Η ιστορία του ελαιολάδου στη Μεσσηνία από τον 17χρονο Καλαματιανό Βασίλη Μαρλαντή

Η ιστορία του ελαιολάδου στη Μεσσηνία από τον 17χρονο Καλαματιανό Βασίλη Μαρλαντή

Ο Καλαματιανός Βασίλης Μαρλαντής είναι ένας νέος που αγαπά την τέχνη του video, ονειρεύεται να δουλέψει στην Αμερική και βλέπει ξανά και ξανά τις ταινίες του Νόλαν αναλύοντας τα πλάνα του. Μέσα στο 2017 αυτός ο «μοντέρνος» νέος αναμένεται να ολοκληρώσει το πρώτο μεγάλο ντοκιμαντέρ του με τίτλο “The Olive Oil of Messinia”, καταφέρνοντας έτσι να κατακτήσει τη θέση του καλύτερου πρεσβευτή ενός τόσο παραδοσιακού προϊόντος, όπως το υγρό χρυσάφι της Μεσσηνίας, το ελαιόλαδο.
 
-Ας ξεκινήσουμε από το νέο μεγάλο εγχείρημα, το ντοκιμαντέρ “The Olive Oil of Messinia”. Πείτε μας λίγα πράγματα γι’ αυτό;
Το ντοκιμαντέρ  ασχολείται με το βασικότερο προϊόν της αγροτικής οικονομίας της περιοχής μου, που δεν είναι άλλο από το ελαιόλαδο. Παρουσιάζει τόσο τον τρόπο καλλιέργειας και παραγωγής του όσο και τη μεγάλη διατροφική του αξία. Θα διαθέτει αγγλικούς υπότιλους, καθώς απευθύνεται και στο διεθνές κοινό και η διάρκειά του είναι 25 λεπτά. Για την υλοποίησή του, μάλιστα, αναζήτησα χρηματοδότηση από την ιστοσελίδα συμμετοχικής χρηματοδότησης Kickstarter.com. Το συγκεκριμένο project το δουλεύω εδώ και 2 χρόνια ταξιδεύοντας σε διάφορα σημεία της Μεσσηνίας και τελικά θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό και ευγνώμονα που κατάφερα να βρω σπόνσορες και να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα. Τώρα αναμένω κάποια επιπλέον χρηματοδότηση για να προσθέσω τους αγγλικούς υπότιτλους.
 
-Τι μπορεί να ωθήσει ένα τόσο νέο παιδί να ασχοληθεί με ένα κομμάτι της αγροτικής παραγωγής και το ελαιόλαδο εν προκειμένω;
Ένιωσα ότι ήρθε η ώρα να κάνω κάτι που θα βοηθήσει τη χώρα μου. Όταν οι άνθρωποι στο εξωτερικό ακούνε για την Ελλάδα, στο μυαλό τους έρχονται έννοιες όπως η οικονομική κρίση, η διαφθορά και οι δυσκολίες στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Ωστόσο, παράλληλα η γη μας μπορεί να προσφέρει πολλά. Η ταινία μου έχει ως στόχο να αναδείξει ακριβώς αυτή τη θετική πλευρά που συνήθως παραμελούν τα ΜΜΕ. Για να γίνει αυτό το “The Olive Oil of Messinia” καταγράφει τη διαδικασία της παραγωγής ενός εκ των διασημότερων συστατικών της μεσογειακής κουζίνας, καθώς και την ιστορία και την καθημερινότητα  των ανθρώπων που το παράγουν. 
 
-Τι πιστεύετε ότι κάνει το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας να ξεχωρίζει από τα άλλα;
Το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας είναι ευρέως γνωστό για την ποιότητά του, την οποία οφείλει στις εξαιρετικές ελιές της ποικιλίας Κορωνέικη που παράγονται στην περιοχή. Στη Μεσσηνία, η τέχνη της παραγωγής ελαιολάδου περνά από γενιά σε γενιά και έχει πλέον γίνει μέρος της ελληνικής κληρονομιάς. Παρόλο που ο τόπος μας παράγει μόνο 45 χιλιάδες τόνους ελαιολάδου ετησίως, ποσοστό που αντιπροσωπεύσει περίπου το 13% της εθνικής παραγωγής, μπορούμε να μιλάμε για ένα από  τα καλύτερα ελαιόλαδα, που απολαμβάνει διεθνής αναγνώρισης. Επομένως, θεωρώ ότι θα ήταν ντροπή, αν η ιστορία αυτού του εθνικού θησαυρού έμενε ανείπωτη.
 
-Πού σχεδιάζετε να προωθήσετε και να προβάλλετε τη νέα σας αυτή δουλειά;
Σκέφτομαι να στείλω το “The Olive Oil of Messinia” σε διάφορα φεστιβάλ φαγητού σε όλο τον κόσμο, για να μάθει ο κόσμος για την Ελλάδα και το μεσσηνιακό ελαιόλαδο. Δηλαδή, να μάθει πόσο ευεργετικό μπορεί να είναι για την υγεία του ανθρώπου και πόσο ποιοτικά ανώτερο είναι ως προϊόν. Και φυσικά, μέσα από την προβολή της παραγωγικής διαδικασίας να μάθει πώς φτιάχνεται ένα καλό ελαιόλαδο.
 
-Ύστερα από τόση έρευνα και ενασχόληση δύο ετών με το θέμα, ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που σας εντυπωσίασε περισσότερο;
Παρότι μεγάλωσα στην Καλαμάτα, οι γνώσεις μου για το ελαιόλαδο ήταν περιορισμένες. Τους τελευταίους μήνες, κάνοντας έρευνα για το ντοκιμαντέρ μου, έμαθα πάρα πολλά. Το μεσσηνιακό ελαιόλαδο ειδικότερα έχει μία τόσο μακρά ιστορία, ξεκινώντας από την Αρχαία Ελλάδα και φτάνοντας στο σήμερα, γεγονός που είναι πράγματι εκπληκτικό. Ωστόσο, αυτό που προσωπικά με εντυπωσίασε περισσότερο είναι η διαδικασία παραγωγής του, την οποία αξίζει πραγματικά να τη γνωρίσουν όλοι. Και μιλάω ιδιαίτερα για τον παραδοσιακό τρόπο. Όχι αυτόν με τα νέα μηχανήματα που υπάρχουν τώρα, αλλά τον παλιό και λιγότερο γνωστό. Βασική μου επιδίωξη ήταν να επικεντρωθώ σε αυτόν, να τον καταγράψω και να τον διασώσω.
 
-Αξίζει να σημειωθεί ότι το ντοκιμαντέρ για το μεσσηνιακό ελαιόλαδο δεν αποτελεί την πρώτη σας προσπάθεια να προβάλλετε τον τόπο σας.
Το καλοκαίρι του 2016 τελείωσα ένα από τα μεγαλύτερα project μου. Δημιούργησα το δικό blog με το όνομα “Minds Of Now” και μαζί με το φίλο μου Alex Muresan, από τη Γαλλία, καταφέραμε να βρούμε σπόνσορες, υποστηρικτές και συνεργάτες για να δημιουργήσουμε το “24 Hours In”, ένα video που προβάλλει το πόσο ενεργή είναι η πόλη της Καλαμάτας και πόσα πολλά πράγματα μπορείς να κάνεις εκεί. Το τρίλεπτο αυτό video αναμένεται να προβληθεί το επόμενο  διάστημα. Πριν από μερικά χρόνια, επίσης, είχα κερδίσει την πρώτη θέση στον τοπικό διαγωνισμό δημιουργίας τηλεοπτικού σποτ για την Καλαμάτα και είχα βραβευτεί από το Δήμο.
 
Άρα η τέχνη του video είναι ο δικός σας τρόπος για να προβάλλετε ότι πιστεύετε ότι έχει αξία;
Το βίντεο για ‘μένα είναι ο πιο εύκολος και άμεσος τρόπος να μοιραστείς κάτι με τους άλλους, μία εμπειρία για παράδειγμα, ενώ παράλληλα είναι ένα άκρως ψυχαγωγικό μέσο. Από μικρός μού άρεσε η τεχνική πλευρά οποιασδήποτε τέχνης. Όταν το καλοκαίρι του 2011 είδα την αδελφή μου να κάνει ένα βίντεό της, είπα να αρχίσω και εγώ. Πήρα το κινητό μου και κάποιους φίλους και άρχισα να φτιάχνω μικρού μήκους ταινίες για να προβάλω συναισθήματα τα οποία εγώ πίστευα ότι έχουν κάποιο ενδιαφέρον για το κοινό.
 
-Ποιοι είναι οι άνθρωποι που στήριξαν την ομολογουμένως εντυπωσιακή για το νεαρό της  ηλικίας σας πορεία;
Οι γονείς μου φυσικά οι οποίοι έχουν μεγάλη κατανόηση, αλλά και οι αδελφές μου, οι οποίες είναι αρκετά μεγαλύτερές μου, ζουν στο εξωτερικό και έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες για εμένα.
 
-Φαντάζομαι ότι εφόσον έχετε ξεκινήσει τόσο δυναμικά, τα σχέδιά σας για το μέλλον θα είναι εξίσου μεγάλα και δυνατά;
Στην Ελλάδα η τέχνη του video δεν έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ, γι’ αυτό μάλλον και εγώ θα αναγκαστώ να μεταναστεύσω. Στόχος μου είναι να φτάσω στην Αμερική και να κάνω τις δικές μου ταινίες και να επικοινωνήσω κάποιες από τις ιδέες μου στον κόσμο. Όνειρό μου είναι  γίνω διευθυντής φωτογραφίας και να μπορώ να ζω απ’ αυτό που αγαπάω, φτιάχνοντας και βοηθώντας σε μικρά και μεγάλα projects ή ακόμα και ταινίες.
 
Βιογραφικό του νεαρού κινηματογραφιστή
Ο Βασίλης Μαρλαντής είναι γεννήθηκε το 1999 και κατάγεται από την Καλαμάτα. Ασχολείται από τα 12 του χρόνια με την τέχνη του video και έχει το δικό του κανάλι στο YouTube. Έχει γυρίσει ταινίες μικρού μήκους και έχει εξασκηθεί ως βοηθός της αδερφής του σε αρκετά μεγάλα διαφημιστικά projects, όπως της Adidas.
Έχει βραβευτεί, μαζί με άλλους δύο μαθητές, με το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό δημιουργίας τηλεοπτικού σποτ του Δήμου Καλαμάτας. Έχει το δικό του blog, το “Minds Of Now”, στο οποίο μπορεί να βρει κανείς στοιχεία για τη δουλειά του καθώς και το video “24 Hours In”, όπου προβάλλεται με τον καλύτερο και πιο νεανικό τρόπο η πόλη της Καλαμάτας. Το 2017 ολοκλήρωσε το πρώτου μεγάλο ντοκιμαντέρ για το μεσσηνιακό ελαιόλαδο με τίτλο “The Olive Oil of Messinia”.
 
Της Μαρίνας Σκοπελίτου, agronews