Ένα από τα προβλήματα – τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στην Καλαμάτα είναι η έλλειψη κλινών. Σύμφωνα, όμως, με τις τελευταίες εξελίξεις προχωρά με εντονότερους ρυθμούς η επένδυση της ΤΕΡΑΝΙΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., η οποία είναι κύριος του έργου στο ξενοδοχείο “Αμέρικα”, που βρίσκεται στην ανατολική παραλία της Καλαμάτας (Οδός Ναυαρίνου – Μαιζώνος και Σανταρόζα).
Για την επένδυση στην Καλαμάτα, ήδη η Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Καλαμάτας έχει χορηγήσει άδεια δόμησης για το έργο ενίσχυσης, ανακατασκευής και προσθήκης υπογείου για την συνολική αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου στην αρχική του μορφή, με χρήση ξενοδοχείου κλασικού τύπου δυναμικότητας 53 κλινών.
Υπενθυμίζουμε ότι η έκδοση υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό συμπληρωματικών όρων και περιορισμών δόμησης στο διατηρητέο κτήριο που είχε προτείνει το Τμήμα Διατηρητέων Κτηρίων της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του ΥΠΕΚΑ, είχε προκαλέσει κάποιες δυσκολίες στην υλοποίηση της επένδυσης.
Το κτήριο
Πρόκειται για τριώροφο κτήριο με μνημειακό και επιβλητικό ύφος, λιτής μορφολογίας, με αναφορές σε εκλεκτικιστικά στοιχεία των αρχών του 20ού αιώνα, που χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 2013 και κατασκευάστηκε το 1930. Αποτελεί, δε, το μοναδικό πολυώροφο χαρακτηριστικό δείγμα της εποχής του Μεσοπολέμου με χρήση ξενοδοχείου.
Οι αλλεπάλληλες επεμβάσεις στο κτήριο και η κατάρρευση μεγάλου τμήματός του κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης το 2007, είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια αυθεντικού δομικού υλικού και αρχιτεκτονικών στοιχείων και έχουν αλλοιώσει τον αρχικό χαρακτήρα του.
Αρχικά το κτήριο κτίστηκε για κατοικία με καταστήματα στο ισόγειο. Όμως, πολύ σύντομα, άλλαξε χρήση σε ξενοδοχείο, όπως φαίνεται σε δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων του 1931. Λειτούργησε για πρώτη φορά στις 30/5/1931, και έφερε την επωνυμία «Μέγαρο Σαμαρτζή».
Με την αρχική αρχιτεκτονική μελέτη που υποβλήθηκε, προτείνονται: 1) Η ενίσχυση και αποκατάσταση του υφιστάμενου τμήματος του διατηρητέου κτηρίου επί των οδών Ναυαρίνου, Μαιζώνος και Σανταρόζα.
2) Η ανακατασκευή τμήματος του διατηρητέου κτηρίου που κατέρρευσε κατά τη διάρκεια εργασιών πριν από την κήρυξή του ως διατηρητέου.
3) Η μορφολογική αποκατάσταση του κτηρίου και επαναφορά στην αρχική του μορφή με βάση φωτογραφική και αρχιτεκτονική τεκμηρίωση. 4) Η προσθήκη υπογείου ορόφου. 5) Κατασκευή απόληξης κλιμακοστασίου στο δώμα του κτηρίου. 6) Κατασκευή ξύλινης πέργκολας. 7) Φύτευση δώματος.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη