Αβεβαιότητα για την πώληση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων

Αβεβαιότητα για την πώληση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων

Μέσα σε έντονο και εκρηκτικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου η Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων, με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την «Ενημέρωση για την πώληση του ακινήτου», με την παρουσία των νομικών εκπροσώπων των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με το gargalianoionline, «Στον “αέρα” η πώληση του Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων – “Αλλάζει” την αρχική συμφωνία ο υποψήφιος αγοραστής. Η πώληση των εγκαταστάσεων φαίνεται να “διχάζει” τους συνεταίρους – Ζητείται άμεσα λύση για τους παραγωγούς που κάνει να παίρνουν χρήματα». Στο ρεπορτάζ αναφέρεται: Η συνέλευση διήρκησε για περισσότερες από δύο ώρες, προσέλκυσε πλήθος κόσμου, ακούστηκαν πολλές απόψεις, ωστόσο μόνο ως «εποικοδομητική» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες φορές που υπήρξαν φραστικές αντεγκλήσεις ανάμεσα στους συνεταίρους, ενώ το Δ.Σ. του Συλλόγου και οι νομικοί εκπρόσωποι των δύο πλευρών δέχτηκαν πληθώρα ερωτήσεων.
Να θυμίσουμε πως στις 23 Απριλίου 2017 τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού (με 82 ψήφους για την πρόταση της πώλησης, 30 ψήφους για την πρόταση σωτηρίας και 3 λευκά) εξουσιοδότησαν το Δ.Σ. να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την πώληση ποσοστού 100% των εγκαταστάσεων του συνεταιρισμού, με το αντίτιμο να είναι στα 2.800.000 ευρώ και με τον όρο πως ο ενδιαφερόμενος αγοραστής με την υπογραφή του προσύμφωνου θα προκατέβαλε ως εγγύηση το ποσό των 200.000 ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα με την υπογραφή των συμβολαίων. Η διαδικασία προέβλεπε πως η έναρξη των διαδικασιών πώλησης θα ξεκινούσε 30 μέρες μετά τη λήξη της συνέλευσης (όπως προβλέπεται από το καταστατικό) σε περίπτωση που κάποιο μέλος ήθελε να προσβάλει την απόφαση της πώλησης.
Γεγονός είναι πως από την πλευρά του αγοραστή κατατέθηκε το ποσό των 200.000 ευρώ, με την υπογραφή του προσυμφώνου, ενώ κατατέθηκε και ένα ποσό ακόμη, της τάξεως των 31.000 ευρώ, σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στη συνέλευση. Ωστόσο υπήρξε μια καθυστέρηση όσον αφορά την ολοκλήρωση του φακέλου πώλησης, από την πλευρά του συνεταιρισμού, καθώς έπρεπε να γίνουν ορισμένες νομιμοποιήσεις που αφορούσαν το κτίριο του συνεταιρισμού, όπως και έγιναν.
Η νέα πρόταση
 Ο εκπρόσωπος των αγοραστών, δικηγόρος κ. Ε. Μαργαρίτης,  αναλύοντας τη νέα πρόταση είπε, πως η αλλαγή στην πρόταση οφείλεται στο γεγονός πως το επιχειρηματικό ρίσκο είναι πάρα πολύ μεγάλο για τον επενδυτή, ενώ αντιμετωπίστηκαν πολλά προβλήματα με τον έλεγχο που έγινε, όσον αφορά τα ποσά που οφείλονται, εξηγώντας πως για κάποιον που πρέπει να δώσει 3.000.000 δεν είναι τόσο εύκολο. Μιλώντας για την νέα πρόταση από την πλευρά του επενδυτή είπε τα εξής, «Η νέα πρόταση υποβάλλεται, από τη στιγμή που δεν ολοκληρώθηκε το μνημόνιο συνεργασίας. Δεν ολοκληρώθηκε ο έλεγχος εντός 40 ημερών και μάλιστα δόθηκαν και 31.000 ευρώ εκτός προσυμφώνου. Η ισοτιμία δολαρίου δεν βοήθησε, καθώς από το 1 προς 1 πήγε στο 1.2, που σημαίνει πως από τα 2.800.000 δολάρια που ήταν το αρχικό ποσό αγοράς το ποσό εκτοξεύτηκε στα 3.600.000 δολάρια».
Ο δικηγόρος κ. Μαργαρίτης ζήτησε να παρθεί μια ομόφωνη απόφαση,  προκειμένου να καταβληθεί 1.000.000 ευρώ, να δοθούν τα χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα για να ξεκινήσει η μονάδα, και εντός 6μηνου να δοθούν τα υπόλοιπα 669.000 ευρώ με εξασφάλιση. Η εξασφάλιση σημαίνει πως σε περίπτωση που δεν δοθούν τα χρήματα από τον επενδυτή, τότε ο συνεταιρισμός παίρνει πίσω το κτήριο χωρίς να επιστρέψει το 1.331.000 ευρώ που θα έχει καταβληθεί, ενώ θα αναλάβει και την πληρωμή του δανείου στην τράπεζα. Μάλιστα, τόνισε πως αυτή είναι η τελική πρόταση έπειτα από διαπραγμάτευση, καθώς αρχικά ο επενδυτής συζητούσε για 700.000 ευρώ προκαταβολή. Από την πλευρά του, το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού ζήτησε να τηρηθεί η αρχική συμφωνία, η οποία προέβλεπε την εφάπαξ εξόφληση των παραγωγών, δείχνοντας πως δεν συμφωνεί με τη νέα πρόταση, αφήνοντας τους παραγωγούς – μέλη να πάρουν μια απόφαση.
Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης οι παραγωγοί απεύθυναν πολλές ερωτήσεις προς το προεδρείο και τους νομικούς συμβούλους των δύο πλευρών, ωστόσο αυτό που φάνηκε είναι πως ο χρόνος πιέζει και άμεσα έπρεπε να παρθεί μια απόφαση. Στο σημείο εκείνο έγινε πρόταση από το προεδρείο να γίνει μια νέα ψηφοφορία για το αν δέχονται τα μέλη τη νέα συμφωνία. Ωστόσο υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από τους παρευρισκόμενους, καθώς θεώρησαν ότι η συνέλευση είχε σαν μοναδικό θέμα την ενημέρωση και όχι τη λήψη απόφασης. Μάλιστα, ακούστηκε πως σε περίπτωση που προχωρήσει η ψηφοφορία θα προσβάλουν την οποιαδήποτε απόφαση πάρει η γενική συνέλευση. Έτσι, δεν πάρθηκε καμία απόφαση, ενώ θα πρέπει να περάσει διάστημα 15 ημερών για να γίνει νέα γενική συνέλευση και να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις. Αυτό που μένει από την όλη συζήτηση της βραδιάς είναι πως, ιδιαίτερα για τους παραγωγούς που τους οφείλονται χρήματα, παρατείνεται η αγωνία και ενώ βρισκόμαστε πολύ κοντά στην έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου. Μάλιστα, τη στιγμή που τα περισσότερα ελαιοτριβεία της περιοχής προετοιμάζονται για τη νέα ελαιοκομική περίοδο, το εργοστάσιο του συνεταιρισμού παραμένει σε καθεστώς «ομηρίας», χωρίς να γνωρίζει κανείς αν, πότε και από ποιον θα λειτουργήσει.