«Πράσινη» η Καλαμάτα; ναι, αλλά με δουλειά πολλή

«Πράσινη» η Καλαμάτα; ναι, αλλά με δουλειά πολλή

Μπορεί οι πολίτες μέσω WWF να την ψήφισαν, αλλά τα προβλήματα είναι πολλά
 
Γιάννης Αδαμόπουλος: «Έλλειψη προσωπικού και αστυνόμευσης οι εχθροί των πάρκων»  
Ένα από τα χαρακτηριστικά της Καλαμάτας, που την ομορφαίνει, είναι το πράσινο. Βέβαια, πολλές φορές αυτή η ομορφιά αλλοιώνεται ή και παραμορφώνεται, αφού η κατάσταση σε αυτόν τον τομέα δεν είναι καλή.
Τα αίτια είναι πολλά, με κύριο εκείνο της έλλειψης προσωπικού, ενώ πολλές φορές και οι βάνδαλοι βάζουν «το χεράκι τους». Λίγες ώρες μετά την περιποίηση ενός σημείου, οι καταστροφείς πιάνουν δουλειά και διαλύουν ό,τι- έστω και λίγο- επιδιορθώθηκε.
Στον αντίποδα, πάντως, η WWF ή, καλύτερα, οι πολίτες που ψήφισαν, αποφάσισαν να δώσουν τον τίτλο της πρωταθλήτριας πρασίνου στην Ελλάδα στην Καλαμάτα.
Ειδικότερα, τον Απρίλιο του 2016 το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή, δημιούργησε το WWF Green Spaces, μια καινοτόμο, δωρεάν εφαρμογή για κινητά. Ένα χρόνο αργότερα 9.000 πολίτες, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή, έχουν αξιολογήσει μέχρι τώρα 1.700 χώρους πρασίνου σε 126 ελληνικές πόλεις. Βάσει της αξιολόγησης, σε επίπεδο Δήμων η Καλαμάτα με μέσο όρο 7,8 στα 10 στέφεται «πρωταθλήτρια» του πρασίνου, μιας και τα πάρκα της έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία. 
Το «Θάρρος» μίλησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Αδαμόπουλο, έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλά το αντικείμενο, μιας και είναι στο επάγγελμα γεωπόνος.
Τα προβλήματα είναι πολλά, όπως μας είπε και ο ίδιος, γίνονται προσπάθειες βελτίωσης, αλλά πολλές φορές αυτές εξανεμίζονται σε λίγα λεπτά.


 
Πείτε μας σε τι κατάσταση βρίσκεται το πράσινο στην Καλαμάτα με μια πρώτη ματιά…
Το πράσινο στην πόλη σε γενικές γραμμές είναι σε καλή κατάσταση, κάτι που οφείλεται στο ότι αυτή τη στιγμή στο δρόμο είναι όλοι οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει έργα σχετικά. Σημαντικό είναι ακόμα ότι κάθε μέρα είναι έξω 3 με 4 συνεργεία της αυτεπιστασίας της Υπηρεσίας Πρασίνου, ώστε τουλάχιστον στα κεντρικά σημεία ή τα σημεία που έχουν μεγάλο πρόβλημα να υπάρχει καθαριότητα.
Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ο καιρός δεν είναι σύμμαχος, αφού εκεί που υπάρχει πολλή ζέστη μετά ακολουθούν μεγάλες βροχοπτώσεις και έτσι τα χορτάρια ξαναπετούν αμέσως.
Όμως, από την πλευρά της Υπηρεσίας γίνεται προσπάθεια να είναι η πόλη σε ανεκτά επίπεδα.
 
Μία από τις πάγιες απαντήσεις, όταν αναφερόμαστε σε προβλήματα στο πράσινο, είναι η έλλειψη προσωπικού. Πόσο έχει μειωθεί και τι γίνεται με το έκτακτο προσωπικό;
Αυτό αποτελεί μια μεγάλη αλήθεια, αφού το προσωπικό που εργάζεται στο πράσινο έχει μειωθεί, τουλάχιστον, κατά τα 2/3 σε σχέση με το παρελθόν. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να κάνουμε τις περισσότερες δουλειές μας με εργαζομένους που έρχονται από τον ΟΑΕΔ, με ανθρώπους δηλαδή που εργάζονται στην Υπηρεσία είτε για δύο μήνες είτε για οκτώ. Εργαζόμενοι, όμως, που είναι ειδικής διαχείρισης, αφού είναι συνήθως άνεργοι κάποιας ηλικίας, οπότε δεν είναι αυτό που όλοι λένε εργάτες πρασίνου.
Πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι με βάση το νόμο αυτοί οι εργαζόμενοι ξεκινούν να δουλεύουν στις 7.00 το πρωί και γύρω στις 12.30 το μεσημέρι τελειώνουν. Οπότε πρέπει να γίνει κατανοητό ότι με αυτά τα μέσα προσπαθούμε να κρατούμε το πράσινο σε καλά επίπεδα.
 
Οι Καλαματιανοί βοηθούν για τη διατήρηση του πρασίνου;
Δυστυχώς, ο κόσμος δε βοηθά ιδιαίτερα, ίσως φταίει και η εποχή, καθώς κυριαρχούν τόσα προβλήματα στο σπίτι του καθενός. Ο κόσμος πλέον θεωρεί ότι από τη στιγμή που υπάρχουν τέλη που πληρώνει, ο Δήμος ή κάθε δημόσια υπηρεσία πρέπει να του κάνουν τα πάντα.
 

Πάρκο ΟΣΕ… ένας χώρος μοναδικός για τα ελληνικά- τουλάχιστον- δεδομένα. Γιατί έχει αυτή την εικόνα;
Το Πάρκο του ΟΣΕ είναι ένα πνεύμονας πρασίνου που θα τον ζήλευαν πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά έχει μεγαλώσει και γεράσει, ενώ εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε με διάφορες παρεμβάσεις, μέχρι στιγμής μικρές. Το πρόβλημα, όμως, είναι και οι βανδαλισμοί. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω ότι πριν από μία εβδομάδα η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έβαψε και αποκατέστησε όλα τα βαγόνια. Βάφτηκαν όλες οι κολώνες φωτισμού, έγινε αμμοβολή σε όλες τις μάντρες του Πάρκου, ενώ βάφτηκαν και όλα τα οικήματα. Όμως, αν πάτε μια βόλτα σήμερα στο Πάρκο, θα δείτε ότι όλα έχουν γίνει όπως ήταν πριν από την παρέμβαση. Παντού υπάρχουν ξανά γκράφιτι, ενώ έγινε βανδαλισμός ξανά κάποιων βαγονιών.
Όλο αυτό το μεγάλο κοστολόγιο, καθώς και οι ώρες εργασίας, καταστράφηκαν σε λιγότερο από μία εβδομάδα.
 
Συχνά βλέπουμε φθορές στο συγκεκριμένο Πάρκο. Είστε υπέρ ή κατά του να κλείνει ένας τέτοιος χώρος τις νυχτερινές ώρες;
Εγώ προσωπικά είμαι υπέρ του να κλείνουν τα πάρκα το βράδυ, όπως και να υπάρχει φύλαξη, αλλά και ωράριο λειτουργίας. Με αυτό τον τρόπο θεωρώ- και έτσι έχω δει όπου έχω πάει, ειδικά στην Ευρώπη- ότι λειτουργούν τέτοιοι μεγάλοι χώροι. Άλλωστε, με αυτόν τον τρόπο μπορούν να γίνουν και εργασίες σε τέτοιους χώρους.
Πλέον βλέπουμε τη λύση του να κλείνει κι αυτό το πάρκο, ενώ να σημειωθεί ότι ήδη γίνεται μια μεγάλη μελέτη, ώστε να αλλάξουμε όλα τα φωτιστικά, με προϋπολογισμό γύρω στα 170.000 ευρώ.
 
Πέραν του φωτισμού, τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε στο συγκεκριμένο πάρκο;
Προχωρά ακόμα ο κεντρικός διάδρομος, που θα είναι για αθλητές ή για άτομα που θέλουν να τρέχουν, όπως και η εργολαβία ώστε να τοποθετηθούν όργανα γυμναστικής.
Και τελικά, προσπαθούμε, προσπαθούμε, προσπαθούμε, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ένα τέτοιο πάρκο θέλει πάνω από μισό εκατομμύριο για να θεωρηθεί ότι φτιάχνεται από την αρχή. Όπως ανέφερα πιο πάνω, πολλά πράγματα είναι πολύ γερασμένα και θέλουν αντικατάσταση.
 

Ανατολικό και Δυτικό Πάρκο… Ξεκίνησαν με μεγάλες αξιώσεις, αλλά, τελικά, γνωρίζουν την απαξίωση…
Είναι δύο χώροι που προσπαθούμε εμείς, απλά με κάποιους εργολάβους στην αυτεπιστασία μας, να τα κρατάμε αρκετά καθαρά. Δυστυχώς, σε αυτά τα δύο σημεία υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα, που έχουν να κάνουν κυρίως με την αστυνόμευση. Ως υπηρεσία κάνουμε πάρα πολλές παρεμβάσεις, αλλά έπειτα από 2-3 μέρες αυτές έχουν πέσει στο κενό.

Για παράδειγμα, σε γήπεδο που υπάρχει δίπλα στη Φοιτητική Εστία και είχε πίλαρ για τον ηλεκτροφωτισμό, κάποιοι έκοψαν τη συρμάτινη περίφραξη, κατέστρεψαν το πίλαρ, όπως και τις ρακέτες στο γήπεδο. Πλέον, όπως μαθαίνουμε, πάνε εκεί το βράδυ για να φορτίζουν τα κινητά τους την ώρα που παίζουν.
 
Πάρκο Αλμυρού… Η κατάσταση εκεί;
Να ξεκαθαρίσουμε ότι το συγκεκριμένο πάρκο ανήκει στο Δασαρχείο, το οποίο το έχει παραχωρήσει κατά χρήση στο Δήμο. Στη συνέχεια ο Δήμος το μίσθωσε σε ιδιώτη, που έχει αναλάβει να το κρατά καθαρό.
Εμείς, ως υπηρεσία, επειδή είδαμε ότι υπάρχει μεν προσπάθεια, αλλά το μέγεθος του πάρκου είναι πολύ μεγάλο, στείλαμε συνεργεία και κάναμε κάποιους καθαρισμούς. Επίσης, παραχωρήσαμε υλικά για τον ευπρεπισμό του. Γενικότερα είμαστε σε συνεχή επαφή, ώστε ο χώρος να γίνεται καλύτερος.
Τέλος, να σημειωθεί ότι σήμερα (σ.σ. χθες) τοποθετούνται παιχνίδια στην παιδική χαρά του, οπότε ελπίζω μέσα στο χρόνο να λειτουργήσει όπως πρέπει και, φυσικά, πιστοποιημένα.
 

Παιδικές χαρές στην πόλη… ένα ακόμα ζήτημα που επιζητά λύσεις…
Αυτή τη στιγμή στην πόλη υπάρχει εργολάβος που κάνει τη συντήρηση των παιδικών χαρών, άρα είμαστε πάνω σε αυτές. Επίσης, βρισκόμαστε στη διαδικασία πιστοποίησής τους. Στην Καλαμάτα υπάρχουν περίπου 40. Αυτή τη στιγμή έχουν πιστοποιηθεί οι 15 και θέλουμε να πιστοποιήσουμε όσες περισσότερες γίνεται.
  

Τα αδέσποτα στην πόλη
Σχετικά με τα αδέσποτα στην πόλη, ο κ. Αδαμόπουλος, που είναι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, μας είπε ότι γίνεται προσπάθεια συγκρότησης της πενταμελούς επιτροπής, που έχει τέσσερα μέλη που δεν είναι στο Δήμο. Έτσι αυτό που γίνεται είναι προσπάθεια συνεννόησης, ενώ σχολίασε πως δεν είναι τυχαίο που πριν από ένα μήνα άλλαξαν τα μέλη της 5μελούς και όλα δείχνουν ότι θα αλλάξουν εκ νέου.
Αυτή τη στιγμή, όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος, υπάρχει εργολάβος στο δρόμο που, όταν υπάρχει καταγγελία, μαζεύει τα αδέσποτα, με στόχο να «σπάσει» τις αγέλες, καθώς ο νόμος αναφέρει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αγέλες σκύλων στην πόλη. Έτσι πρέπει τα σκυλιά να απομακρύνονται μεταξύ τους.
Επίσης, υπάρχει εργολάβος που σε περίπτωση ατυχήματος απομακρύνει τα σκυλιά από τον κόσμο, έπειτα από εισαγγελική εντολή.
 
Δεσποζόμενα ζώα  και ηλεκτρονικός έλεγχος
Σε ερώτησή μας, αν γίνεται έλεγχος των τσιπ που πρέπει να υπάρχουν στα δεσποζόμενα ζώα, ο κ. Αδαμόπουλος απάντησε ότι αυτό δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου, αλλά της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Βάσει νόμου, η αρμοδιότητα έχει περάσει στους παραπάνω και θα έπρεπε να κάνουν περιπολίες στην πόλη με τα ειδικά σκάνερ και να ελέγχουν αν τα ζώα φέρουν τσιπ.
 
  
Τα ψηλά δέντρα και τα κλαδέματα
Σχετικά με το ερώτημα που θέτουν συχνά στον κ. Αδαμόπουλο για τα ψηλά δέντρα και τα κλαδέματα, θέλησε να ενημερώσει ότι ο εργολάβος που έχει αναλάβει θα είναι έτοιμος να ξεκινήσει στις αρχές του Σεπτεμβρίου και τότε θα γίνει η διαχείριση αυτών των δέντρων.
 
 
Τα πράσινα σημεία και ο θρυμματισμός
Για το θεσμό των «πράσινων σημείων», που ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα, ο κ. Αδαμόπουλος παρατήρησε ότι πάει αρκετά καλά, αν και ακόμα υπάρχουν πολλοί συνδημότες μας που θεωρούν ότι, επειδή πληρώνουν τέλη καθαριότητας, μπορούν να παρατούν τα προϊόντα κλαδέματος οπουδήποτε. Για το παραπάνω φαινόμενο ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι η Δημοτική Αστυνομία προσπαθεί όσο μπορεί να μη γίνεται.
Πάντως, υπάρχει ενδιαφέρον από τους δημότες για τα πράσινα σημεία, ενώ το κεντρικό σημείο τους είναι στο φυτώριο του Δήμου, όπου έχει τοποθετηθεί ένας μεγάλος θρυμματιστής. Μέρος του προϊόντος θρυμματισμού θα δοθεί στη ΔΕΥΑΚ για τη διαχείριση της λιματολάσπης. 
 
 parkoose (1) 2.jpg
 
«ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ» ΠΡΑΣΙΝΟΥ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ακολουθεί το άρθρο από «Τα Νέα» για τον τίτλο της Καλαμάτας ως πρωταθλήτρια της WWF:
Στο Άμστερνταμ το ποσοστό του αστικού πρασίνου που αναλογεί σε κάθε κάτοικο φτάνει τα 27 τ.μ. και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως κατώτατο επιθυμητό όριο τα 9 τ.μ. ανά κάτοικο. Στην ελληνική πραγματικότητα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Όχι μόνο είναι λιγοστοί οι χώροι πρασίνου στις ελληνικές πόλεις, αλλά 9.000 συμπολίτες μας τους βαθμολογούν με λίγο πάνω από τη βάση. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις. 
Τον Απρίλιο του 2016 το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή δημιούργησε το WWF GreenSpaces, μια καινοτόμο, δωρεάν εφαρμογή για κινητά. Ένα χρόνο αργότερα συνολικά 9.000 πολίτες χρησιμοποιώντας την εφαρμογή έχουν αξιολογήσει μέχρι τώρα 1.700 χώρους πρασίνου σε 126 ελληνικές πόλεις.
Άλλωστε, με την εφαρμογή οι πολίτες μπορούν «να ανακαλύψουν πράσινες οάσεις, να βρουν νέα μέρη για να βγουν βόλτα με τα παιδιά ή το σκύλο τους, να αθληθούν, να χαλαρώσουν και να συναντηθούν με φίλους. Ωστόσο, το κυριότερο πλεονέκτημά της είναι η δυνατότητα που δίνει στους πολίτες να καταγράψουν και να αξιολογήσουν τους χώρους πρασίνου σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας» όπως τονίζουν οι άνθρωποι της οργάνωσης. 
Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης αποδεικνύει περίτρανα πως όσον αφορά στους χώρους πρασίνου στην Ελλάδα, χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά. Ο μέσος όρος βαθμολογίας που έδωσαν οι Έλληνες χρήστες ίσα που ξεπερνάει τη βάση, αγγίζοντας το 6,1 με άριστα το 10. Αυτό το δεδομένο δηλώνει ότι γενικώς οι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι ούτε με την ποιότητα ούτε με την κατάσταση των χώρων πρασίνου στις ελληνικές πόλεις.
Από την πρώτη χρονιά λειτουργίας της εφαρμογής, φέτος προστέθηκαν στη λίστα 37 νέες πόλεις, ανάμεσά τους η Έδεσσα, το Ρέθυμνο, η Κατερίνη, η Κως, η Λήμνος, η Κέρκυρα και η Σπάρτη, στις οποίες οι πολίτες κατέγραψαν και αξιολόγησαν το πράσινο. Μάλιστα, τα κριτήρια βάσει των οποίων έγινε η αξιολόγηση ήταν η ποιότητα και η ποσότητα του πρασίνου, το επίπεδο καθαριότητας, καθώς και η ποιότητα και το είδος των υποδομών μέσα στους πράσινους χώρους. 
«Το WWF GreenSpaces είναι η φωνή των πολιτών για το πράσινο της πόλης τους. Η άποψή τους, όπως καταγράφεται μέσα από την εφαρμογή, δείχνει ότι όλες οι Δημοτικές Αρχές μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα για να προσφέρουν ένα καλύτερο περιβάλλον στους δημότες και να τους φέρουν ξανά στο πράσινο της γειτονιάς και της πόλης τους.
Καλούμε, λοιπόν, τις Δημοτικές Αρχές να μελετήσουν εποικοδομητικά την άποψη των πολιτών και να προβούν άμεσα σε πρωτοβουλίες για περισσότερο και καλύτερο πράσινο» λέει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του WWF Ελλάς.
Από τους 1.700 χώρους, κάτω από το 5 βαθμολογήθηκαν 451 χώροι. Πρώτη στη λίστα με το λίγο και κακής ποιότητας αστικό πράσινο είναι η Αθήνα με 38 χώρους και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, η Παλλήνη, το Περιστέρι, η Καλαμαριά, ενώ και η Γλυφάδα βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές. Ενδεικτικά, ακόμη και το Πεδίον του Άρεως, το πάλαι ποτέ κόσμημα της Αθήνας και το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, συγκεντρώνει βαθμολογία 5,5 στα 10, κάτι που καταδεικνύει την άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.
Στον αντίποδα, βρίσκονται 261 χώροι που βαθμολογήθηκαν με άριστα, ανάμεσά τους το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ στην Καλλιθέα, το Πάρκο Οινόης Ορεστιάδας, το πάρκο Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο Αττικής και το Παυσίλυπο στην Καρδίτσα.
Μάλιστα, βάσει της αξιολόγησης σε επίπεδο Δήμων η Καλαμάτα με μέσο όρο 7,8 στα 10 στέφεται «πρωταθλήτρια» του πρασίνου, μιας και τα πάρκα της έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία. Ακολουθούν ο Δήμος Πετρούπολης (μ.ό. 7,7), ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης (μ.ό. 7,5) και η Τρίπολη. Υπάρχουν όμως και Δήμοι που κατρακύλησαν στην πράσινη λίστα. Έτσι, ο χαμηλότερος μέσος όρος βαθμολογίας σε χώρους πρασίνου εντοπίζεται στους Δήμους Κασσάνδρας, Θέρμης, Ρεθύμνου, Λάρισας και Ζωγράφου.
«Αυτό που χρειάζεται είναι να συνειδητοποιήσουν όλοι, Δημοτικές Αρχές και Πολιτεία, ότι το πράσινο δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναπόσπαστο στοιχείο της ποιότητας ζωής στις πόλεις. Χρειάζεται, επίσης, να συνειδητοποιήσουν ότι οι χώροι πρασίνου δεν πρέπει να είναι μαυσωλεία αλλά χώροι ζωντανοί για τους πολίτες» καταλήγει ο Αχιλλέας Πληθάρας.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση