Όνειρα και ελπίδες για χιλιάδες υποψήφιους της Μεσσηνίας

Όνειρα και ελπίδες για χιλιάδες υποψήφιους της Μεσσηνίας

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ήρθε να βάλει, χθες, η ανακοίνωση των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι βαθμολογίες αναρτήθηκαν από το πρωί σε όλες τις σχολικές μονάδες και της Μεσσηνίας.Το επόμενο βήμα για τους υποψήφιους είναι ο υπολογισμός των μορίων, ούτως ώστε να προχωρήσουν στην οριστικοποίηση των επιλογών τους στο μηχανογραφικό δελτίο,  προκειμένου να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα για την επαγγελματική τους αποκατάσταση και το μέλλον τους…

Τη Δευτέρα θα ανακοινώσει το Υπουργείο τα στατιστικά στοιχεία
Το πρώτο μέρος της αγωνίας των μαθητών έφτασε στο τέλος του χθες το πρωί, με την ανακοίνωση των βαθμολογιών στα σχολεία καθώς και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας. Παρά τη ζέστη πολλοί ήταν οι μαθητές καθώς και οι γονείς που περίμεναν υπομονετικά έξω από τα σχολεία, τη στιγμή που θα γίνονταν γνωστά τα αποτελέσματα. Αποτελέσματα που σε κάποιους σκόρπισαν χαρά και δικαίωση των κόπων τους, ενώ σε άλλους απογοήτευση και δάκρυα.Επόμενη και τελευταία φάση της αγωνίας των υποψήφιων, είναι η ανακοίνωση των βάσεων, που πλέον οι μαθητές θα δουν αν θα καταφέρουν να εισαχθούν στη Σχολή που θέλουν.
Να σημειωθεί ότι ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πως θα κινηθούν οι βάσεις, αφού το Υπουργείο δεν ανακοίνωσε τα στατιστικά στοιχεία ανά μάθημα, κάτι που θα συμβεί τη Δευτέρα. Έτσι είναι δύσκολο να υπολογιστεί το γενικό κλίμα των βαθμολογιών.
 
Το «Θάρρος» για ακόμα μια χρονιά βρέθηκε σε σχολεία της Καλαμάτας και συνομίλησε με μαθητές που πλέον ήξεραν τις βαθμολογίες τους.
 
Πολύ καλά μας είπε ότι έγραψε ο Γιώργος Κουλουμβάκος, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει 18.350 μόρια, μόρια που τον εξέπληξαν θετικά αφού όπως μας είπε τα υπολόγιζε λίγο λιγότερα. Σχολιάζοντας τα φετινά θέματα, μας είπε ότι ήταν μια καλή χρονιά, η οποία βοήθησε τους καλούς μαθητές να ξεχωρίσουν.
Κλείνοντας,   ανέφερε   πως  πρώτη του επιλογή είναι η Σχολή Ηλεκτρολόγων- Μηχανικών, Σχολή που με μια πτώση των βάσεων θα καταφέρει να εισαχθεί  .
 
Αυτό που είδε γενικότερα η Έφη Σουλιμά, ήταν ένα κλίμα στενάχωρο, αν και η ίδια πήγε καλά. Το μάθημα που στέρησε βαθμούς στους περισσότερους μαθητές ήταν η έκθεση, όπως μας είπε. Στόχος της είναι η Ιατρική ή κάποια Σχολή του Πολυτεχνείου.
 
Σχετικά κοντά στις εκτιμήσεις του αποδείχθηκαν οι βαθμοί του Κώστα Τσιχριτζή, που, όπως μας είπε,  η σφαγή για όλους ήταν στα μαθηματικά, αλλά δήλωσε ικανοποιημένος. Η Σχολή που θέλει είναι Μηχανολόγος στην Αθήνα ή σε κάποια άλλη πόλη,  που με βάση τις εκτιμήσεις του μπορεί να εισαχθεί.
 
Βαθμούς που περίμενε είδε ο Δημήτρης Μητσέας, ο οποίος δήλωσε ευχαριστημένος με την επίδοσή του. Για τη χρονιά που πέρασε μας είπε ότι ήταν πολύ κουραστική, ειδικά με την εξέταση των ενδοσχολικών πριν τις Πανελλήνιες, κάτι που ο ίδιος θεωρεί ότι κούρασε όλους τους μαθητές. Η Σχολή που του αρέσει, είναι η Φιλολογία και θα επιλέξει αυτή της Καλαμάτας.
 
Στο μάθημα της Έκθεσης περίμενε λίγο παραπάνω ο Γιώργος Κουβαράς, ενώ στα υπόλοιπα μαθήματα εκτίμησε σωστά. Η χρονιά που φεύγει για αυτόν ήταν δύσκολη, με πολλές ώρες διάβασμα αλλά αφού πήγαν όλα καλά, ανταμείφτηκαν οι κόποι του όπως είπε. Ο Γιώργος θέλει να εισαχθεί στη Σχολή Μηχανολόγων στην   Πάτρα.
 
Με πολύ άγχος αντιμετώπισε τις εξετάσεις η Μαρία Αντωνοπούλου, η οποία πήγε πολύ καλά όπως μας είπε, κάτι που ούτε η ίδια   περίμενε. Η χρονιά των εξετάσεων είναι μια χρονιά που απαιτεί συνεχή μάχη με τον εαυτό σου, όπως χαρακτηριστικά   ανέφερε, ενώ αυτή η απόφαση πρέπει να παρθεί πολύ νωρίς από τον κάθε υποψήφιο.
Είναι κάτι δύσκολο αλλά αξίζει, σχολίασε. Πλέον περιμένει τις βάσεις, με στόχο να περάσει στην Ψυχολογία που η ίδια θέλει.
 
Δύο 20αρια κατάφερε να γράψει ο Δημήτρης Ριζάς, που κατάφερε να συγκεντρώσει 18.450 μόρια και στοχεύει στην Οδοντιατρική. Σχολιάζοντας τα φετινά θέματα  είπε ότι η Έκθεση ήταν   βατή, ενώ στη Φυσική πολλοί έκαναν λάθη απροσεξίας, που ο ίδιος κατάφερε να αποφύγει.
 
Τους βαθμούς που περίμενε είδε η Καίτη Γεωργουλοπούλου,  η οποία συγκέντρωσε πάνω από 19.100 μόρια. Η Καίτη θέλει να περάσει   Ιατρική και  θεωρεί ότι θα καταφέρει να εισαχθεί. Σχετικά με τα θέματα,  σχολίασε  ότι ήταν δυσκολότερα από πέρυσι, αλλά γενικότερα σε καλά επίπεδα.
 
Αρκετά δύσκολα βρήκε τα θέματα η Ευγενία Δεδούση, οι βαθμοί που είδε χθες ήταν αυτοί που περίμενε, πέρα από την έκθεση που πήγε λίγο πιο χαμηλά. Πλέον περιμένει τις βάσεις, με την πρώτη της επιλογή να είναι η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.
 
18.848 μόρια κατάφερε να συγκεντρώσει ο Νίκος Καρμοίρης, με τα μαθηματικά που ήταν πολύ δύσκολα όπως είπε.  Η Σχολή που θέλει να εισαχθεί είναι Μηχανολόγος- Μηχανικός σχολή που με τα περσινά δεδομένα μπορεί να περάσει.
Η χρονιά για αυτόν πήγε καλά, ενώ σημασία είχε ότι ένοιωθε την υποστήριξη των φίλων του, που και αυτοί έδιναν εξετάσεις, οπότε υπήρχε ένα κλίμα συνεργασίας, κάτι που όπως είπε τον βοήθησε και ψυχολογικά αλλά και πρακτικά.
Τέλος,  ο ίδιος επέλεξε να μη σταματήσει να πηγαίνει στο σχολείο πριν τις εξετάσεις, κάτι που το έκανε αφού θεωρούσε ότι τα μαθήματα της κατεύθυνσης ήταν σημαντικό να τα παρακολουθεί. Ενώ τα μαθήματα της Γενικής Παιδείας ήταν μαθήματα που τον χαλάρωναν και τον ηρεμούσαν.
 
Ήξερε πως είχε γράψει ο Νίκος Κομινάκης , οπότε δεν ένοιωσε κάποια έκπληξη από τα αποτελέσματα.Ακόμα δήλωσε πάρα πολύ ευχαριστημένος και πλέον κάνει σχέδια για τη Νομική. 
 
Όχι όπως περίμενε, αλλά ευχαριστημένη είναι η Ηλιάνα Καλογεροπούλου, που θέλει να περάσει στο Πολυτεχνείο. Η χρονιά που πέρασε ήταν εξαντλητική, ενώ τα μαθηματικά ήταν το μάθημα που την αιφνιδίασε.
 
Αρχιτεκτονική στα Χανιά θέλει να σπουδάσει η Θένια Κουτίβα , που θεωρεί ότι θα την βοηθήσει πολύ το Σχέδιο. Η χρονιά που φεύγει ήταν και για αυτή πολύ εξαντλητική αλλά πλέον αισθάνεται δικαιωμένη.
 
Ευχάριστα ξαφνιάστηκε ο Γιώργος Γεωργόπουλος, αφού είδε τους βαθμούς του να είναι παραπάνω από όσο είχε υπολογίσει, με τα μόρια του να φθάνουν τα 18.100
Συνολικά η χρονιά που φεύγει για αυτόν ήταν πολύ καλή, αφού μπορεί μεν να ήταν δύσκολη και απαιτητική, αλλά τον έβαλε σε ένα πρόγραμμα που στο τέλος ένοιωσε ότι υπάρχει αποτέλεσμα.
 
19.187 μόρια συγκέντρωσε η Ινώ Εξηνταβελώνη που όπως μας είπε ήξερε ότι έχει γράψει καλά. Στόχος της η Ιατρική που έχει εξασφαλίσει ήδη την εισαγωγή της.
 
Οι πρώτες εκτιμήσεις για βάσεις
Μπορεί ακόμα να μην έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση των Μηχανογραφικών και ούτε το Υπουργείο Παιδείας να μην έχει ανακοινώσει τα στατιστικά, αλλά η αναγνωρισμένη αξίας εκπαιδευτική ιστοσελίδα alfavita.gr αναφέρει τα εξής:
Οι πρώτες εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι φέτος η κίνηση των βάσεων εισαγωγής δεν θα έχει ομοιόμορφα χαρακτηριστικά καθώς θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα πέντε επιστημονικά πεδία αλλά και στο εσωτερικό των πεδίων.
Ωστόσο, το βασικό χαρακτηριστικό που ενοποιεί την πορεία των βάσεων σε όλα τα πεδία θα είναι το παρακάτω: τα περισσότερα τμήματα που βρίσκονται στα ΑΕΙ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης θα διατηρηθούν, με μικρές αυξομειώσεις, στα περσινά επίπεδα, με ορατή άνοδο σε κάποια από αυτά, ενώ, αντίθετα, πτωτικές διαγράφονται οι τάσεις στα περισσότερα τμήματα της περιφέρειας όλων των επιστημονικών πεδίων.
Η μείωση των θέσεων στα Πανεπιστήμια (που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση) και η ανακατανομή των θέσεων εισακτέων με το ψαλίδισμα των περιζήτητων τμημάτων κυρίως του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης ωθεί, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, σε μεγάλο χάσμα των βάσεων εισαγωγής.
Αφενός, σε άνοδο των βάσεων στα περιζήτητα τμήματα, καθώς αυξάνει η αναντιστοιχία ανάμεσα στη ζήτηση και την προσφορά θέσεων, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος «κατασκευής» εκατοντάδων αριστούχων υποψηφίων που δεν θα πετύχουν την εισαγωγή τους στις σχολές της προτίμησής τους.
Αφετέρου, σε βύθισμα των βάσεων εισαγωγής σε ομάδες σχολών (περιφερειακών, και όχι μόνο, πανεπιστημιακών τμημάτων και ιδιαίτερα τμημάτων ΤΕΙ) που αν και δεν έχουν ζήτηση προσφέρουν σημαντικά περισσότερες θέσεις από πέρσι.
Με βάση ένα δείγμα περίπου 7.500 βαθμολογιών σε Μαθηματικά Κατεύθυνσης και Γενικής Παιδείας, Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία Κατεύθυνσης, Νεοελληνική Γλώσσα, Φυσική Κατεύθυνσης και Βιολογία Γενικής Παιδείας, που φανερώνει κάποια πρώτα στοιχεία στις επιδόσεις των υποψηφίων, η κατάσταση διαγράφεται ως εξής: σταθερότητα στις Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σημαντική άνοδος στα Παιδαγωγικά Τμήματα, διατήρηση των υψηλών βάσεων εισαγωγής στις Ιατρικές Σχολές, ορατή πτώση κυρίως στα Πολυτεχνικά και στα Οικονομικά Τμήματα (Οικονομίας και Διοίκησης) των ΑΕΙ της περιφέρειας.
Οσον αφορά το 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων αλλά και ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων αναμένεται να κρατήσουν τις βάσεις εισαγωγής κυρίως των υψηλόβαθμων σχολών στα περσινά επίπεδα, ωστόσο η αναντιστοιχία υποψηφίων-εισακτέων ωθεί ένα μεγάλο μέρος των τμημάτων σε άνοδο των βάσεων.
Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι πέρσι είχαν μείνει εκτός ΑΕΙ του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου περίπου 13.000 υποψήφιοι κατά βάση λόγω έλλειψης θέσεων.
Φέτος, ο αριθμός των υποψηφίων είναι αυξημένος κατά 3.474, γεγονός που αναδεικνύει το 1ο επιστημονικό πεδίο στο πεδίο του πιο αυξημένου ανταγωνισμού.
 
Τρανταχτή άνοδος
Ανοδος των βάσεων εισαγωγής, και μάλιστα «τρανταχτή», αναμένεται στα Παιδαγωγικά Τμήματα όχι μόνο επειδή οι περσινές βάσεις ήταν εξαιρετικά χαμηλές (λόγω μιας παράλογης κατανομής τους στο επιστημονικό πεδίο) αλλά και γιατί, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των δηλώσεων των υποψηφίων για τα μαθήματα επιλογής στα οποία θέλησαν να εξεταστούν, σημειώθηκε διπλασιασμός των υποψηφίων (ο αριθμός όσων υποψηφίων από τις Ανθρωπιστικές Σπουδές επέλεξαν τα Παιδαγωγικά, εξεταζόμενοι στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, ήταν φέτος 11.221, ενώ το 2016 ήταν 5.669).
Η δυσκολία των Μαθηματικών Κατεύθυνσης αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση τις σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου (Οικονομίας και Διοίκησης).
Προωθητικά στην πτώση των βάσεων του πεδίου δρα και η μικρή αύξηση όσων επέλεξαν να εξεταστούν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
Ωστόσο, επειδή στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής δρα αποφασιστικά και η αντιστοιχία θέσεων εισακτέων–υποψηφίων, είναι λάθος να προσδοκά κανείς πτώση των βάσεων στα τμήματα ΑΕΙ της Αττικής που περιλαμβάνονται στο 5ο πεδίο.
Οι υποψήφιοι του 2ου επιστημονικού πεδίου των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών φέτος είναι οι πλέον τυχεροί των πανελλαδικών εξετάσεων.
Μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση σε 234 τμήματα.
Τα τμήματα αυτά επιμερίζονται σε 121 Πανεπιστημίων, 92 ΤΕΙ, 13 Στρατιωτικές Σχολές, 2 Σχολές Εμπορικού Ναυτικού, 2 Εκκλησιαστικές Σχολές, 2 Αστυνομικές και 2 Πυροσβεστικές Σχολές.
Παράλληλα οι επιδόσεις στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, στα οποία, σύμφωνα με το δείγμα των βαθμολογιών, σημειώθηκε πανωλεθρία, ωθούν με ένταση σε πτώση των βάσεων εισαγωγής τόσο μεγαλύτερη όσο περισσότερο το τμήμα απέχει από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
 
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

ΤΡΙΦΥΛΙΑ
Επιτυχίες και διακρίσεις των μαθητών στις Πανελλαδικές!
 
Για μια ακόμα χρονιά, οι μαθήτριες και οι μαθητές του των Γενικών Λυκείων της Τριφυλίας «ζωγράφισαν» στις Πανελλαδικές εξετάσεις!. Το, δε, ΓΕΛ Κυπαρισσίας «σάρωσε» σε βαθμολογίες κρατώντας ζωντανή την «παράδοση» που πλέον έχει δημιουργηθεί, με το 35% των μαθητών του να έχει πάνω από 15.000 μόρια και συνολικά το 85% πάνω από 10.000 μόρια! Χθες, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τα ΓΕΛ Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων γέμισαν με λαμπερά χαμόγελα μαθητριών και μαθητών, γονέων και καθηγητών. Η ατμόσφαιρα, παντού, πλημμύριζε από συναισθήματα ευτυχίας, χαράς και ικανοποίησης. Τα πρόσωπα των επιτυχόντων έλαμπαν και το χαμόγελό τους έδειχνε την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία τους για το μέλλον που ανοίγεται μπροστά τους!
Τι είπαν τα παιδιά στο «Θ»
Γιάννης Κωνσταντόπουλος, ΓΕΛ Κυπαρισσίας, 19.329 μόρια: «Αισθάνομαι μια χαρά. Δικαιωμένος. Δεν το περίμενα. Περίμενα λίγο πιο κάτω. Ήμουν πιο συγκρατημένος, αλλά είμαι πολύ ικανοποιημένος. Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, ειδικά στην αρχή. Μετά όμως όσο βλέπεις τα μαθήματα κι ό,τι προχωράς και τα καταλαβαίνεις, φεύγει το άγχος. Προς το τέλος ήμουν μια χαρά. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα για Σχολή. Οδοντιατρική ή Ιατρική Αθηνών».
 
Γιώργος Παναγόπουλος, ΓΕΛ Κυπαρισσίας, 18.249 μόρια: «Αυτή τη στιγμή είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Τρέμω ακόμα. Ο στόχος μου ήταν η Νομική. Πιστεύω τα έχω καταφέρει, αν όχι Αθήνα, η Θεσσαλονίκη πιστεύω είναι εφικτή μέσα απ’ αυτό το βαθμό. Θέλω να ευχηθώ, επίσης, καλή επιτυχία σ’ όλους τους άλλους υποψήφιους και ιδιαίτερα στα παιδιά του σχολείου μας , καθώς έχει γίνει μια άψογη δουλειά και η συνεργασία καθηγητών – μαθητών, πιστεύω ότι, ήταν πάρα πολύ καλή. Ελπίζω και τα παιδιά σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα να καταφέρουν να υλοποιήσουν τα όνειρά τους και να είναι αυτές οι Πανελλήνιες μια χρονιά η οποία θ’ αναδείξει ικανούς επιστήμονες σε όλα τα πεδία».
 
Ευγενία Μελά, ΓΕΛ Κυπαρισσίας, 18.158 μόρια: «Ικανοποιητικά μου φαίνονται τα αποτελέσματα. Επιστήμες υγείας ήθελα. Ιατρική. Τώρα, δεν ξέρω. Δεδομένων των πτωτικών πιέσεων, μπορεί και να τα καταφέρω. Πιστεύω, καλά θα πάνε όλα. Θα δούμε…».
 
Μαρία – Ελένη Τουρκογιάννη, ΓΕΛ Κυπαρισσίας, 17.869 μόρια: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη και προσανατολίζομαι προς τη Νομική, την οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων την έχω πετύχει. Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά με θάρρος και πείσμα τα καταφέραμε»
 
Χριστίνα Μπάκα, ΓΕΛ Κυπαρισσίας, 17.509 μόρια: «Δεν είμαι πολύ ικανοποιημένη από τη βαθμολογία μου, κυρίως στα μαθηματικά που περίμενα πολύ περισσότερο καθώς και στις ΑΟΘ, αλλά κυρίως τα μαθηματικά ήταν έκπληξη για εμένα. Η Σχολή που θέλω είναι Οικονομικό ΣΣΑΣ, αν και με τα μόρια που έβγαλα είναι δύσκολο να τα καταφέρω. Παρ’ όλα αυτά, θα προσπαθήσω και θα πάω στη Θεσσαλονίκη να δώσω αθλήματα καθώς και Ψυχομετρικά και προφορικά τεστ διότι χρειάζονται και αυτά για την εισαγωγή στην συγκεκριμένη Σχολή. Από εκεί και πέρα σκέφτομαι να δηλώσω οικονομικά στην ΑΣΣΟΕ (Αθήνα) και ως δεύτερη επιλογή έχω το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικά (στην ΑΣΣΟΕ). Με δεδομένες τις περσινές βάσεις και με το σκεπτικό ότι θα κατέβουν και άλλο οι βάσεις είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα περάσω στην δεύτερη επιλογή μου… Τώρα, δεν ξέρω, μπορεί να μου βγει και σε καλό, γιατί όπως λέει και η μητέρα μου ό,τι γίνεται είναι για καλό. Θα δούμε…».
 
Γιάννης Κουτσογιάννης, ΓΕΛ Κυπαρισσίας, 17.000 μόρια: «Είμαι ευχαριστημένος απ’ την απόδοσή μου. Όχι τελείως ικανοποιημένος. Εμένα ο στόχος μου ήταν η Νομική, αλλά ήθελε γύρω στα 500 μόρια, τουλάχιστον, παραπάνω. Δεν το πετύχαμε, αλλά γενικά θεωρώ ότι η βαθμολογία είναι ικανοποιητική. Αυτό που έχω να επισημάνω είναι ότι, η συνεργασία με το σχολείο μας ήταν άριστη. Οι καθηγητές έκαναν τα καλύτερα δυνατά για να επιτύχουμε. Ήταν στα δύσκολα μαζί μας…».
 
Παναγιώτης Αργυρόπουλος, ΓΕΛ Γαργαλιάνων, 18.262 μόρια: «Ήθελα Οδοντιατρική, αλλά με τα περυσινά δεδομένα δεν την πιάνω. Πιστεύω ότι πιάνω Φαρμακευτική. Περίμενα λίγο παραπάνω στη βαθμολογία στη Βιολογία. Είναι ικανοποιημένος πάντως».
 
Στυλιανός – Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος, ΓΕΛ Γαργαλιάνων, 18.199 μόρια: «Είμαι αρκετά ευχαριστημένος με τ’ αποτελέσματα. Στοχεύω σε Ιατρικές – Φαρμακευτικές Σχολές. Είναι ένα γλυκόπικρο συναίσθημα εντός των στόχων μου».
 
Βασιλική Τεριζάκη, ΓΕΛ Γαργαλιάνων, 17.227 μόρια: «Είμαι αρκετά ικανοποιημένη από την επίδοση μου στις εξετάσεις. Κατάφερα να συγκεντρώσω 17.228 μόρια. Πρώτη μου επιλογή ήταν η Φαρμακευτική, όμως πιάνω τη δεύτερη επιλογή μου που είναι το Χημικό».
 
 Αντώνης Μυλωνάς, ΓΕΛ Φιλιατρών, 18.068 μόρια: «Έδωσα για δεύτερη φορά συγκεντρώνοντας 18.068 μόρια στο 2ο επιστημονικό πεδίο με τις Πολυτεχνικές και Φυσικομαθηματικές Σχολές. Έγραψα 17,6 Μαθηματικά και 20 Φυσική, δυο πολύ υψηλές βαθμολογίες και στόχος μου είναι η Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Είμαι πάρα πολύ συγκινημένος καθώς οι κόποι μου ανταμείφθηκαν με τον καλύτερο τρόπο!». 
 
 Του Ηλία Γιαννόπουλου