Ν. Γόντικας: Κατά Τατούλη για τα πυρηνελαιουργεία

Ν. Γόντικας: Κατά Τατούλη για τα πυρηνελαιουργεία

Κατηγορεί τον περιφερειάρχη ότι είναι με το μέρος των πυρηνελαιουργών εις βάρος των κατοίκων
 
Χαρακτήρισε πρόκληση τα όσα έγιναν στο Περιφερειακό Συμβούλιο
 
 
Για κατάσταση πλήρους ασυδοσίας μίλησε χθες σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΚΚΕ ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Γόντικας, αναφορικά με τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων της Μεσσηνίας.
Μάλιστα, επικεντρώθηκε στη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, αναφέροντας ότι οι ιδιοκτήτες αρνούνται να συμμορφωθούν, ενώ αν και έχουν επιβληθεί μεγάλα πρόστιμα, αυτά δεν έχουν πληρωθεί.
 
Πρόστιμα
Ο κ. Γόντικας τόνισε ότι οι πυρηνελαιουργοί αρνούνται να συμμορφωθούν με περιβαλλοντικούς όρους που ορίζει η νομοθεσία, να πάρουν μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της υγείας των κατοίκων, ενώ δεν επενδύουν σε αντιρρυπαντική τεχνολογία, γιατί όλα αυτά κοστίζουν.
«Γιατί κόστος για τους καπιταλιστές σημαίνει μείωση των κερδών τους. Σε παλαιότερους ελέγχους των κρατικών υπηρεσιών έχει διαπιστωθεί σωρεία παραβάσεων, οι οποίες έχουν σχέση με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, των επίγειων και υπόγειων υδάτων, ακόμα και με εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων χωρίς να έχουν τις σχετικές αδειοδοτήσεις. Έχουν επιβληθεί πρόστιμα, χωρίς κανένας όμως να έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ, αφού οι βιομήχανοι ισχυρίζονται ότι αυτά που βιώνουν οι κάτοικοι είναι μια “οπτική” ρύπανση», είπε ο κ. Γόντικας.
 
«Πρόκληση»
Ακολούθως, αναφέρθηκε στη διετία 2015-2016, οπότε έγιναν από το «Δημόκριτο» έρευνες και μετρήσεις, όπου διαπιστώθηκε ότι η εκπομπή σωματιδίων στην ατμόσφαιρα υπερβαίνει τα όρια από 507% έως 982%.
Επίσης, μετρήθηκαν ιδιαίτερα υψηλές τιμές υγρασίας που εκλύονται από τις καμινάδες των εργοστασίων και υψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης πολυαρωματικών υδρογονανθράκων τη χειμερινή περίοδο συγκριτικά με την καλοκαιρινή.
Υπογράμμισε, δε, πως είναι αξιοσημείωτο ότι έπαυσε στις μετρήσεις η καταγραφή των επιβλαβών ουσιών, όταν δε λειτουργούσαν τα πυρηνελαιουργεία.
«Οι πυρηνελαιουργοί δεν ενέκριναν τις μετρήσεις του “Δημόκριτου” και την περίοδο 2016-2017 έγιναν μετρήσεις από ιδιωτικό διαπιστευμένο εργαστήριο στις καμινάδες των εργοστασίων. Και αυτές, όμως, επιβεβαίωσαν τα ευρήματα του “Δημόκριτου”. Αυτή την άθλια κατάσταση διαμόρφωσαν οι βιομήχανοι με τη στήριξη των κυβερνήσεων. Αυτή συγκάλυπταν, κύρια Περιφέρεια, αλλά και οι Δημοτικές Αρχές, αφού γνωμοδοτούσαν θετικά για τη λειτουργία και επέκταση των βιομηχανιών, αρνούνταν να πάρουν δραστικά μέτρα, όταν αποδεδειγμένα οι βιομήχανοι παρανομούσαν.
Είναι πρόκληση αυτό που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Τώρα που οι μετρήσεις και οι έρευνες έδειξαν “σημεία και τέρατα”, και οι υπηρεσίες πρότειναν στη συνεδρίαση του Περιφερικού Συμβουλίου 13 στοιχειώδη μέτρα νομοθετικών ρυθμίσεων και περιορισμού της ασυδοσίας των βιομηχάνων, έρχεται ο κ. Τατούλης και η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβούλιου και έπειτα από απαίτηση των βιομήχανων πυρηνελαιουργών, όχι μόνο δεν υπερψηφίζουν ούτε αυτά τα ευχολόγια, αλλά αποφασίζουν να συναντήσουν μαζί με τους πυρηνελαιουργούς τον υπουργό κ. Φάμελλο και να αναζητήσουν νέα χρηματοδοτικά σχήματα, δηλαδή νέες επιχορηγήσεις, ζεστό χρήμα για τους βιομηχάνους.
Είναι καθαρό ότι δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, αν το κράτος δεν επιβάλλει για τα πυρηνελαιουργεία συγκεκριμένες τεχνικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία και την ποιότητα ζωής των εργαζόμενων και των κατοίκων της περιοχής. Είναι ανάγκη να καθιερωθούν, όπου δεν υπάρχουν, ανώτατα όρια εκπομπών από τα πυρηνελαιουργεία.
Καλούμε τα εργατικά σωματεία, τους άλλους λαϊκούς φορείς, τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, να πάρουν την υπόθεση προστασίας της υγείας των ίδιων και των παιδιών τους στα δικά τους χέρια.
Να προστατέψουν το περιβάλλον από την ασύδοτη δράση των βιομηχάνων πυρηνελαιουργών.
Δεν μπορούν να αφήσουν το θέμα αυτό στα χέρια κανενός. Τη στιγμή, μάλιστα, που η κατάσταση θα επιδεινώνεται όλο και περισσότερο τα επόμενα χρόνια, μιας και τεράστιες ποσότητες ελαιοπυρήνα από διφασικά ελαιοτριβεία θα πηγαίνουν σε αυτά τα πυρηνελαιουργεία», κατέληξε ο κ. Γόντικας.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη