ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ 5 ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Τρεις μελέτες που αφορούν σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία της Μεσσηνίας, θα χρηματοδοτηθούν από το τεχνικό πρόγραμμα Ιδίων Πόρων του 2017, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, σύμφωνα με απόφαση που πήρε στην τελευταία του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.Με την ίδια απόφαση από τους φετινούς πόρους χρηματοδοτούνται και άλλα 5 έργα της Μεσσηνίας.
Μελέτες αρχαιολογικών
Οι τρεις μελέτες που χρηματοδοτούνται είναι:
– «Μελέτη αποκατάστασης του Ι.Ν. Ταξιαρχών και του Κάστρου Πολίχνης (Κάστρο του Αρχάγγελου) στην Μεσσηνία» με προϋπολογισμό και πίστωση 25.000 ευρώ. Το γνωστό από το Χρονικό του Μορέως «Κάστρο του Αρχάγγελου» στην Πολίχνη, βρίσκεται στην κορυφή λόφου που δεσπόζει στα βορειοανατολικά της Μεσσηνίας και ελέγχει ένα από τα στρατηγικότερα περάσματα που συνέδεαν το βορειότερο τμήμα της μεσσηνιακής πεδιάδας με τη δυτική ακτογραμμή της Πελοποννήσου και την πόλη της Κυπαρισσίας. Πρόκειται για ένα μικρό οχυρό του τέλους του 13ου αιώνα που κατέλαβε τη θέση μονής των μεσοβυζαντινών χρόνων.
Το συγκρότημα του κάστρου και του ναού των Ταξιαρχών Πολίχνης συνιστά ένα από τα σημαντικότερα μνημειακά σύνολα του μεσσηνιακού πεδίου και ένα από τα ελάχιστα που συνδυάζει κτηριακά κατάλοιπα εκκλησιαστικής και κοσμικής αρχιτεκτονικής. Η κατάσταση διατήρησης του είναι κακή, ενώ ο πύργος και η οχύρωση αλλά και το αρχαιότερο τμήμα της εκκλησίας, αντιμετωπίζουν σοβαρά στατικά προβλήματα.
– «Μελέτη αποκατάστασης της Ι. Μονής Ελληνικών ή Παλαιοκάστρου στην Άνθεια στην Μεσσηνία» με προϋπολογισμό και πίστωση 25.000 ευρώ.
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία, της μεσσηνιακής υπαίθρου, κτισμένο σε λόφο ανατολικά του οικισμού της Άνθειας και πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Θουρίας. Αν και ο ναός διατηρείται σε καλή κατάσταση, έχουν αλλοιωθεί σημαντικά επιμέρους αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία του.
Αρχαία Μεσσήνη
– «Μελέτη αναστήλωσης του μεταπύργιου μεταξύ των πύργων 16 και 17 της Βόρειας Οχύρωσης της Αρχαίας Μεσσήνης» με προϋπολογισμό και πίστωση 60.000 ευρώ. Η γραμμή της βόρειας οχύρωσης της Αρχαίας Μεσσήνης, που περιλαμβάνει την Αρκαδική Πύλη, τους ταφικούς θαλάμους, τους αναστηλωμένους Πύργους 16 και 17 και το υπό αναστήλωση τείχος σε μήκος 90 μέτρων, αποτελεί ένα μοναδικό σύνολο οχυρωματικής τεχνικής του 4ου αι. π.Χ., μέρος του δυναμικού προσώπου της αρχαίας πόλης που υποδέχεται τον εισερχόμενο από την πλευρά του στενηκλαρικού πεδίου και του ποταμού Βαλύρα.
Ερωτώμενη η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, σημείωσε ότι πρόκειται για τρία εξαιρετικά σημαντικά έργα, όπου για τα δύο πρώτα υπάρχει άμεση συνεννόηση με την τοπική εφορεία αρχαιοτήτων.
«Είναι γνωστό ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου και προσωπικά ο Περιφερειάρχης Π. Τατούλης έχει προαναγγείλλει συνεργασίες με τις εφορίες αρχαιοτήτων της περιοχής μας για την προώθηση έργων πολιτισμού. Τα χρήματα είναι από πόρους της περιφερειακής ενότητας. Ένα σημαντικό τμήμα του μικρού προϋπολογισμού που διαθέτει η περιφερειακή ενότητα θα διατίθεται για τον πολιτισμό», τόνισε η κα Αλειφέρη.
Άλλα 5 έργα
Τα άλλα έργα που εντάχθηκαν για χρηματοδότηση με την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου είναι:
– «Επισκευή και συντήρηση εργαστηρίου δοκιμών Μεσσηνίας” με προϋπολογισμό 9.000 ευρώ.
– «Ανακαίνιση βορινού ανελκυστήρα Διοικητηρίου Μεσσηνίας» με προϋπολογισμό 10.000 ευρώ.
– «Σχέδιο ενίσχυσης προγραμμάτων κατάρτισης Κ.Ε.Κ. Μεσσηνίας 2017-2018» με προϋπολογισμό 120.000 ευρώ και πίστωση 70.000 ευρώ.
– «Μόνωση ταράτσας Διοικητηρίου Μεσσηνίας» με προϋπολογισμό και πίστωση 10.000 ευρώ.
– «Αναδιαρρύθμιση ισογείου του κτιρίου των Εξωτερικών Ιατρείων – Διοίκησης του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Κυπαρισσίας» με προϋπολογισμό και πίστωση 31.300 ευρώ.
Της Βίκυς Βετουλάκη