Διήμερη επίσκεψη στην Καλαμάτα πραγματοποιεί ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων, Γιάννης Τσιρώνης. Σήμερα, δε, Σάββατο το απόγευμα θα συμμετάσχει στην ημερίδα που διοργανώνει το Ecocity, με θέμα «Ελαιοπαραγωγή & επιπτώσεις στο περιβάλλον», στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Rex.
Χθες το μεσημέρι ο ίδιος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, εφ’ όλης της ύλης, στον κήπο της καφετέριας «Στολίδι Ένα», στο κέντρο της Καλαμάτας.
«Έχουν γίνει τα πάντα για να μην επηρεαστούν οι επιδοτήσεις από τους δασικούς χάρτες»
Ερωτώμενος για τη μεταρρύθμιση των δασικών χαρτών, η οποία ολοκληρώθηκε, αλλά και για το αν υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστούν οι αγροτικές επιδοτήσεις, ο κ. Τσιρώνης διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά του υπουργείου έχουν γίνει τα πάντα ώστε να μην επηρεαστούν και να μη χαθεί ούτε ένα στρέμμα γης. Πρόσθεσε ότι για τα τεχνικά θέματα υπεύθυνος είναι ο κ. Φάμελλος, ενώ τόνισε ότι είναι πολύ θετικό αλλά και λογικό να υπάρχουν αρκετές αντιρρήσεις, καθώς για χρόνια επικρατούσε μια κατάσταση αναρχίας και ασυδοσίας, η οποία τερματίζεται με αυτή τη μεταρρύθμιση.
Σημείωσε, δε, ότι μπορούν επιτέλους να κυρωθούν ως δασικές όσες εκτάσεις δεν έχουν αντιρρήσεις, αλλά προέβλεψε ότι όσοι δεν κατέθεσαν τώρα αντιρρήσεις, θα έχουν δικαίωμα και στο μέλλον, αν δουν ότι βλάπτονται.
Κλείνοντας το συγκεκριμένο θέμα, υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση των δασικών χαρτών λύνει προβλήματα δεκαετιών στη χώρα και βάζει τα πράγματα σε τάξη.
«Χαμένος πλούτος τα λιόκλαδα που καίγονται – Να τιμωρηθούν αυστηρά όσα πυρηνελαιουργεία παρανομούν»
Ο κ. Τσιρώνης, όπως ήταν φυσικό, δέχθηκε ερωτήσεις και για τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, ειδικά στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά, για την οποία, όταν ο ίδιος την επισκέφθηκε πριν από μερικά χρόνια, είχε επισημάνει ότι εδώ δεν μπορούν να ζουν άνθρωποι.
Απαντώντας ο υπουργός αρχικά τόνισε το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται κάθε χρόνο – και στη Μεσσηνία- με τα λιόκλαδα που καίγονται στην ύπαιθρο και τα οποία επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον. Χαρακτήρισε, δε, «χαμένο πλούτο» τις ποσότητες που πετάγονται και καίγονται αντί να χρησιμοποιηθούν. Μάλιστα, αρκετά πάνω ειδικά σ’ αυτό το ζήτημα αναμένεται να συζητηθούν και να αναλυθούν στην αποψινή εκδήλωση του Ecocity, στην οποία θα συμμετάσχει ο κ. Τσιρώνης. Στόχος αυτής της συζήτησης είναι ο «εφιάλτης» από την καύση των λιόκλαδων να μετατραπεί σε πλούτο.
Αναφορικά με τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός ότι πρέπει να τιμωρηθούν και, μάλιστα, αυστηρά όσοι παρανομούν. Τόνισε, δε, ότι το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και είναι επαρκές… Έτσι, όσοι παρανομούν δεν κάνουν ζημιά μόνο στο περιβάλλον από την όχληση που προκαλούν, αλλά και οικονομική, καθώς ανταγωνίζονται αθέμιτα εταιρείες που τηρούν όλες τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, με κόστος, για να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Σχετικά με το αν τα πυρηνελαιουργεία μπορούν να επεξεργάζονται πυρήνα ελαιοκάρπου και άλλων περιοχών, ο κ. Τσιρώνης τόνισε ότι κάθε επιχείρηση έχει έγκριση περιβαλλοντικών όρων, που περιγράφει αυστηρά τα όσα μπορεί να κάνει, και εκεί πρέπει να ελέγχεται και να τιμωρείται όποιος παρανομεί.
Χωρίς καθυστέρηση η βασική ενίσχυση στους αγρότες
Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα δοθούν οι επιδοτήσεις στους αγρότες, ο κ. Τσιρώνης τόνισε ότι, απ’ όσα γνωρίζει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς να ξέρει ακριβείς ημερομηνίες, όλα βαίνουν καλώς και δεν πρόκειται να υπάρξουν καθυστερήσεις στη βασική ενίσχυση των αγροτών.
Αυστηρότερο έλεγχο στις «ελληνοποιήσεις» βάζει το νέο νομοσχέδιο για τα νωπά προϊόντα
Δυο βασικούς πυλώνες έχει το νέο νομοσχέδιο που αφορά στα νωπά προϊόντα, σημείωσε ο Γιάννης Τσιρώνης. Αρχικά βάζει αυστηρότερους ελέγχους στις «ελληνοποιήσεις». Έτσι ο καταναλωτής να γνωρίζει την προέλευση του κρέατος και για τα γαλακτομικά την προέλευση του γάλακτος, το πού αρμέχτηκε δηλαδή…
Η δεύτερη μεγάλη καινοτομία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι οι χρόνοι που μπορεί ο έμπορος να πληρώνει τον παραγωγό, που περιορίζονται στις 60 μέρος, βάζοντας έτσι τέλος στην άνιση σχέση εμπόρων και παραγωγών σε ευπαθή προϊόντα όπως τα νωπά.
Πλεόνασμα τα όσα ζητά το ΣτΕ για τον Κυπαρισσιακό – Θα λυθεί σύντομα το ζήτημα
«Κατά τη γνώμη της Πολιτείας, όπου υπάρχει ειδική περιβαλλοντική μελέτη είναι αυστηρότερη και πιο λεπτομερής από τη Στρατηγική Μελέτης Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων. Δηλαδή, αυτό που ζητάει το ΣτΕ είναι ένας πλεονασμός» σημείωσε ο κ. Τσιρώνης απαντώντας σε ερώτηση για τον Κυπαρισσιακό. Επίσης, τόνισε ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι γνωμοδοτική, και αφορά σε μια τυπική συζήτηση, και όχι ουσίας πάνω στο Προεδρικό Διάταγμα.
Να επωφεληθούν οι ελαιοπαραγωγοί από το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο κ. Αποστόλου
Αναφορικά με ερώτηση που δέχθηκε για το γεγονός ότι το μεσσηνιακό όπως και γενικότερα το ελληνικό ελαιόλαδο εξακολουθεί να φεύγει χύμα προς τις ξένες αγορές, ο κ. Τσιρώνης, αν και σημείωσε ότι δεν άπτεται της δικής του αρμοδιότητας, πρόσθεσε ότι μέσα στην εβδομάδα ο συνάδελφός του, ο κ. Αποστόλου, ανήγγειλε γενναία μέτρα για βελτιώσεις σε ομάδες παραγωγών, ώστε να τυποποιούν το ελαιόλαδο, μέσα από ένα πρόγραμμα συνολικού κόστους 800 εκ. ευρώ.
Ο υπουργός κάλεσε τους παραγωγούς να εκμεταλλευτούν αυτό το πρόγραμμα, ως ευκαιρία, να κάνουν συνεταιρικές ομάδες, να τυποποιούν το προϊόν τους και να το πωλούν εν συνεχεία στην πραγματική του αξία στις ξένες αγορές.
Να σταματήσει μύθος ότι οι οικολόγοι αφήνουν ζώα στα δάση – Το Δασαρχείο να εξολοθρεύσει τα υβριδικά αγριογούρουνα, όπου υπάρχει πρόβλημα!
Απαντώντας σε ερώτηση για το έντονο πρόβλημα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα από τη δράση αγριογούρουνων στη μεσσηνιακή ύπαιθρο, ο κ. Τσιρώνης τόνισε: «Υπήρξε ένας ανεξέλεγκτος και λαθεμένος εμπλουτισμός από κυνηγετικούς συλλόγους αγριογούρουνων πριν από μερικά χρόνια. Απαγορεύεται αυστηρά να εμπλουτίζουμε την πανίδα με ζώα… Είναι ένας “μύθος”, δε, που πρέπει να σταματήσει, που λέει ότι οι οικολόγοι απελευθερώνουν ζώα. Αυτός ο εμπλουτισμός δημιούργησε προβλήματα. Υπήρξαν, μάλιστα, και αιμομιξίες με ήμερα και έτσι δημιουργήθηκαν υβριδικά αγριογούρουνα, ξένα προς την ελληνική πανίδα, που αναπαράγονται διαφορετικά από ό,τι τα κανονικά αγριογούρουνα, δημιουργώντας πρόβλημα υπερπληθυσμού. Είναι καθήκον του Δασαρχείου να προβεί σε ελέγχους και δημιουργώντας ειδικές ομάδες να εξολοθρεύσει, όπου υπάρχουν, υπερπληθή και ξένα προς την ελληνική πανίδα υβριδικά αγριογούρουνα».
Μύθευμα ότι απαγορεύεται η αιγοπροβατοτροφία στα δάση
Κλείνοντας την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κι απαντώντας σε ερώτηση για τους φόβους κτηνοτρόφων σε περιοχές που κηρύσσονται δασικές ότι θα απαγορευτεί η αιγοπροβατοτροφία, ήταν κατηγορηματικός ότι αυτό αποτελεί μύθευμα και πρέπει να σταματήσει. Τόνισε δε, ότι επιβάλλεται η βόσκηση των δασών, ενώ οι δασικοί χάρτες και η ανακήρυξη περιοχών ως δάσος θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα των κτηνοτρόφων με την αιγοπροβατοτροφία.
Του Κώστα Γαζούλη