«Τρεις χιλιετίες ελληνική μουσική» στο προαύλιο χώρο του ναού Επικούριου Απόλλωνος

«Τρεις χιλιετίες ελληνική μουσική» στο προαύλιο χώρο του ναού Επικούριου Απόλλωνος

H μουσικοθεατρική παράσταση «Τρεις χιλιετίες ελληνική μουσική» θα δοθεί στον προαύλιο χώρο του ναού Επικούριου Απόλλωνος, με τη συμμετοχή του καλλιτεχνικού συνόλου ΛύρΑυλος, τη Δευτέρα, 7 Αυγούστου (Νύχτα Πανσέληνου), στις 8.00 το βράδυ,
από το Δήμο Οιχαλίας, σε συνδιοργάνωση με το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Με μια πανδαισία ήχων από 30 αρχαιοελληνικά όργανα, μία ολόκληρη ζωντανή κινητή έκθεση, το μουσικό σχήμα ταξιδεύει το κοινό στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα. Είναι ένα θέαμα και παράλληλα ένα άκουσμα που ξεπερνά τις συμβατικές μουσικές φόρμες, και γυρνά τη «μηχανή» του χρόνου στη μουσική που γέννησε ο ελληνικός πολιτισμός 3.000 χρόνια πριν.
Τα αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια ζωντανεύουν ξανά χάρη στα εκπληκτικά ανακατασκευασμένα όργανα, οι αρχαίοι ρυθμοί αναβιώνουν δίπλα σε καινούργιες μελοποιήσεις αρχαίων και νεότερων ποιητών, στήνοντας ένα εκπληκτικό μουσικό ταξίδι στον πλούτο της Ελληνικής Μουσικής.
Οι ακροατές – θεατές θα βιώσουν μια μοναδική εμπειρία. Θα ακούσουν σωζόμενα αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια που έχουν βρεθεί γραμμένα σε αρχαίους παπύρους και χαραγμένα σε μάρμαρα, μεταξύ των οποίων και ένα απόσπασμα από το 1ο Στάσιμο της τραγωδίας «Ορέστης» του Ευριπίδη, καθώς και καινούργιες συνθέσεις του Λύραυλου πάνω σε κείμενα και ποιήματα προσωπικοτήτων  που έχουν επισκεφτεί και έχουν γράψει για το ναό του Επικούριου Απόλλωνος, όπως ο Ν. Καζαντζάκης, ένα μελοποιημένο ποίημα του Κ. Καβάφη με συνοδεία αρχαίας κιθάρας κ.λπ. Επίσης, μία σειρά επιλεγμένων τραγουδιών από την παραδοσιακή μας μουσική (τσακώνικο, ριζίτικο, θρακιώτικο κ.λπ.), στα οποία επιβιώνουν ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία της αρχαιότητας, ερμηνεύονται με ιδιαίτερο τρόπο από αρχαιοελληνικά αλλά και παραδοσιακά όργανα, όπως ζουρνάς, γκάιντα, τσαμπούνα, (ο αρχαίος άσκαυλος), αρχαία λύρα, βάρβιτος, κίθαρις, φόρμιγγα, πανδούρα, δίαυλος, σύριγγα του Πανός, οστέινοι αυλοί, σείστρα, κρόταλα, κύμβαλα, κογχύλια, κέρας, σάλπιγγα κ.λπ. και επιβεβαιώσουν τη συνέχεια της μουσικής μας παράδοσης.
Είσοδος ελεύθερη.