Σημαία ποιότητας “σήκωσε” η Μεσσηνία -23 βραβεία στο διαγωνισμό Taste Olymp Award

Σημαία ποιότητας “σήκωσε” η Μεσσηνία -23 βραβεία στο διαγωνισμό Taste Olymp Award

Στην κοινωνία μας και σε όλες τις εκφράσεις της υπάρχει ένα σημαντικό ζητούμενο: η συνέπεια λόγων και έργων. Είναι γνωστές οι φράσεις “πολλά λέγονται αλλά δεν γίνονται και άλλα που “γίνονται χωρίς να έχουν λεχθεί”. Μια σειρά από τοπικές μεσσηνιακές επιχειρήσεις κάνουν, κατά παρέκκλιση, αυτά που έχουν λεχθεί και, πολύ περισσότερο, δεν κάνουν τίποτα αντίθετο απ’ όσα έχουν υποστηρίξει κατά καιρούς.
Παρά τους χαμηλούς επικοινωνιακούς τόνους που κρατούν, έχουν καταφέραμε όπλο την ποιότητα, το μεράκι και τη διάθεση προσφοράς να κερδίσουν την αναγνώριση. Ταυτόχρονα, μας δημιουργούν την υποχρέωση να τις στηρίξουμε με κάθε τρόπο. Από τις στήλες του “Θάρρους” έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι είναι αδιανόητο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Μεσσηνίας να μην προσφέρονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τοπικά μεσσηνιακά προϊόντα. Κι αυτή η γη άνθρωποί της παράγουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Μας είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν μόνο αλκοολούχα μεσσηνιακά προϊόντα (όσα έχουμε) στα καταστήματα, αλλά και να μην σερβίρεται ως συνοδευτικό ενός ποτηριού μπύρας, κρασιού ή βότκας ένα τοπικό μεσσηνιακό προϊόν (ελιές, λαλάγγι, σύκο).
  
TASTE OLYMP AWARDS 2017 
Στον πρόσφατο διαγωνισμό ανώτερης γεύσης (Taste Olymp Award) που έγινε στην Αθήνα, διακίωμα συμμετοχής είχαν όλα τα επώνυμα (όχι χύμα) επεξεργασμένα ή μη τρόφιμα και ποτά  που πωλούνται σε καταστήματα λιανικής πώλησης.
Τα προϊόντα δοκιμάστηκαν κατά την «τυφλή» μέθοδο, χωρίς συσκευασία, και χωρίς κανενός είδους διακριτικό στοιχείο.
Το Βραβείο είναι ένα αξιόπιστο δείγμα ανωτερότητας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές εξωτερικού για την αύξηση των εξαγωγών. Και στο συγκεκριμένο διαγωνισμό η Μεσσηνία θριάμβευσε. Ειδικότερα:
 
Ποτοποιία Κωστέας, 4 προϊόντα- 8 βραβεία 
Στον καταξιωμένο διαγωνισμό εστάλησαν 4 προϊόντα της ποτοποιίας Κωστέα για να διαγωνιστούν ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα απ’ όλη την Ελλάδα. Τα προϊόντα που εστάλησαν στον διαγωνισμό και βραβεύτηκαν είναι: To Golden Drop παλαιωμένο τσίπουρο που τιμήθηκε με χρυσό βραβείο γεύσης. To Golden Drop μονοποικιλιακό τσίπουρο από Αγιωργίτικο που τιμήθηκε με αργυρό βραβείο γεύσης. Η επετειακή μας φιάλη τσίπουρου που απέσπασε το χάλκινο βραβείο γεύσης, χάλκινο βραβείο σχεδιασμού και συμπεριελήφθη στα 20 κορυφαία προϊόντα της διοργάνωσης βάσει συνολικής βαθμολογίας. Η επετειακή μας φιάλη ούζου που απέσπασε το αργυρό βραβείο γεύσης, χάλκινο βραβείο σχεδιασμού και επίσης συμπεριελήφθη στα 20 κορυφαία προϊόντα της διοργάνωσης βάσει συνολικής βαθμολογίας.
 
Δουβόγιαννη Μαρία, “Μεσσηνιακή παράδοση”, 5 βραβεία 
Στο κατάστημα “Μεσσηνιακή παράδοση από τη Μαρία” μένεις στην κυριολεξία με το στόμα ανοιχτό. Δεν χοταίνει το μάτι από την πληθώρα των προϊόντων στα ράφια. Πρόκειται για ένα μαγαζί με τόσες χειροποίητες παραδοσιακές μεσσηνιακές γεύσεις. Φραγκόσυκα, σύκα, σταφύλια, ελιές, μελιτζανάκια, φράουλες, ροδάκινα, καρπούζια, ντομάτες, σέλινα, αρωματικά φυτά και ένα σωρό ακόμα προϊόντα της μεσσηνιακής γης έχουν εδώ την τιμητική τους…
Σίγουρα ήταν κάτι που έλειπε από την αγορά της Μεσσήνης αλλά και από τις αγορές πολλών τουριστικών περιοχών της ιδιαίτερης πατρίδας μας.
  
Στεφανούρης  Α.Ε., 4 βραβεία 
H ποτοποιϊα Β. Στεφανούρη στην Καλαμάτα, με σεβασμό στην παράδοση, συνδυάζοντας τη γνώση με τη σύγχρονη αντίληψη, δημιούργησε μια σειρά από εκλεκτά προϊόντα.
Πρόκειται για ένα σύνολο προϊόντων που αναμφίβολα ξεχωρίζουν σε γεύση και ποιότητα. Το ούζο το brandy, η ποικιλία των λικέρ, η ρακή, η μαστίχα, το τσίπουρο αλλά και οι αγνοί χυμοί, όλα έχουν κερδίσει την προτίμηση των καταναλωτών, προσφέροντας τους μια πανδαισία χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων
  
STELLA MARE , 3 βραβεία 
Δεν είναι μόνο η απέραντη Ελληνική θάλασσα στην οποία μεγάλωσαν. Ούτε απλά ο παραδοσιακός τρόπος που τα ψαρεύτηκαν. Η μαγική συνταγή της Stella Mare περιλαμβάνει μεράκι, γνώση και δέσμευση στο όραμά της.  Να προσφέρει δηλαδή το καλύτερο φιλέτο γαύρου και σαρδέλας, έτοιμο να το απολαύσει ο καταναλωτής και να ωφεληθεί από τα σημαντικά διατροφικά συστατικά τους.
  
Παστελοποιία Χριστόπουλου , 2 βραβεία 
Η «Παστελοποιία – Ποτοποιία Χριστόπουλος 1958»  μετά από 70 ολόκληρα χρόνια και τρείς γενιές συνεχούς παρουσίας στο χώρο της απόσταξης και παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων, καταφέρνει όχι μόνο να στέκεται αξιοπρεπώς όρθια αλλά και να διακρίνεται παγκοσμίως με τα σπιτικής κατασκευής προϊόντα της,  δίχως να σταματά ποτέ να βελτιώνεται και να προοδεύει.
  
Ποτοποιία Χριστόπουλος Κωνσταντίνος , 1 βραβείο 
Η τεχνογνωσία της Ποτοποιίας ξεκίνησε στις αρχες του 19ου αιώνα απο τον παππού  Κωνσταντίνο δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση ποτοποιίας του αδελφού του. Επίσημα πλέον, η ποτοποιία το 1958 πέρασε στα χέρια του Κωνσταντίνου μετά απο την αποχώρηση του αδελφού και επί 3 γενεές υφίσταται έως σήμερα,  προσθέτοντας και την παραγωγή παστελιού. Τα προϊόντα που κατασκευάζονταν εκείνη την εποχή δεν διαφέρουν από τον σημερινό τρόπο παραγωγής, παρά μόνο στον εξοπλισμό, που είναι τελευταίας τεχνολογίας. Προσπαθούμε να ακολουθούμε πιστά τις συνταγές, αλλά και την ποιότητα των πρώτων υλών μας στο μέγιστο βαθμό, μιας και άλλωστε αυτό είναι που κάνει τα προϊόντα μας ξεχωριστά.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη