“Φάντασμα” το Κέντρο Υγείας στην Αίπεια


Καινούργια κτήρια εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων σχεδόν εγκαταλελειμμένα. Κέντρα Υγείας μόνο στην «ταμπέλα», αφού δε στελεχώθηκαν επαρκώς, με αποτέλεσμα η λειτουργία τους να θυμίζει περισσότερο περιφερειακό ιατρείο.
Τα Κέντρα Υγείας-«φαντάσματα» του ΕΣΥ αναδεικνύει σε νέα έρευνά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, σύμφωνα με δημοσίευμα στη χθεσινή «Καθημερινή». Με αφορμή και την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τονίζει ότι «καλό θα ήταν η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης να ξεκινήσει από τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας- φαντασμάτων».
Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει περιπτώσεις μονάδων που, ενώ κατασκευάσθηκαν τα κτήρια για να τις στεγάσουν, δε λειτουργούν και ερημώνουν. Ενδεικτική είναι για τη Μεσσηνία η περίπτωση του Κέντρου Υγείας Αιπείας, το οποίο στεγάζει ένα περιφερειακό ιατρείο και διαθέτει μόνον ένα γενικό γιατρό και μία νοσηλεύτρια.
Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της στελέχωσης των Κέντρων Υγείας κυρίως σε προσωπικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, συνολικά σήμερα λειτουργούν 209 Κέντρα Υγείας, εκ των οποίων 9 μόνο στα χαρτιά. Σε 7.000 οργανικές θέσεις ιατρών υπηρετούν 3.000 ιατροί, εκ των οποίων 2.000 αγροτικοί, ενώ το ποσοστό κάλυψης στις υπόλοιπες οργανικές θέσεις είναι 35%.
Βέβαια, δεν είναι μόνο το Κέντρο Υγείας στην Αίπεια που υπολειτουργεί στο νομό. Με αφορμή την ανακοίνωση της ΠΕΟΔΗΝ ένα γενικότερο σχόλιο. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με άνθρωπο που έχει χτυπηθεί από αυτοκίνητο. Είναι ο ίδιος, αλλά δεν έχει πνευματική, ψυχολογική και σωματική ισορροπία,  δεν μπορεί να κάνει αυτά που θέλει.
Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ και ο σχηματισμός ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν βρει τη νέα ισορροπία. Αυτό που διακυβεύεται για τον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένους τους υπάρχοντες καταναγκασμούς και τη σκληρή Επιτροπεία, με δεδομένα τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου δυναμικού που συγκροτεί την οργάνωσή του, το εκλογικό σώμα που τον στήριξε ή τον στηρίζει ακόμη, είναι να προσπαθήσει, σταδιακά, αυτό το μικρό διάδρομο να τον διευρύνει και να διαμορφώσει μια Αριστερά που θα προσπαθήσει να συνδυάσει τα λαϊκά συμφέροντα με το δημόσιο συμφέρον σε συνθήκες ισχυρών διεθνών καταναγκασμών.
Δύσκολη ισορροπία. Εάν συνεχίσει να υλοποιεί πολιτικές λιτότητας, κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί, χωρίς ισχυρά αντισταθμίσματα, τότε δε θα τη βρει. Χρειάζεται θετικές πολιτικές για να παραμείνει ιδιοκτήτης των θεματικών «κοινωνική δικαιοσύνη», «νέο versus παλαιό», «εντιμότητα versus διαπλοκή και διαφθορά». 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη