Το Κέντρο Εκπαίδευσης… γλιστράει από την Καλαμάτα
Προς κατάργηση του από τις αρχές του 2018
Νέοι αγώνες αναμένονται για τη διατήρηση του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στην Καλαμάτα, καθώς, όπως όλα δείχνουν, στην αναστολή λειτουργίας των ΚΕΝ του Στρατού Ξηράς προχωρά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου αναδιοργάνωσης που προβλέπει την απευθείας κατάταξη των υπόχρεων θητείας στις μονάδες όπου θα υπηρετήσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική διαταγή είχε υπογραφεί μήνες πριν και προβλέπει τη σταδιακή αναστολή λειτουργίας τους, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το Νοέμβριο. Βασικοί στόχοι του σχεδίου είναι η βελτίωση του ποσοστού επάνδρωσης των μονάδων πρώτης γραμμής με μόνιμο προσωπικό και οπλίτες θητείας, καθώς και η εξοικονόμηση περιττών δαπανών με την αναστολή λειτουργίας των διάσπαρτων ΚΕΝ, που εξυπηρετούν ολοένα και μικρότερο αριθμό κατατασσόμενων οπλιτών.
Στα ΚΕΝ γίνεται σήμερα η αρχική εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων οπλιτών, διάρκειας 4 εβδομάδων (Κατάταξη – Βασική Εκπαίδευση, Εκπαίδευση Μαχητή), ενώ την 5η εβδομάδα, μετά την επιστροφή τους από την άδεια ορκωμοσίας, οι οπλίτες μετακινούνται από τα ΚΕΝ προς τα Ειδικά Κέντρα Εκπαίδευσης (ΕΚΕ) και τις Μονάδες, για τη συνέχιση της εκπαίδευσής τους στις ειδικότητες και τα Σχολεία Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτου (ΣΠΕΝ) αντίστοιχα.
Κατά πληροφορίες, ο σχεδιασμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας περιλαμβάνει την κατάργηση των ΚΕΝ και την αντικατάστασή τους με 13 Σημεία Κατάταξης (Σ/Κ) νεοσυλλέκτων σε υφιστάμενες-ενεργές μονάδες στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. Ειδικότερα, προβλέπεται η λειτουργία Σ/Κ στην Αττικοβοιωτία, στη Θεσσαλονίκη, στην κεντρική Ελλάδα και στη Θράκη, καθώς και από ένα στην έδρα κάθε ΑΔΤΕ. Ερωτηματικά υπάρχουν για τα κέντρα σε Πάτρα και Τρίπολη.
Η υλοποίηση του σχεδίου έρχεται σε συνέχεια των προσπαθειών μετασχηματισμού και βελτιστοποίησης της υφιστάμενης δομής και λειτουργίας του ΓΕΣ με τη μεταφορά των Διοικήσεων Όπλων και Διευθύνσεων Σωμάτων στις οικείες Σχολές τους.
Η κατάργηση των στρατοπέδων αυτών εκτιμάται ότι θα αποφέρει κέρδη 90 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του κράτους ετησίως.
Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των χώρων και των υποδομών, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το θέμα προσεγγίζεται σε συνδυασμό με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις, πρόκληση που δεν αφορά μόνο στα κέντρα νεοσυλλέκτων, αλλά και σε στρατόπεδα σε ολόκληρη την επικράτεια. Υπό το πρίσμα αυτό, εξετάζονται τρόποι για τη μέγιστη αξιοποίηση των υφισταμένων εγκαταστάσεων, με κέντρο βάρους τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών και την επίτευξη οικονομίας κλίμακος.
Για να προχωρήσει το υπουργείο στην παραπάνω απόφαση δοκίμασε ένα πιλοτικό σύστημα κατάταξης στη Σειρά που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο στη Στρατό Ξηράς και κάτοικοι της Κω και της Ξάνθης καλούνταν να παρουσιαστούν σε μονάδες της περιοχής τους. Το νέο σύστημα κρίθηκε απόλυτα πετυχημένο και προβλέπεται η δρομολόγησή του άμεσα, εντός των αρχών του νέου έτους.
Εντούτοις, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, πριν γίνει οποιαδήποτε αλλαγή θα ληφθεί μέριμνα, ώστε να αποφευχθεί ο αιφνιδιασμός των οικογενειών των στρατευσίμων και των τοπικών κοινωνιών.
Ανάλογα με τις πιέσεις και τις αντιδράσεις υπάρχει και το σενάριο της “αδρανοποίησης”, σύμφωνα με το οποίο προσωπικό του εδώ στρατοπέδου θα μειωθεί στο ελάχιστο ώστε να εξυπηρετεί ανάγκες φύλαξης.
Παράλληλα, θα ενισχυθεί η Αεροπορική Βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, με τη μετατροπή και την πλήρη εξέλιξή της σε Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης.
Με την παραπάνω «κολοβή» λύση θα επιχειρηθεί να «χρυσωθεί το χάπι» των κατοίκων που βλέπουν τα στρατόπεδα ως «χρυσές αγελάδες» ενίσχυσης της οικονομίας του τόπου.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη