Η Καλαμάτα μπορεί να “πνιγεί” από ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, αλλά το λιμάνι της πόλης δεν κινδυνεύει από κανένα παρόμοιο φαινόμενο, όπως η οικολογική καταστροφή που «μαύρισε» το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Ανδρέα Καραγιάννη, αλλά και του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, το Λιμεναρχείο είναι σε θέση να αντιμετωπίσει παρόμοια φαινόμενα, αν και τα πλοία που δένουν στο Μεσσηνιακό Κόλπο δεν παραμένουν εκεί περισσότερες από τέσσερις ημέρες.
Οι παρεμβάσεις προήλθαν από σχετικές ερωτήσεις παρατάξεων της αντιπολίτευσης στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Η συζήτηση δεν περιορίστηκε στο παραπάνω θέμα, αλλά υπήρξαν ερωτήσεις και για την κατάσταση που παρουσίασε τις τελευταίες ημέρες η θάλασσα της Καλαμάτας, με τις ποσότητες από φυτοπλαγκτόν να έχουν “σκεπάσει” μεγάλο μέτωπο.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι για τη Δημοτική Αρχή εκείνο που προέχει δεν είναι το οικονομικό όφελος οποιουδήποτε επιχειρηματία, αλλά η υγεία των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται συνεχείς δειγματοληψίες θαλασσινού νερού και έλεγχοι και εκείνο που φαίνεται από τα στοιχεία είναι ότι η Καλαμάτα έχει από τις πλέον καθαρές παραλίες. Εξάλλου, το φυτοπλαγκτόν είναι ένα φυσικό φαινόμενο και τίποτα περισσότερο.
Συμπλήρωσε, δε, ότι έχει ήδη σταλεί σχετική έκθεση διαχείρισης απορριμμάτων από τα πλεούμενα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί στην Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσει το θέμα. “Ξέρετε το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα μεγάλα πλοία, αλλά και οι βαρκούλες που πλέουν στο Μεσσηνιακό Κόλπο. Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να διαχειριζόμαστε επαρκώς τα διαφόρου είδους απορρίμματα στη θάλασσα” σχολίασε.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη