9.500 ενστάσεις έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα για τους δασικούς χάρτες στη Μεσσηνία
Η… ραστώνη του Αυγούστου με τις υψηλές θερμοκρασίες έχει «παγώσει» τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες στη Μεσσηνία, δίχως αυτό να σημαίνει, όμως, ότι δεν υπάρχουν, όπως και αντιδράσεις, αλλά και πρακτικές Δήμων που το μόνο που κάνουν είναι να κρύβουν το μείζον αυτό θέμα… κάτω από το χαλί.
Ειδικότερα, σημαντικός αριθμός οικισμών στο Δήμο Δυτικής Μάνης δεν ασχολήθηκε ποτέ με τους δασικούς χάρτες, αφού χαρακτηρίστηκαν ως “στάσιμοι “. Σε αυτού του είδους τις περιοχές μπορεί κάποιος να οικοδομήσει σε ακτίνα 800 μέτρων από το κέντρο του χωριού.
Βέβαια, τούτο δε σημαίνει ότι έτσι καταργείται και όποιος δασικός νόμος υπάρχει. Γιατί, όταν κάποιος πολίτης σε μια ανάλογου χαρακτήρα περιοχή προχωρήσει σε χτίσιμο σπιτιού, θα πρέπει να απευθυνθεί στην Πολεοδομία, η οποία με τη σειρά της θα ζητήσει πράξη χαρακτηρισμού από το Δασαρχείο. Αυτή η πρακτική, λένε οι ειδικοί, είναι αμφιβόλου νομιμότητας και περιγράφονται ως “οικισμοί στερούμενης νόμιμης έγκρισης”.
Μάλιστα, σε σχετική τοποθέτηση του ΤΕΕ Πελοποννήσου έχει γίνει ιδιαίτερη αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο των στάσιμων οικισμών (το οποίο καθορίζει τη ζώνη των 800 μέτρων από το κέντρο του οικισμού), γιατί οι διατάξεις του προέβλεπαν να χρησιμοποιούνται όροι δόμησης εντός οικισμού στην «εκτός σχεδίου» περιοχή με ταυτόχρονα μικρά όρια αρτιότητας.
“Αυτό οδήγησε στη διαμόρφωση ενός άναρχου οικιστικού περιβάλλοντος σε μια άτυπη επέκταση, που απαιτεί ιδιαίτερη αξιολόγηση. Οι άτυπες αυτές επεκτάσεις είναι που έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες οικιστικές πιέσεις και, κατά συνέπεια, έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες αλλοιώσεις. Γι’ αυτούς τους λόγους δε συμφωνούμε με τον καθορισμό 14 παραδοσιακών οικισμών στο Δήμο της Δυτικής Μάνης από τους οποίους σήμερα οι 7 είναι στάσιμοι οικισμοί”, αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Παράταση για την εξαγορά δασικών
εκτάσεων που εκχερσώθηκαν
Από την άλλη, για ένα χρόνο, μέχρι και τις 8 Αυγούστου 2018, παρατείνεται η δυνατότητα για την εξαγορά εκτάσεων δασικού χαρακτήρα που εκχερσώθηκαν για γεωργική εκμετάλλευση πριν από την 11η Ιουνίου 1975, σύμφωνα και με απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος (ΥΑ 158341/3927/26-7-2017- ΦΕΚ Β´ 2758). Η προθεσμία με βάση το Νόμο 4280/2014 έληγε χθες και έδινε τριετή εφαρμογή στη ρύθμιση, με περιθώριο παράτασης για ένα χρόνο με απόφαση υπουργού.
Η δυνατότητα εξαγοράς παρέχεται για όλες τις εκτάσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις των παραγράφων 5-14 του άρθρου 47 του ν. 998/79 και μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες όλης της χώρας. Η διάταξη αυτή μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί εν όψει της κύρωσης των δασικών χαρτών της χώρας.
Για τις περιοχές με αναρτημένο δασικό χάρτη παρέχεται έως 7 Σεπτεμβρίου 2017 δυνατότητα εξαγοράς της έκτασης, εφόσον αυτή έχει χαρακτηριστεί ως ΔΑ ή ΧΑ και η εκχέρσωσή της για γεωργική καλλιέργεια έχει γίνει πριν από την 11η Ιουνίου 1975, ώστε η έκταση αυτή να εξαιρεθεί της προσωρινής κύρωσης του χάρτη και να μη θιγούν τα συμφέροντα του αγρότη. Αποτέλεσμα της δημοσίευσης της παραπάνω υπουργικής απόφασης είναι η συνέχιση χωρίς κωλύματα της διαδικασίας των εξαγορών αυτών των εκτάσεων.
Αντίστοιχη ρύθμιση υπάρχει σε ισχύ και για την αλλαγή χρήσης εκτάσεων που εκχερσώθηκαν από το 1975 έως το 2007, όπου και παραχωρείται η έγκριση επέμβασης από τη Δασική Υπηρεσία, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του άρθρου 47Β του ν. 998/79.
Για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις έχουν μειωθεί τα κόστη εξαγοράς ή αλλαγής χρήσης, δεν απαιτείται υποβολή αντίρρησης και μπορεί να αξιοποιηθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων.
Υπενθυμίζεται, δε, ότι παρά τη θερινή περίοδο, οι πολίτες, οι επαγγελματίες και τα λοιπά Νομικά Πρόσωπα θα πρέπει να ενεργοποιηθούν ώστε να υποβάλουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους και να μην τις αφήσουν για τις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας της 7ης Σεπτέμβριου 2017. Έχουν δοθεί επαρκείς παρατάσεις ώστε η ανάρτηση να έχει διαρκέσει κατά μέσο όρο 7,5 μήνες, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία.
Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Δασαρχείου, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 9.500 ενστάσεις πολιτών στη Μεσσηνία.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη