Άνθρωποι και επιχειρήσεις στη Μεσσηνία που πάνε αντίθετα στο ρεύμα της κρίσης

Άνθρωποι και επιχειρήσεις στη Μεσσηνία που πάνε αντίθετα στο ρεύμα της κρίσης

Η Μεσσηνία που παράγει, η Μεσσηνία που αντιστέκεται
 
Οι μεσσηνιακές επιχειρήσεις – και όχι μόνο-  τα τελευταία χρόνια λειτουργούν μέσα σε ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τη δραστική μείωση της κατανάλωσης σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας και την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, τα οποία ως έναν βαθμό εκτιμάται ότι θα περιοριστούν μετά την επιτυχή τρίτη ανακεφαλαιοποίησή τους.
Αν κάποιος προσθέσει την υψηλή φορολογία, το ακριβό ενεργειακό κόστος, τα μη ανταγωνιστικά επιτόκια δανεισμού -ακόμη και για αξιόχρεες εταιρείες – και τη λαίλαπα των capital controls από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, αντιλαμβάνεται ότι το επιχειρείν είναι ένα… extreme sport. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον όμως υπάρχουν εταιρείες που για μια σειρά λόγους, όπως η διορατικότητα της διοίκησης, το καλό και εξειδικευμένο προϊόν, οι ισχυρές ταμειακές ροές και κυρίως το πελατολόγιο στο εξωτερικό, καταφέρνουν όχι μόνο να επιβιώνουν αλλά να αναπτύσσονται χρόνο με τον χρόνο.
Την προηγούμενη Κυριακή δημοσιεύσαμε ένα σημαντικό αριθμό εταιριών που βραβεύτηκαν στο διαγωνισμό “Olymp Taste Awards”. Σίγουρα δεν είναι και οι μοναδικές. Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός που κερδίζει το…στοίχημα. Κι αυτό είναι όχι μόνο να παραμείνουν “ζωντανές”, αλλά με τα ποιοτικά τους προϊόντα να κερδίζουν την ελληνική και διεθνή αγορά.
Πρόκειται για τον «φάρο» της επιχειρηματικότητας που δείχνει τον δρόμο της καταξίωσης και σε άλλες εταιρείες και βγάζει στον αφρό την κρυφή δυναμική των μάνατζερ και του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας.
Το “Θάρρος”, με κάθε ευκαιρία, επιχειρεί να καταγράψει και να αναδείξει τέτοιου είδους επιχειρήσεις με υγιή ισολογισμό που διατηρούν την παραγωγική τους βάση στην Ελλάδα, που προσαρμόστηκαν στα δεδομένα της κρίσης, που έχουν ανταγωνιστικά προϊόντα, που διατήρησαν και δημιούργησαν θέσεις εργασίας, που άνοιξαν νέες αγορές, που συνέχισαν να επενδύουν, που τόλμησαν, απέτυχαν και ξαναπροσπάθησαν, που επέστρεψαν γενναίο κοινωνικό μέρισμα από τα κέρδη τους, και όλα αυτά χωρίς κρατική βοήθεια, σε ένα αβέβαιο πολιτικό περιβάλλον που μόνο εμπόδια και τρικλοποδιές τους έβαζε. Ένα δείγμα ελληνικών επιχειρήσεων που παράγουν από την αρχή της κρίσης.
Το “Θάρρος” θεωρεί ότι η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα θα έρθει μόνο με τα κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα για τον απλούστατο λόγο ότι ακόμη το κράτος δεν είναι σε θέση να συμβάλει στη «μάχη» της ανάπτυξης.
Οι εταιρείες αυτές αποτελούν την ελπίδα της Μεσσηνίας και γενικότερα της Ελλάδας και των πολιτών, ότι το στοίχημα δεν έχει χαθεί. Μια δύσκολη αποστολή, για τους λόγους που περιγράψαμε παραπάνω.
Όμως επισημαίνουμε για πολλοστή φορά ότι αυτές οι εταιρείες, που έχουν δώσει δείγματα καλής γραφής, επιβάλλεται να βοηθηθούν και από εμάς τους υπόλοιπους. Και ο τρόπος είναι απλός. Δείχνοντας την προτίμησή μας σε αυτές, επιβάλλοντας με τη νοοτροπία μας, κάθε χώρος εστίασης στη Μεσσηνία να διαθέτει μόνο μεσσηνιακά προϊόντα. Αν το καταφέρουμε, θα πάμε μπροστά…
 
 
Του Αντώνη Πετρόγιανννη