Αδιαφορούν οι αρμόδιοι για τα δεκάδες ετοιμόρροπα κτήρια στην Καλαμάτα

Αδιαφορούν οι αρμόδιοι για τα δεκάδες ετοιμόρροπα κτήρια στην Καλαμάτα

Μη μας πέσει το μπαλκόνι στο κεφάλι…
 
Κάθε άλλο παρά ασφαλής τόπος για τους διερχόμενους πολίτες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν περιοχές της Καλαμάτας και, μάλιστα, κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία οδών, καθώς εκατοντάδες είναι τα ερειπωμένα κτήρια, με μισογκρεμισμένους τοίχους, επικίνδυνες ρωγμές, στέγες υπό κατάρρευση, μπαλκόνια που κρέμονται στον αέρα…
Χαλάσματα, σοβάδες και σκουριασμένα σίδερα που προεξέχουν, μισογκρεμισμένα τμήματα ή προεκτάσεις κτηρίων, σάπια κουφώματα, κλιματιστικά με ελλιπή στήριξη, κεραίες, γλάστρες, πινακίδες ή άλλες πρόχειρες αυτοσχέδιες κατασκευές χρήζουν άμεσης επέμβασης, αφού είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσουν, ωστόσο κανείς δε μοιάζει να ασχολείται μαζί τους.
Η προβληματική κατάσταση συντηρείται με ό,τι συνεπάγεται για την αρτιμέλεια των πολιτών, καθώς η γραφειοκρατία βασιλεύει και η πληθώρα των απαιτούμενων ενεργειών για την αποκατάσταση ή την κατεδάφιση ενός κτηρίου που εμπίπτει στην κατηγορία των ετοιμόρροπων, εξακολουθούν να παρακωλύουν κάθε διαδικασία παρέμβασης.
O Δήμος Καλαμάτας δηλώνει αδυναμία να παρέμβει με τη δικαιολογία ότι δε βρίσκονται οι ιδιοκτήτες. Αν, όμως, το κτήριο εγκυμονεί πραγματικούς κινδύνους, γιατί δεν γκρεμίζεται με εισαγγελική απόφαση;
 
Τι έγινε στην Πάτρα
Η κατάρρευση οροφής στα παλιά κρατητήρια στο παλιό λιμάνι της Πάτρας, που αποτέλεσμα είχε το θάνατο ενός άνδρα, ενεργοποίησε τις Αρχές της πόλης για τον κίνδυνο που διατρέχουν πολίτες και επισκέπτες από τα ετοιμόρροπα κτίσματα στην αχαϊκή πρωτεύουσα.
Αποτέλεσμα του παραπάνω άτυχου συμβάντος ήταν η συζήτηση που άνοιξε στην Πάτρα σχετικά με τα ετοιμόρροπα κτήρια που υπάρχουν στην πόλη. Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος είπε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και μεγάλο, ωστόσο δεν περιορίζεται μονάχα στα σεισμόπληκτα κτήρια του 2008, καθώς πολλά ακόμα κτήρια παραμένουν ασυντήρητα με υπαρκτό τον κίνδυνο αποκόλλησης κομματιών τους.
Σε δηλώσεις του επισήμανε ότι “υπάρχουν πολλά κτήρια σε κακή κατάσταση. Για να μη φθάσουμε να θρηνούμε θύματα θα πρέπει όλοι εμείς που σχετιζόμαστε με το αντικείμενο να αναλάβουμε δράση. Είναι ένα πρόβλημα πολυπαραγοντικό και σύνθετο. Η κοινή συνισταμένη είναι η ύπαρξη πολλών παλαιών ή και νεώτερων ασυντήρητων κτηρίων, που στην ουσία αποτελούν εστία κινδύνων για τους συμπολίτες μας. Η προσέγγιση πρέπει να είναι ευρύτερη, γιατί το θέμα δεν εστιάζεται μόνο στα σεισμόπληκτα κτήρια που τελευταία γίνεται λόγος”.
Πρόσθεσε, δε, ότι σε λίγο θα είμαστε σε θέση, σε συνεργασία με τους Δήμους, τις Περιφέρειας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το ΤΑΣ κ.ά., να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να βρούμε λύσεις. Είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει τον τόπο μας και τα τελευταία χρόνια με την κρίση έχει ξεπεράσει τα όρια.
Εμείς, ως ΤΕΕ, το έχουμε εντοπίσει και θα επανέλθουμε με ολοκληρωμένη πρόταση. Όπου εμπλέκονται και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων, υπάρχει έντονη γραφειοκρατία γιατί η υπόθεση δε μένει σε τοπικό επίπεδο, αλλά πρέπει να πάει στο κράτος των Αθηνών, το οποίο γνωρίζετε τι σημαίνει. Θα πρέπει να βρούμε τα νομοθετικά κενά και να προβούμε στις απαραίτητες παρεμβάσεις», σχολίασε.
 
Καλαμάτα
Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην Πάτρα, αναρωτιόμαστε πόσο δύσκολο είναι να συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της Καλαμάτας, ώστε να αντιμετωπιστεί ένα σημαντικό και χρονίζον πρόβλημα της πόλης. Εκτός από την αισθητική του πλευρά, θα πρέπει να εξετάσουμε και τα ενδεχόμενα για πρόκληση κάποιου ατυχήματος. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί κάτι δυσάρεστο, δε σημαίνει ότι πρέπει να… σταυρώσουμε τα χέρια.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη