ΤΕΕ/Ν.Ε. Μεσσηνίας: Το μείζον θέμα για την ορθή σύνταξη των Δασικών Χαρτών

ΤΕΕ/Ν.Ε. Μεσσηνίας: Το μείζον θέμα για την ορθή σύνταξη των Δασικών Χαρτών

Μείζον θέμα έχει προκύψει με τα στοιχεία ορίων οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων, που οι δήμοι της χώρας έχουν αποστείλει στην ΕΚΧΑ Α.Ε. προκειμένου να ολοκληρωθεί η ορθή σύνταξη των δασικών χαρτών, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΤΕΕ/Ν.Ε. Μεσσηνίας.
Συγκεκριμένα, συνεχίζει το δελτίο Τύπου, κάποιοι δήμοι επέλεξαν σαν όρια εκτός ανάρτησης δασικού χάρτη γύρω από τους οικισμούς, να αναρτήσουν όχι τα πραγματικά θεσμοθετημένα όρια, αλλά κυκλική έκταση ακτίνας 800μ. από το κέντρο του οικισμού. Πλην όμως, τα πραγματικά όρια (όρια οικισμών προ ’23, οικιστικές πυκνώσεις) διαφέρουν και είναι σαφώς πιο περιορισμένα από την ανωτέρω οριζόμενη ζώνη.
Όμως για κάθε δικαιοπραξία (μεταβίβαση, έκδοση οικοδομικής άδειας) εντός της ζώνης των 800 μ. σε οικισμούς προ του ΄23 απαιτείται η τελεσίδικη γνωμοδότηση των κατά τόπους δασαρχείων, σύμφωνα με το Ν.4280/14 (έκδοση πράξης χαρακτηρισμού και τελεσιδικία αυτής).
Η διαδικασία έκδοσης πράξης χαρακτηρισμού ως γνωστό σήμερα, λόγω έλλειψης προσωπικού και μέσων, διαρκεί αρκετούς μήνες και η τελεσιδικία αυτής εκδίδεται μετά την παρέλευση ακόμη δύο μηνών. Επιπλέον το προσωπικό και συγκεκριμένα οι δασολόγοι, για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας των δασικών χαρτών, πέραν από την ολοκλήρωση παλαιοτέρων εκκρεμοτήτων, θα είναι επιφορτισμένοι με την εξέταση αντιρρήσεων επί του αναρτημένου δασικού χάρτη, τη διεκπεραίωση αναγνωρίσεων και εξαγορών εκτάσεων, αδυνατώντας να εξετάσουν νέα αιτήματα αφήνοντας αυτά σε δεύτερο χρόνο.
Θα παρατηρηθεί λοιπόν το φαινόμενο της υπέρμετρης καθυστέρησης σε δικαιοπραξίες στις προαναφερθείσες ζώνες οικισμών, με αποτέλεσμα η ολοκλήρωσή τους να πραγματοποιηθεί μετά την κύρωση των δασικών χαρτών.
Επίσης, δεν έχει ληφθεί μέριμνα για όσους πρόλαβαν να καταθέσουν ένσταση ή και να πληρώσουν και βρέθηκαν ξαφνικά εκτός δασικού χάρτη, παρότι είχαν ακολουθήσει τυπικά την προβλεπόμενη διαδικασία.
Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και την οριστικοποίηση αυτών, αντιμετωπίζεται μία επιταγή δεκαετιών για την οργάνωση και τακτοποίηση της δασικής, αγροτικής και οικιστικής έκτασης, ενώ μπαίνουν και στέρεες βάσεις για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου. Ο πολίτης δεν θα αντιμετωπίζει το λαβύρινθο της δασικής νομοθεσίας και τις χρονοβόρες διαδικασίες της γραφειοκρατίας, διότι θα έχει στα χέρια του ένα εργαλείο όπου με ένα «κλικ» θα έχει πλήρη εικόνα της περιουσίας του και των δικαιωμάτων του, ενώ θα μπορεί άμεσα να προβεί σε οποιαδήποτε δικαιοπραξία. Το να εξαιρεθούν περιοχές από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, δεν λύνει κανένα πρόβλημα, δεν εξασφαλίζει τη συνέχιση της χορήγησης επιδοτήσεων καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αλλά καθιστά εξαιρετικά χρονοβόρα την όποια δικαιοπραξία, και ουσιαστικά διαιωνίζει ένα «στρουθοκαμηλισμό» της πολιτείας μπροστά στη νέα κατάσταση.
Ναι, οι δασικοί χάρτες παρουσιάζουν ελλείψεις και λάθη, γι’ αυτό άλλωστε έχει παραταθεί η υποβολή ενστάσεων και υποδείξεων, πράγμα που οδηγεί ουσιαστικά στην αναστολή της εκτός σχεδίου οικοδόμησης. Κρύβοντας όμως το θέμα κάτω από το χαλί στην παρούσα χρονική συγκυρία, απομακρύνεται η πιθανότητα ομαλής και σχετικά γρήγορης ολοκλήρωσης της διαδικασίας ενώ ταυτόχρονα ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής κυρώσεων από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, κυρώσεις που θα επηρεάσουν πολίτες και κράτος.
Ζητάμε, λοιπόν, από τους αρμόδιους φορείς να συνδράμουν σε αυτή τη διαδικασία και όχι να αποτελούν τροχοπέδη θεωρώντας λανθασμένα πως εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών. Αντίστοιχα από το Υ.Π.ΕΝ. αιτούμαστε  παράταση για εύλογο χρονικό διάστημα σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες , ώστε να επανεξεταστούν και να διορθωθούν τα ήδη αναρτημένα στοιχεία.  
Επίσης, επανερχόμαστε ως ΤΕΕ και ζητάμε από το Υπουργείο την συμμετοχή στις επιτροπές εκδίκασης των αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) εκπροσώπου μέλους του ΤΕΕ.
Τέλος, καλούμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου, καθώς μόνο με αυτό μπορούν να επιλυθούν ζητήματα εμπράγματων δικαιωμάτων, έτσι ώστε αυτά να μην εγείρονται από το Δημόσιο έμμεσα μέσω χαρακτηρισμού των εκτάσεων ως δασικές.