Απειλή για τους πολίτες οι κατασχέσεις – Ανάσα ο διακανονισμός των χρεών από τέλη, φόρους, παραβάσεις στάθμευσης, κλήσεις, εισφορές
Η δαμόκλειος σπάθη των δεσμεύσεων αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, των κατασχέσεων λογαριασμών ή ακόμη και ακινήτων, με το πρόγραμμα πλειστηριασμών προ των πυλών, επικρέμαται πάνω από τα γκισέ της μνημονιακής Ελλάδας.
Δεν απειλεί μόνο όσους έχουν χρέη στις τράπεζες ή στο Δημόσιο (εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.). Αφορά εκατομμύρια οφειλέτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις, που χρωστούν στους Δήμους, καθώς ισχύουν και σε αυτούς οι προβλέψεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).
Στα οικονομικά στοιχεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού αποτυπώνεται η δραματική εικόνα των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Δήμους. Μόνο στο Δήμο Καλαμάτας το ύψος των χρεών έχει φτάσει στα 13 εκατομμύρια ευρώ!
Απαλλαγή από τις προσαυξήσεις
Εξηγείται έτσι, γιατί θεωρήθηκε ανάσα η νέα ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών για διακανονισμό χρεών, παντός είδους, από τέλη, φόρους, παραβάσεις στάθμευσης, κλήσεις, εισφορές. Οφειλέτες μπορούν, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων ή την εφάπαξ καταβολή του ποσού, να απαλλαγούν έως και κατά 100% από τις προσαυξήσεις, τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και τα πρόστιμα. Επίσης, με την καταβολή της πρώτης δόσης αναστέλλεται η όποια λήψη αναγκαστικών μέτρων. Βέβαια, το ζήτημα είναι τι να πρωτοπληρώσουν, τι να πρωτοδιακανονίσουν οι Έλληνες που συμπιέζονται από τη φοροεισπρακτική τακτική των κυβερνήσεων και την κατ’ εξακολούθησιν – και προ Μνημονίου – πολιτική λιτότητας.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η πλειονότητα όσων χρωστούν στους Δήμους έχουν οφειλές που δεν ξεπερνούν τα 300 – 1.000 ευρώ. Αντιθέτως μικρός είναι ο αριθμός των μεγαλο-οφειλετών, οι οποίοι όμως κατέχουν τη μερίδα του λέοντος με τεράστια ποσά ο καθένας.
Στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων όλης της χώρας έχουν πυκνώσει τις τελευταίες ημέρες τα αιτήματα για διακανονισμό ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς μετά την ψήφιση της ευνοϊκής για τους οφειλέτες ρύθμισης προβλέπονται ως και 100 δόσεις, η καθεμία εκ των οποίων δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 20 ευρώ.
Αλληλοκατηγορούνται για αδράνεια και… ρουσφέτια
Τόσο σε αντιπαραθέσεις δημοτικών παραγόντων στα δημοτικά συμβούλια όσο και σε διαξιφισμούς μεταξύ διαφορετικών παρατάξεων σε συνδικαλιστικές συνεδριάσεις των οργάνων της αυτοδιοίκησης, η… καμένη γη των προηγούμενων ετών, με επίκεντρο τις ανείσπρακτες οφειλές, αποτελεί μόνιμη επωδό.
Παράλληλα, υπάρχουν αιχμές για κακοδιαχείριση, για διαχειριστική ανικανότητα, για αδράνεια που οδηγούσε σε χαμένα έσοδα για τους Δήμους, ενίοτε, όπως λένε στελέχη με πείρα στα αυτοδιοικητικά, για να μη δυσαρεστούνται οι ψηφοφόροι.
Σήμερα, πάντως, το μείζον είναι η οικονομική δυσπραγία για τους πολίτες και η ασφυξία για τους Δήμους, που εισπράττουν ως διπλό μήνυμα από τους εκπροσώπους των δανειστών, στο πλαίσιο των μνημονίων: ή ενίσχυση της εισπρακτικής ικανότητας ή επιβολή άμεσα αναγκαστικών μέτρων για οφειλές.
Α.Π.