Σπουδαία ήταν η εκδήλωση που διεξήχθη από το Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας την Κυριακή στον Παλιό Νερόμυλο Κυπαρισσίας, στους Μύλους, για την Αρχαία Μεσσήνη και την αξία των μνημείων, με ομιλητή τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες σήμερα στην Ελλάδα, εγνωσμένου κύρους και τεράστιας προσφοράς στον πολιτισμό και την πατρίδα! Η βραδιά, με τίτλο «Αρχαία Μεσσήνη, παρόν και μέλλον», περιλάμβανε την προβολή ταινίας 50’ και ο Πέτρος Θέμελης καθήλωσε το πολυπληθές κοινό, μιλώντας για την αξία των μνημείων.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο αρχαιολογικό έργο των ανασκαφών και αναστηλώσεων στην Αρχαία Μεσσήνη, η διεύθυνση των οποίων ανατέθηκε στον ίδιο το 1986. Οι ανασκαφικές έρευνες με παράλληλες εργασίες στερέωσης και αναστήλωσης των μνημείων, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή, συνεχίζονται από το 1987 έως σήμερα με ταχείς προοδευτικά ρυθμούς. Έχουν έρθει στο φως όλα τα δημόσια και ιερά οικοδομήματα της πόλης που είδε και περιέγραψε ο Παυσανίας στη Μεσσήνη, όταν την επισκέφθηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Aντωνίνου του Σεβαστού (155-160 μ.X.). «Ήρθε η ώρα να της δώσουμε τη μορφή που ο Επαμεινώνδας αρχικά της έδωσε ή μια μορφή, έστω, που είδε ο Παυσανίας», επισήμανε σημειώνοντας τις προσπάθειες ετών και ανθρώπων, επιστημόνων, ειδικών, αλλά και χορηγών και χρηματοδοτήσεων, για «να δώσουμε σ’ αυτή την πόλη τη μορφή που έχασε μέσα στη διάρκεια των αιώνων που πέρασαν. Τη μορφή που είδε ο Παυσανίας και αυτή έχουμε καταφέρει, εν μέρει, μέχρι στιγμής να δώσουμε. Στα επόμενα χρόνια θα δείτε στην Αρχαία Μεσσήνη μια νέα μορφή, μια νέα κοπέλα – δεν είναι τόσο παλιά όσο η Αρχαία Ολυμπία –, αλλά μια καινούργια, νεαρή κοπέλα που λέγεται Αρχαία Μεσσήνη, μια νέα πόλη. Όπου περπατάτε, θα βλέπετε τα μνημεία αριστερά και δεξιά σας…».
Από το Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, ο Νίκος Ιμιρζιάδης σημείωσε: «Η παρουσία του Πέτρου του Θέμελη εδώ, μας τιμά και φέρνει στην επιφάνεια αυτή την αξία των μνημείων που πρέπει να διατηρούμε. Αν δεν τη διατηρήσουμε, θα χρειαστούμε πολλούς “Θεμέληδες” στην εξέλιξη για να βγάλουμε στην επιφάνεια αυτά τα πράγματα, που έχουμε σήμερα δίπλα μας και τα ζούμε. Ευχαριστούμε όλους εσάς που ήσασταν σήμερα εδώ γι’ αυτή την εκδήλωση, ευχαριστούμε τον κ. Θέμελη για την παρουσία του, αλλά κυρίως τον ευχαριστούμε για το έργο που μέχρι σήμερα έχει προσφέρει, αλλά και αυτό που έχει τη διάθεση να προσφέρει και στη συνέχεια».
Του Ηλία Γιαννόπουλου