Φεστιβάλ Αρχαίας Μεσσήνης και όπερα σε συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή…


Η συναυλία του αυστριακού μουσικού συνόλου ανοίγει το δρόμο για την καθιέρωση της φιλοξενίας κάθε καλοκαίρι στην Αρχαία Μεσσήνης ενός έργου όπερας, από το ετήσιο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που παρουσιάζεται στο Ηρώδειο. Σε συνδυασμό με ένα ευρύτερο φεστιβάλ για την δημιουργία του οποίου βρίσκονται σε επαφή οι Τσώνης-Θεοδωρόπουλος «θα αξιοποιηθεί ο χώρος και θα αποκτήσει ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο τελευταίος ή όπως σχολίασε ο κ. Θέμελης, «η Λυρική Σκηνή θα αποκτήσει μια δεύτερη έδρα στην Αρχαία Μεσσήνη».
 
 
ΜΕ ΤΟΥΣ YOUNG MASTER ORCHESTRA ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΒΙΕΝΝΗΣ
 
Πανσέληνος τη Δευτέρα στην Αρχαία Μεσσήνη με συναυλία κλασικής μουσικής

Arxaia Messini Klassiki Mousikoi Austriakoi.JPG
 
Ένα ακόμα βήμα εξωστρέφειας που ξεπερνά τα σύνορα της πατρίδας μας αποτελεί για την Αρχαία Μεσσήνη η φιλοξενία την Δευτέρα 7 Αυγούστου (9 μ.μ.) του 15μελούς νεανικού αυστριακού συνόλου Young Masters Orchestra της Μουσικής Ακαδημίας της Βιέννης, σε μια μοναδική συναυλία κλασικής μουσικής που θα πραγματοποιηθεί με την πρόσθετη «μαγεία» της πανσελήνου. Η εκδήλωση είναι με ελεύθερη είσοδο και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει έργα Piccinni, Vivaldi, Mozart, Σκαλκώτα κ.α. από επαγγελματίες μουσικούς. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και υποστηρίζεται από τον Δήμο Μεσσήνης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, τον Σύλλογο «Φίλοι του Μουσείου Τάκη Κατσουλίδη», την Πρεσβεία της Αυστρίας και το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή της Αρχαίας Μεσσήνης για τη φιλοξενία της Young Master Orchestra, ως έναν από τους ελληνικούς σταθμούς της περιοδείας της, έγινε με τη μεσολάβηση του «Νησιώτη» προέδρου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Σάκη Θεοδωρόπουλου, ο οποίος διατηρεί φιλικές σχέσεις με την πρέσβειρα της Αυστρίας, Andrea Ikić-Böhm, με τη συμβολή του προέδρου των «Φίλων Κατσουλίδη», Δημήτρη Δημητρόπουλου.
Οι δυό τους παραβρέθηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο Μεσσήνης, μαζί με τον Δήμαρχο, Γιώργο Τσώνη, τον εκπρόσωπο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σταμάτη Φριτζήλα, τον χαράκτη Τάκη Κατσουλίδη και τον Διευθυντή Ανασκαφών της Αρχαίας Μεσσήνης, Πέτρο Θέμελη. 
Κοινός τόπος των ομιλιών τους τα συγχαρητήρια και οι ευχαριστίες προς όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίηση της σημαντικής εκδήλωσης της Δευτέρας και το κάλεσμα σε ντόπιους και επισκέπτες να απολαύσουν μια ξεχωριστή βραδιά.
 
Τσώνης: Ελληνοαυστριακή φιλία και μουσικοί μέγιστης ακτινοβολίας
 
Ανοίγοντας την ενημερωτική συνάντηση ο κ. Τσώνης τόνισε:
«Αισθάνομαι ιδιαίτερη ευχαρίστηση που έχω την ευκαιρία να αναφερθώ σε μια ακόμα εκδήλωση του Δήμου Μεσσήνης, κοινής προσπάθειας προσώπων και Φορέων. Αυτό που παρουσιάζεται φέτος με μεγάλη επιτυχία στον ιερό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης είναι ένα απίθανο και εκπληκτικό φαινόμενο με δρώμενα πολιτισμού και τέχνης υψηλής ποιότητας.
Τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί ένα μουσικό σύνολο μέγιστης ακτινοβολίας. Οφείλω να σταθώ στην ιδιαιτερότητα που παρουσιάζουν οι φίλοι μας από την Αυστρία και ο Αυστριακός λαός προς την Ελλάδα. Εμείς προσφέρουμε την φιλοξενία μας, αλλά και τον πολιτισμό μας γιατί τελικά η Ευρώπη είναι ένας κοινός τόπος που μας ενώνει. Σας προσκαλώ τη Δευτέρα να απολαύσουμε την μουσική ποιότητα της βιεννέζικης ορχήστρας, αλλά και να επιβεβαιώσουμε τη φιλία μας προς έναν λαό που έχει μόνο αγαπητούς φίλους». κατέληξε ο Δήμαρχος Μεσσήνης.
 
Δημήτρης Δημητρόπουλος: Συνάντηση τέχνης, φύσης, αρχαιολογικού χώρου
 
«Είναι η πρώτη φορά που ξένη ορχήστρα θα παίξει στον αρχαιολογικό χώρο και μάλιστα σε μια βραδιά με την ευτυχή συγκυρία της πανσελήνου», σχολίασε ο κ. Δημητρόπουλος, παραθέτοντας στη συνέχεια στοιχεία της εκδήλωσης:
«Αυτά τα παιδιά είναι νέοι μουσικοί, αλλά είναι επαγγελματίες. Είναι ένα σύνολο 15 εγχόρδων, βιολί και βιολοντσέλο, αλλά υπάρχει κι ένα σαξόφωνο και μια άρπα και έχει σημαντικά κομμάτια, αποσπάσματα από σπουδαία έργα. Εννιά συνολικά έργα, μεταξύ άλλων, Piccinni, Vivaldi, Boccherini, Mozart, Bela Bartok και φινάλε με τον «δικό μας» Νίκο Σκαλκώτα.
Είναι 67 λεπτά η μουσική διάρκεια και θα είναι μεγάλη τύχη για όσους έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αυτή τη συνάντηση της τέχνης, με την φύση και τον αρχαιολογικό χώρο» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι Μουσείου Τάκη Κατσουλίδη», ενώ στη συνέχεια εξήγησε ότι ανάμεσα στους σκοπούς του Φορέα που εκπροσωπεί είναι εδώ και δύο χρόνια η σύνδεση της Μεσσήνης με την Αρχαία Μεσσήνη –κάτι που επιτυγχάνεται μέσα από την εκδήλωση της Δευτέρας.
 
Σάκης Θεοδωρόπουλος: Αξιοποίηση ενός μαγευτικού χώρου
 
Με τη σειρά το ο πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Σάκης Θεοδωρόπουλος, εξήγησε ότι το  ελληνοαυστριακό μουσικό καλοκαίρι που «εγκαινιάστηκε» πέρυσι, έδωσε την ιδέα γι’ αυτό τον νέο δίαυλο για την αξιοποίηση του μαγευτικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνη με παραστάσεις, με καλλιτέχνες από την Αυστρία, υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας.
«Συστήνοντας» τους Young Master Players ανέφερε ότι «Είναι επαγγελματίες μουσικοί, προέρχονται από την Μουσική Ακαδημία του Πανεπιστημίου της Βιέννης και είμαστε ευτυχείς που ο καθηγητής που θα τους συνοδεύσει είναι ο Χρήστος Μάραντος, διαπρεπής μουσικός», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σε συνδυασμό με την πανσέληνο η εκδήλωση της Δευτέρας θα έχει μεγάλη επιτυχία.
 
Σταμάτης Φριτζήλας: Αρχαία μνημεία υπό το ιδανικό φως της πανσελήνου…
 
Εκπροσωπώντας την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, ο Σταμάτης Φριτζήλας υπογράμμισε:
«Θα χαρούμε ιδιαίτερα να βιώνουμε μουσικά δρώμενα στον κορυφαίο αυτό χώρο, με παγκόσμια εμβέλεια. Στόχος είναι οι νέοι μουσικοί να εμπνεύσουν με την τέχνη τους συνομήλικούς τους και να ψυχαγωγήσουν το κοινό. Η συμμετοχή των Αυστριακών νέων πιστεύω ότι θα τους δώσει τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού και τους χώρους όπου γεννήθηκε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός», ενώ συμπλήρωσε ότι η αυγουστιάτικη πανσέληνος, η καλύτερη φάση της σελήνης είναι η καταλληλότερη στιγμή να δει κάποιος τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Γι’ αυτό άλλωστε «το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληνορονομιάς σε συνεργασία με τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων, τα Μουσεία, Δήμους, Συλλογους και Φορείς σε όλη την Ελλάδα οργανώνουν και φέτος πολυάριθμες εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους που περιλαμβάνουν μουσικά δρώμενα, χορό, θέατρο, εικαστικές εκθέσεις, προβολές ταινιών, βραδιές ποίησης. Συνολικά 115 αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία θα ανοίξουν στο κοινό».
Εκτός από το κονσέρτο κλασικής μουσικής της Αρχαίας Μεσσήνης, εκδηλώσεις στη Μεσσηνία με αφορμή την πανσέληνο θα γίνουν επίσης από το Δήμο Πύλου Νέστορος, σε συνεργασία με τη δημοτική φιλαρμονική ορχήστρα και αύριο (6/8) στον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς (Δήμος Τριφυλίας).
 
Τάκης Κατσουλίδης: Να έρθει ο κόσμος να ακούσει κλασική μουσική από νέους ανθρώπους
 

Ο σπουδαίος «Νησιώτης» χαράκτης, Τάκης Κατσουλίδης, που έχει δημιουργήσει στη Μεσσήνη μια σημαντική εστία πολιτισμού  βρήκε την ευκαιρία να ευχαριστήσει τα μέλη και το σύλλογο «Φίλων» του μουσείου του για το ενδιαφέρον και την στήριξή τους, ενώ κάλεσε την αντιδήμαρχο πολιτιστικών του Δ. Μεσσήνης κα Παναγοπούλου για τη διοργάνωση εκδηλώσεων με επίκεντρο το Μουσείο Κατσουλίδη και  την κα Καρέλια να συνεχίσει να στηρίζει τον πολιτισμό και εκτός Καλαμάτας. 
«Περιμένουμε τον κόσμο να έρθει την Δευτέρα το βράδυ στην Αρχαία Μεσσήνη, να ακούσει κλασική μουσική από νέους ανθρώπους» κατέληξε ο κ. Κατσουλίδης.
 
Πέτρος Θέμελης: Τα μνημεία στην καθημερινή μας ζωή…

 
Κλείνοντας τη χθεσινή συνέντευξη ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης επανέλαβε την πάγια, ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη θέση του για την αξιοποίηση των αρχαίων μνημείων:
«Το ζητούμενο πάντα είναι να μπουν τα μνημεία στην καθημερινότητά μας και με αυτή την εκδήλωση της Δευτέρας επιτυγχάνεται όχι μόνο αυτός ο στόχος, αλλά και πολλοί άλλοι, όπως είναι η ενοποίηση της πρωτεύουσας του Δήμου, με την Αρχαία Μεσσήνη, όχι μονό οδικά, αλλά συμβολικά και πνευματικά.
Να μην παραμένουν κλειστά κελύφη οι αρχαιολογικοί χώροι, αφήνοντας τον άνθρωπο απ’ έξω. Ευτυχώς αυτή η νοοτροπία που υπάρχει και σε άλλα κράτη εκλείπει σιγά-σιγά και αυτή είναι και η κατεύθυνση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και όταν λέμε χρήση δεν αφορά μόνο θέατρο, μουσική, χορό, εικαστικά έργα τέχνης, αλλά και παιδεία και δημιουργία νέου πολιτισμού και έμπνευσης και επιπλέον οικονομική ανάπτυξη στις τοπικές κοινότητες. Κάτι που σημαίνει βελτίωση του επιπέδου της ποιότητας ζωής
και ταυτόχρονα ενίσχυση της εθνικής μας ταυτότητας, όχι μόνο της ελληνικής, αλλά της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας, καθώς όλοι ζούμε σε ένα παγκόσμιο χωριό» ήταν το μήνυμα του κ. Θέμελη.
 
 
 
Της Χριστίνας Ελευθεράκη