Η διαδικασία με τη δακοκτονία στη Μεσσηνία από την αρχή πήρε… στραβό δρόμο. Στη συνέχεια τα πράγματα φάνηκαν να διορθώνονται, αλλά, σύμφωνα με διαμαρτυρίες κατοίκων της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας, μάλλον τα προβλήματα παραμένουν.
Το ερώτημα και η απορία που μας κατέθεσαν οι δημότες έχουν ως εξής: Η Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας θα τύχει της ίδιας “φροντίδας” ψεκασμών όπως άλλες περιοχές (Βέργα, Μαντίνεια, Μάνη); Δηλαδή, θα γίνουν τρεις επιπλέον ψεκασμοί ή η Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας θα χάσει -για άγνωστους λόγους – τον έναν; Και το ρωτάμε αυτό, γιατί οι παραγωγοί περίμεναν από την προηγούμενη εβδομάδα, ιδιαίτερα στις ζώνες με έντονη δακοπροσβολή, όπως είναι αυτές με αρκετή υγρασία, αλλά δεν είδαν κανένα αποτέλεσμα.
Το πρόβλημα, μάλιστα, αναγνωρίζει και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, που σε ανακοίνωσή της τονίζει πως γι’ αυτό ευθύνονται οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τους τρεις τελευταίους μήνες.
Την ίδια στιγμή, τον κίνδυνο να μειωθεί η παραγωγή και να υποβαθμιστεί η ποιότητα του ελαιολάδου εξαιτίας του δάκου υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας. Ο Σύλλογος καλεί τους «παραγωγούς να έλθουν σε συνεννόηση με τις Διευθύνσεις Μεσσηνίας και Τριφυλίας, καθώς και με τους γεωπόνους μέλη του Συλλόγου, έτσι ώστε να επέμβουν άμεσα με ψεκασμούς κάλυψης στο σύνολο των ελαιώνων, προκειμένου να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα ο δάκος».
Τα πράγματα με το δάκο είναι ξεκάθαρα. Όσο πιο αργά ξεκινά και ολοκληρώνεται η διαδικασία προστασίας του καρπού της ελιάς, τόσο πιο γρήγορα θα πληγεί η περιοχή. Ήδη άργησαν οι αρμόδιοι να τοποθετήσουν παγιδοθέτες, ας μη συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο.
Μάλιστα, οι δημότες με τους οποίους μιλήσαμε σχολίασαν ότι είναι αποφασισμένοι να προστατέψουν το προϊόν τους με κάθε τρόπο και είναι διατεθειμένοι να προσφύγουν ακόμα και στα δικαστήρια για ενδεχόμενο μείωσης της παραγόμενης ποιότητας.
Να σημειώσουμε ότι, παρά τον έλεγχο μέχρι σήμερα της κατάστασης, ο δάκος έχει κάνει την εμφάνισή του, κι αν δεν καταπολεμηθεί έγκαιρα, θα χάσουμε ακόμα μία παραγωγική περίοδο, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος.
Α.Π.