην Καλαμάτα, που έχει στο επίκεντρό του την ελιά και το πώς πάνω σε αυτή μπορεί να στηριχθεί μια ολόκληρη τουριστική αλυσίδα. Το συνέδριο, που έχει τίτλο Well-O-live, διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Οι Δρόμοι της Ελιάς», ενώ οι εργασίες του έχουν ήδη ξεκινήσει από χθες, αφού εντάσσεται στο έργο Well-O-live που υλοποιείται στην Καλαμάτα.
Ειδικότερα, στην πόλη μας βρίσκονται εταίροι από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Φινλανδία, την Κροατία, τη Βουλγαρία και τη Γαλλία, με σκοπό να συζητήσουν για το έργο που έχουν αναπτύξει με αφορμή το σημερινό διεθνές συνέδριο.
Στις χθεσινές, δε, παρουσιάσεις βρέθηκαν και τουριστικοί πράκτορες από τις παραπάνω χώρες, προκειμένου να ενημερωθούν για την περιοχή μας, καθώς και για τον εν λόγω θεματικό τουρισμό.
Σήμερα στο ξενοδοχείο Elite οι εταίροι θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των εργασιών τους, ενώ θα γίνουν ομιλίες από ανθρώπους που ασχολούνται με τον τουρισμό στην περιοχή μας και έχουν ήδη καταφέρει να αφήσουν το δικό τους στίγμα.
Το τουριστικό προϊόν Well-O-live
Η παρουσία της ελιάς στη Μεσόγειο έχει σημαδέψει, όχι μόνο το τοπίο, αλλά και την καθημερινή ζωή των λαών της. Ένα μυθικό και ιερό δέντρο συνδεδεμένο με τις τελετές και τα έθιμά των λαών, που έχει επηρεάσει τον τρόπο ζωής τους, δημιουργώντας έναν ιδιότυπο αρχαίο πολιτισμό, τον «πολιτισμό της ελιάς».
Το θεματικό προϊόν Well-O-live είναι ένα ευρωπαϊκό προϊόν τουρισμού της υπαίθρου γύρω από την ελιά, εστιασμένο σε δραστηριότητες ευεξίας (διαδρομές πεζοπορίας και ποδηλασίας, βιωματικές πολιτιστικές δραστηριότητες, γευσιγνωσίες και οινογνωσίες), όλες σχεδιασμένες γύρω από την ελιά και πάνω στους «Δρόμους της Ελιάς», ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά αναγνωρισμένη από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Το τουριστικό προϊόν συνδυάζει εκπαίδευση, ψυχαγωγία και καινοτομία, δίνοντας ευκαιρίες για τη δημιουργία συνεργιών ανάμεσα σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και για την ανάπτυξη διαφορετικών τύπων θεματικού τουρισμού εμπειριών (πολιτιστικός, υπαίθριος, ευεξίας, οικολογικός, οινικός, γαστρονομικός).
Το έργο
Οι προορισμοί της υπαίθρου ευνοούν την ανάδειξη κάποιων μοτίβων συμπεριφοράς των τουριστών, που ζητούν όλο και μεγαλύτερη ποικιλία προσωποποιημένων εμπειριών και δείχνουν ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την πολιτιστική κληρονομιά, την αυθεντικότητα, την υγεία και το περιβάλλον. Οι τουρίστες που ταξιδεύουν σε προορισμούς της υπαίθρου αναζητούν παράλληλα ολιστική και προσωπική ευεξία, γνωριμία με την κοινωνική και πολιτιστική κληρονομιά των προορισμών, επαφή με τη φύση και ουσιαστική σχέση με τις τοπικές παραδόσεις και συνήθειες της τοπικής κοινότητας.
Το έργο Well-O-live χτίζει ένα διακρατικό δίκτυο με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς από 7 ευρωπαϊκές χώρες (Βουλγαρία, Κροατία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία), όλοι αφοσιωμένοι στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου μοντέλο σχεδιασμού, διαχείρισης και προώθησης ολοκληρωμένων θεματικών προϊόντων βιώσιμου τουρισμού πάνω στους Δρόμους της Ελιάς.
Οι στόχοι
ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ: Να διαφοροποιηθεί η διακρατική τουριστική προσφορά, με τη δημιουργία και προώθηση διακρατικών θεματικών προϊόντων τουρισμού της υπαίθρου με δράσεις ευεξίας, προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις της αγοράς.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ: Να βελτιωθεί η πρόσβαση, προβολή και διείσδυση στην αγορά υπαίθριων προορισμών, με τη χρήση νέων τεχνολογιών και μη συμβατικών μορφών βιωματικού μάρκετινγκ.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ: Να καλυφθούν οι μεταβαλλόμενες προσδοκίες της αγοράς, με ανάπτυξη των ανθρώπινων και διαχειριστικών δεξιοτήτων ανάμεσα στους επαγγελματίες και τους εργαζομένους στον τομέα του τουρισμού.
ΑΦΗΓΗΣΗ: Να ενθαρρυνθεί η συνεργασία και ο διάλογος σε διακρατικό επίπεδο, εμπλουτίζοντας μία διαδικασία αφήγησης γύρω από τους «Δρόμους της Ελιάς» ως κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά
ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ: Να ευνοηθεί η ανταλλαγή μεθοδολογιών και καλών πρακτικών σε σχέση με τη βιώσιμη διαχείριση προϊόντος και διαχείριση προορισμού, μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης δεξιοτήτων.
Οι δράσεις
-Καταγραφή και χαρτογράφηση των υλικών και άυλων πόρων «Ελιάς και Ελαιολάδου» και των τουριστικών υπηρεσιών που συνδέονται με αυτούς
-Διεπιστημονική κατάρτιση με «Βιωματικά Εργαστήρια – XLAB», εστιασμένα στον καινοτόμο σχεδιασμό και τη διαχείριση βιωματικών προϊόντων τουρισμού της υπαίθρου
-Ανάπτυξη έτοιμων για την αγορά τουριστικών πακέτων γύρω από την ελιά σε πέντε χώρες (Κροατία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία)
-Οργάνωση ταξιδιών σε αγροκτήματα για blogger και δημιουργούς βίντεο, που θα βιώσουν την εμπειρία των τουριστικών διαδρομών κατά μήκος των Δρόμων της Ελιάς (www.blog.culture-routes.net)
-Παραγωγή ενός Εγχειριδίου Μεθοδολογίας για βιώσιμα τουριστικά προϊόντα ευεξίας
-Δημιουργία ενός σταθερού, διακρατικού δικτύου πολλών φορέων και διοργάνωση ή συμμετοχή σε δημόσιες εκδηλώσεις από τους εταίρους του έργου.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Τετάρτη, 19 Ιουλίου
Καλαμάτα, ξενοδοχείο Elite, Συνεδριακό Κέντρο (αίθουσα Νεφέλη)
9.00 – 9.15: Εγγραφές – Υποδοχή
9.15 – 9.30: Παρουσίαση έργου Well-O-Live
Χαιρετισμός – Καλωσόρισμα
Ντίνα Νικολάκου, αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου
Συντονισμός: Δρ. Μαρινέλλα Κατσιλιέρη, επιστημονική συνεργάτις Δρόμων της Ελιάς
9.30 – 11.30: Α’ Κύκλος: Καινοτόμες πρωτοβουλίες προώθησης υπεύθυνου τουρισμού – Παρουσιάσεις εταίρων του έργου Well-O-Olive
Θεματικά εργαστήρια σχετικά με εμπειρίες, καλές πρακτικές και νέες τάσεις στον τομέα του τουρισμού για την ενημέρωση τοπικών φορέων, επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα και άλλων ενδιαφερομένων
«Ελαιοτουρισμός στην Καταλονία»
Γενική Διεύθυνση Τουρισμού Καταλονίας (Ισπανία)
«Δημιουργία προορισμών και μάρκετινγκ: συνδέοντας την τουριστική ανάπτυξη και τις τοπικές κοινότητες»
Emma TAVERI, Destination Makers (Ιταλία)
«Εγχειρίδιο μεθοδολογίας Well-O-live»
Anja TUOHINO, Κέντρο Τουριστικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Ανατολικής Φινλανδίας (Φινλανδία)
«Εμπειρίες τουρισμού της υπαίθρου, Περιφέρεια Dubrovnik Neretva»
Gorana MARGARETIC, Περιφερειακή Αναπτυξιακή Αρχή Dubrovnik Neretva DUNEA (Κροατία)
«Διαδικασία και μεθοδολογίες για την ανάπτυξη εμπειρικών τουριστικών πακέτων: νέα προσέγγιση στον τουρισμό ευεξίας»
Anselmo CAPOROSSI, New Travel Agency (Βουλγαρία)
«Ευρωπαϊκές καριέρες στον τουρισμό: Ενίσχυση της απασχόλησης και της μαθητείας στον τουριστικό τομέα»
Tiziana CARLINO, Ιταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο Lyon (Γαλλία)
Alessandro CARBONE, συντονιστής έργου IdEATE, AKEΠ (Ελλάδα)
11.30 – 13.30: Β’ Κύκλος: Εμπειρίες, πρωτοβουλίες, προτάσεις & προοπτικές για την ανάπτυξη υπεύθυνου & βιώσιμου τουρισμού στους τόπους της ελιάς
«Ο τουρισμός αλλιώς»
Σωτήρης Βαρελάς, επιστημονικός συνεργάτης Περιφέρειας Πελοποννήσου
«Η εκπαίδευση προϋπόθεση ανάπτυξης βιώσιμου τουρισμού: Το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας»
Κώστας Ανδριανόπουλος, Ανδρέας Ζαγάκος
«Καλές πρακτικές ανάπτυξης του αναπηρικού τουρισμού»
Γιώργος Λαζαρίδης
«Οι πολιτιστικές διαδρομές, εργαλείο ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, νέες προκλήσεις & προοπτικές»
Margherita Bovicelli
«Εναλλακτικές προτάσεις για τη βιωσιμότητα ενός τουριστικού προορισμού: το παράδειγμα Explore Messinia»
Κατερίνα Κονταργύρη
«Καλές πρακτικές για την προώθηση της Καλαμάτας ως γαστρονομικού προορισμού»
Νίκος Μαλαπέτσας
«Προτάσεις & δεσμεύσεις των πολιτιστικών διαδρομών Δρόμοι της Ελιάς για υπεύθυνο & βιώσιμο τουρισμό»
Γιώργος Καραμπάτος
13.30 – 14.30: Ελαφρύ γεύμα / Γευσιγνωσία ελαιοκομικών προϊόντων
14.30 – 16.00: Διάλογος – Ανοικτή συζήτηση – Ερωτήσεις – απαντήσεις Συμπεράσματα
16.00: Λήξη συνεδρίου
Π.Μπ.