Με ανοικτές και επιστημονικές ομιλίες και σεμινάρια
Το 3ο Περιφερειακό Καρδιολογικό Συνέδριο Νοτίου Ελλάδος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας ξεκίνησε χθες με διπλό ενδιαφέρον και θα ολοκληρωθεί σήμερα στην Καλαμάτα. Εκτός από το εξειδικευμένο επιστημονικό μέρος που συνεχίζεται στο ξενοδοχείο Φιλοξένια, το απόγευμα της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο εκατοντάδες πολίτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν με εύληπτο τρόπο για τη σημασία και τους τρόπους πρόληψης και προφύλαξης από τα καρδιοαγγειακά νοσήματα. Και μάλιστα όχι μόνο για την διαφύλαξη της δικής τους υγείας και ποιότητας ζωής, αλλά και με αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο, καθώς το πρόγραμμα περιλάμβανε το απόγευμα ένα 4ωρο δωρεάν σεμινάριο ΚΑΡΠΑ, πιστοποιημένο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ΕRC). Παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνου Τσιούφη ο συντονιστής Δημοσθένης Αβραμίδης ανέπτυξε τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες και το θεωρητικό μέρος της διαδικασίας ΚΑΡΠΑ (εκτός από ανακοπή καρδιάς και σε περιπτώσεις πνιγμού) παραθέτοντας παράλληλα συντριπτικά στατιστικά στοιχεία που αφορούν τον σωτήριο ρόλο της άμεσης παροχής των ενδεδειγμένων πρώτων βοηθειών (μεταξύ άλλων με εναλλασσόμενες 30 θωρακικές συμπιέσεις και 2 τεχνητές αναπνοές) και καθοριστική τη χρήση αυτόματου φορητού απινιδωτή.
«Χαιρόμαστε που πάρα πολλά άτομα και πολλοί νέοι ήρθαν σήμερα εδώ και έδειξαν ενδιαφέρον» ανέφερε μιλώντας στο «Θ» ο κ. Αβραμίδης, εξηγώντας ότι: «Η καινοτομία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας που εφαρμόζει σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες η ομάδα Καρδιοαπνευστικής Αναζωογόνησης της ΕΚΕ είναι ότι η δομή του σεμιναρίου απευθύνεται σε απλούς πολίτες και μη γιατρούς. Σε αυτό έχουν δώσει έμφαση τα τελευταία χρόνια οι πρόεδροί της και ιδίως ο σημερινός κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης.
Στην Ελλάδα και σε υγιή πληθυσμό, συμβαίνουν πάρα πολλές ανακοπές, υπολογίζεται 7 το 24ωρο σε δημόσιους χώρους στην Αττική.
Αυτές τις ανακοπές εκπαιδεύουμε τον απλό πολίτη να προστρέχει και να τις σώζει, κάνοντας θωρακικές συμπιέσεις και εμφυσήσεις (μαλάξεις και φιλί της ζωής) έως ότου έρθει το ΕΚΑΒ ή απινιδιστής και να επαναφέρουν τη ζωή. Όπου υπάρχουν αυτά τα μηχανήματα έχουμε θετικά αποτελέσματα, αλλά δυστυχώς στη χώρα μας δεν υπάρχουν σε πολλά σημεία» ανέφερε με νόημα μεταξύ άλλων ο κ. Αβραμίδης…
Το σεμινάριο περιλάμβανε πρακτική επίδειξη από την ομάδα Ομάδα Εργασίας ΚΑΡΠΑ της ΕΚΕ και εξάσκηση των περίπου 120 συμμετεχόντων στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδιστή.
Το βράδυ έγινε στο Πνευματικό Κέντρο η επίσημη τελετής έναρξης, με χαιρετισμούς επισήμων, αλλά και την απονομή τιμητικής πλακέτας στη μνήμη του καρδιολόγου, Γεωργίου Ασημάκη, που επεφύλασσε έντονες στιγμές συγκίνησης σε οικείους και συναδέλφους.
Οι ανοικτές για το κοινό δράσεις ολοκληρώθηκαν το βράδυ με εκλαϊκευμένες επιστημονικές ομιλίες: «Πώς να προλάβω το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο», Κ. Τσιούφης, «Πώς να προλάβω το έμφραγμα του μυοκαρδίου», Σ. Φούσας, «Ο ρόλος της αρτηριακής υπέρτασης», Σ. Κοσμοπούλου και «Ο ρόλος της υπερλιπιδαιμίας», Γ. Κουδούνης.
-Το συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας, τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας και την Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Χ.Ε.