Η Μεσσηνία φημίζεται για δύο, κυρίως, αγροτικά προϊόντα της, το ελαιόλαδο και τα σύκα. Όμως, δεν είναι ευρέως γνωστό ότι η μεσσηνιακή γη και συγκεκριμένα η περιοχή της Μικρομάνης είναι η εστία της επονομαζόμενης και βασίλισσας των λαχανικών -λόγω των πλούσιων στοιχείων και των ευεργετικών ιδιοτήτων-, της άγριας αγκινάρας.
Η άγρια αγκινάρα αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος των κατοίκων της Μικρομάνης. Η καλλιέργειά της γίνεται σε περίπου 650 στρέμματα από 50 παραγωγούς. Πρόκειται για ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη εργασία, που διαρκεί αρκετούς μήνες.
Τα τελευταία χρόνια -από το 1987- πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία της Μικρομάνης η γιορτή της αγκινάρας, που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Οι γυναίκες του χωριού δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να δοκιμάσουν καταπληκτικά εδέσματα με βάση την αγκινάρα. Υπολογίζεται ότι σε κάθε γιορτή καταναλώνονται 10.000 αγκινάρες, περίπου.
Και φέτος, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, κέφι, τραγούδι και καλομαγειρεμένες αγκινάρες, πραγματοποιήθηκε, το περασμένο Σάββατο η γνωστή Γιορτή Αγκινάρας. Τις αγκινάρες μαγείρεψαν, όπως πάντα, οι γυναίκες της Μικρομάνης, με διάφορους νόστιμους τρόπους.
Α.Π.