Χωρίς οριοθέτηση ο “Καραμπογιάς”, ο οποίος “έπνιξε” την Καλαμάτα

Χωρίς οριοθέτηση ο “Καραμπογιάς”,  ο οποίος “έπνιξε” την Καλαμάτα

Στο δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας τα πράγματα φαίνονται φυσιολογικά: “Σε συνέχεια της ανάρτησης της 2/2017 μεμονωμένης πράξης εφαρμογής σχεδίου πόλεως για την περιοχή Αγία Άννα Καλαμάτας και μετά την επεξεργασία των ενστάσεων και των δηλώσεων ιδιοκτησίας, καθώς και την καταγραφή και θεώρηση πίνακα επικειμένων κοινοχρήστων – κοινωφελών χώρων, η μεμονωμένη πράξη εφαρμογής ανασυντάχθηκε.
Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν γνώση της ανασυνταχθείσας μεμονωμένης πράξης εφαρμογής και να ασκήσουν τυχόν ενστάσεις, κατά τη διάρκεια περιόδου 15 ημερών από την τελευταία δημοσίευση σχετικής ανακοίνωσης – πρόσκλησης στον Τύπο.
Πληροφορίες μπορούν να λάβουν στη Διεύθυνση Πολεοδομίας Δήμου Καλαμάτας, γραφείο 314, στον 3ο όροφο του νέου Δημαρχείου, τηλέφωνο 27213 60794, τοπογράφος μηχανικός Τσιάλα Σωτηρία».
Το μείζον θέμα, όμως, για την περιοχή είναι η οριοθέτηση του ρέματος “Καραμπογιάς”, το οποίο εκβάλλει στο Νέδοντα, στο ύψος της Αγιάννας, και υπήρξε η αιτία που επλήγη ένα μέρος της Καλαμάτας τόσο το Σεπτέμβριο του 2016 όσο και το 2013.
Με δεδομένη και την κατασκευή της περιμετρικής οδού, το ρέμα θα πρέπει να οριοθετηθεί μετά τις αλλαγές που υπέστη η περιοχή από τον αυτοκινητόδρομο. ΅
Η Δημοτική Αρχή και η ΔΕΥΑΚ έχουν, όμως, διαφορετικό προσανατολισμό, κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί.
Το προσεχές διάστημα η δημοτική επιχείρηση θα ξεκινήσει εργασίες διευθέτησης της κοίτης, στην περιοχή μόνο της εκβολής. Συγκεκριμένα, θα εκτελεσθούν εργασίες αποκατάστασης των μανδροτοίχων που οριοθετούν τα ρέματα και έχουν καταστραφεί, ενώ θα γίνουν αποκατάσταση αγωγών που συμβάλλουν στα ρέματα και καταστράφηκαν, τσιμεντόστρωση της κοίτης του ρέματος Καραμπογιά που καταστράφηκε και βελτίωση της παροχετευτικότητας του ρέματος Καραμπογιά.
Στο ρέμα Καραμπογιά, για τη βελτίωση της παροχετευτικότητας, θα γίνει εκσκαφή της κοίτης του και διάστρωση των προϊόντων εκσκαφής στα σημεία που απαιτείται και απομάκρυνση αυτών που πλεονάζουν, ώστε να αποκτήσει τα προβλεπόμενα βάθη, σύμφωνα με την μηκοτομή της μελέτης.
Από την πλευρά του, ο Δήμος Καλαμάτας δηλώνει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι εργασίες που θα γίνουν θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αλλά χωρίς οριοθέτηση του ρέματος, μετά τις αλλαγές που υπήρξαν, πώς είναι δυνατό να γνωρίζουν την επικινδυνότητά του ή όχι και αν οι εργασίες που μελετήθηκαν μπορούν να ανταποκριθούν στο πρόβλημα που δημιουργείται συχνά στην περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την προστασία των υδατορεμάτων, όπως εξηγεί το ΥΠΕΝ, η οριοθέτηση των ρεμάτων στη χώρα μας είναι βασικός παράγοντας για την προστασία τους και ταυτόχρονα πολυσύνθετο ζήτημα.
Η πολυπλοκότητα επικεντρώνεται, κυρίως, στους παρακάτω λόγους: την υδρολογική μεταβλητότητα των υδατορεμάτων και την ελλιπή διαχείριση των υδάτων τους: πλημμυρικές παροχές το χειμώνα, μειωμένη η μηδενική ροή το καλοκαίρι, την έλλειψη ενιαίας καταγραφής της θέσης και των χαρακτηριστικών τους, την πληθώρα και ασάφεια διάσπαρτων σχετικών νομοθετικών διατάξεων, που πολλές φορές αλληλο-επικαλύπτονται, την πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων για τον έλεγχο και τη προστασία τους.
Το νομοθέτημα αντιμετωπίζει το βασικό θέμα της προστασίας και της οριοθέτησης των υδατορεμάτων και προβλέπει την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τον καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών υδραυλικής μελέτης του Φακέλου Οριοθέτησης.
 
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη