Αποζημίωση 360.000 ευρώ σε οικογένεια 73χρονου που πέθανε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας


Επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο, αν και οι γιατροί έχουν αθωωθεί!

Αποζημίωση 360.000 ευρώ, συν τους νόμιμους τόκους, επιδίκασε ως αποζημίωση σε οικογένεια ασθενούς που πέθανε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας. Το αξιοπρόσεκτο, πλην του ποσού της αποζημίωσης, είναι ότι μπορεί στο πρωτόδικο δικαστήριο να κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια δύο γιατροί του Νοσοκομείου, όμως στο δευτεροβάθμιο αθωώθηκαν και οι δύο.
Η υπόθεση αφορά το θάνατο ενός 73χρονου, τον Αύγουστο του 2008, στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας και είχαν κατηγορηθεί για αμέλεια και παραλείψεις δύο παθολόγοι του ιδρύματος και δύο νοσηλευτές.
Ο εξ Αθηνών δικηγόρος της οικογένειας Δημήτρης Χρ. Αναστασόπουλος, μιλώντας στο «Θ» για την απόφαση αυτή,  δήλωσε:
«Το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας με την απόφαση του αυτή, με την οποία έκρινε την αγωγή της οικογένειας του Ηλία Χρονόπουλου, ο οποίος απεβίωσε τον Αύγουστο του 2008 κατά τη νοσηλεία του στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, απεκατέστησε το αίσθημα δικαίου, το οποίο είχε πληγεί από την άδικη και αναιτιολόγητη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Καλαμάτας, με την οποία είχαν αθωωθεί οι κατηγορούμενοι ιατροί από το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, παρά την πλήρως εμπεριστατωμένη απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου και παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο και την ύπαρξη μειοψηφίας. Με εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, το δίκαιο πάντα στο τέλος επικρατεί. Η μόνη έγνοια της οικογένειας, από την πρώτη στιγμή, ήταν η απόδοση δικαιοσύνης και, κυρίως, ο παραδειγματισμός προς αποφυγή ανάλογων λαθών στο μέλλον».
 
Αθωώθηκαν στο Δευτεροβάθμιο
Σύμφωνα με την υπόθεση ο 73χρονος, παραμονή 15Αύγουστου του 2008, εισήχθη αρχικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου και εν συνεχεία στην οφθαλμολογική κλινική (καθώς δεν υπήρχε ελεύθερο κρεβάτι στην ανάλογη κλινική) με διάγνωση «πνευμονίας με πλευρική περισυλλογή», έχοντας πυρετό 37,7 C, δύσπνοια και καταβολή κίνησης, ενώ είχε ιστορικό καρδιοαναπνευστικής ανεπάρκειας, ισχαιμικής καρδιοπάθειας και παλαιού ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Κατηγορούμενοι στο πρώτο δικαστήριο βρέθηκαν δύο γιατροί και δύο νοσηλευτές. Το πρωτόδικο δικαστήριο αθώωσε τους δύο νοσηλευτές και καταδίκασε για ανθρωποκτονία από αμέλεια τους δύο γιατρούς.
Οι δύο γιατροί καταδικάσθηκαν ότι παρέλειψαν να τον τοποθετήσουν εξαρχής σε κατάλληλη συσκευή παροχής οξυγόνου παρά τις διαμαρτυρίες του, δεν χορήγησαν κατάλληλο αντιβιοτικό, δεν έγινε εξέταση ούρων και δεν φρόντισαν να τον θέσουν σε στενή και τακτική παρακολούθηση.
Ο 73χρονος αν και πήγε στο Νοσοκομείο στις 2.30 το μεσημέρι, του χορηγήθηκε οξυγόνο στις 6 παρά τέταρτο το απόγευμα και η καθυστέρηση αυτή είχε ως συνέπεια να επιδεινωθεί η κατάστασή του, στις 20.25 να χάσει τις αισθήσεις του και στις 20.50 να πεθάνει από ανακοπή.
Ο ιατρός, είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 18 μηνών, η δε γιατρός σε 12 μήνες φυλάκιση.
Η εκδίκαση της υπόθεσης στο πρώτο δικαστήριο είχε διαρκέσει συνολικά 8 μήνες.
Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο και οι δύο γιατροί αθωώθηκαν από την κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.
 
Αποζημίωση
Από το Δεκέμβριο του 2012, η οικογένεια του 73χρονου και συγκεκριμένα η σύζυγός του και οι 5 κόρες του, κατέθεσαν αγωγή κατά του Νοσοκομείου Καλαμάτας ζητώντας η κάθε μία αποζημίωση 300.000 ευρώ για το θάνατο του 79χρονου από πράξεις και παραλείψεις του προσωπικού του Νοσοκομείου και ποσό 100.000 ευρώ η κάθε μία ως ηθική βλάβη από προσβλητική συμπεριφορά οργάνων του Νοσοκομείου.
Το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας που εκδίκασε την αγωγή αποζημίωσης, στην απόφασή του αναφέρει ότι συνεκτίμησε την αθωωτική απόφαση του δευτεροβάθμιου ποινικού δικαστηρίου, αλλά διευκρινίζει ότι αυτή δεν δεσμεύει το δικό τους δικαστήριο, καθώς πρόκειται για διαφορετική διαδικασία από την ποινική που αφορά διαφορετικά πρόσωπα και δεν προκύπτει ότι είναι αμετάκλητη.
Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο γιατρός δεν ενήργησε μέσα στα πλαίσια των υπηρεσιακών του καθηκόντων και δεν επέδειξε την προσήκουσα επιμέλεια ως προς την αντιμετώπιση της υγείας του 73χρονου κατά την εισαγωγή του στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Δέχεται λοιπόν το αίτημα για αποζημίωση της οικογένειας, επικαλούμενο, τις συνθήκες υπό τις οποίες επήλθε αιφνιδίως και απρόσμενα ο θάνατος του 73χρονου, την αποκλειστική ευθύνη του γιατρού, την ηλικία του θανόντος και το δεσμό αίματος με τις ενάγουσες.
Αναγνωρίζει λοιπόν αποζημίωση 60.000 ευρώ στην κάθε μία, με το νόμιμο τόκο από τις επίδοση της αγωγής το Δεκέμβριο του 2012 μέχρι την εξόφληση. Απέρριψε όμως το αίτημα αποζημίωσης για ηθική βλάβη λόγω προσβλητικής συμπεριφοράς του προσωπικού.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη