Το 2015 από υγρά απόβλητα μονάδας επεξεργασίας ελαιοπυρήνα
Δύο ολόκληρα χρόνια χρειάστηκαν, ώστε να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να ορισθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας από περιστατικό ρύπανσης στη ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά από υγρά απόβλητα μονάδας επεξεργασίας ελαιοπυρήνα.
Οι υπηρεσίες βεβαίωσαν την ρύπανση τον Ιούλιο του 2015 και μόλις την εβδομάδα που μας πέρασε εκδόθηκε η σχετική απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν!
Ρύπανση
Τον Ιούλιο του 2015 και μετά από αυτοψία που είχε γίνει το Μάιο του 2015 από το Κ.Ε.Π.Π.Ε. Μεσσηνίας, συντάχθηκε έκθεση από την οποία προέκυπταν ότι:
«Σε γήπεδο, φερόμενης ιδιοκτησίας ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., όμορου και βορειοδυτικά της μονάδας, επιφάνεια εδάφους εμβαδού 600m2 είχε εκτεταμένως καλυφθεί με υγρά σκούρου χρώματος, ελαιώδους μορφής, χαρακτηριστικής δυσοσμίας και παρόμοιας φύσης με τα υγρά που ήταν αποθηκευμένα σε επικαλυμμένη χωματινή εδαφοδεξαμενή εντός της δραστηριότητας. Από μακροσκοπικό έλεγχο διαπιστώθηκε η ύπαρξη πλαστικού αγωγού, του οποίου το ένα άκρο βρισκόταν εντός της εδαφοδεξαμενής και το άλλο κατέληγε στο γήπεδο όπου διαπιστώθηκε το περιστατικό ρύπανσης. Από χημική ανάλυση δείγματος από τη θέση εκδήλωσης της ρύπανσης, του Εργαστηρίου Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιου Πατρών, προκύπτει ότι τα υγρά αφορούν σε απόβλητα από την επεξεργασία ελαιοκάρπου. Το ακριβές βάθος κατείσδυσης των υγρών στο έδαφος δεν έχει προσδιοριστεί, ενώ αναφέρεται ότι το εξεταζόμενο περιστατικό δεν έχει επηρεάσει τα δίκτυα ομβρίων της ΒΙ.ΠΕ.».
Τον Ιανουάριο του 2016 εκδόθηκε σχετική απόφαση για αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας από τη ρύπανση.
Αυτοψίες
Τον Νοέμβριο του 2016 και δύο φορές τον Ιανουάριο του 2017, διενεργήθηκαν αυτοψίες από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Μεσσηνίας και αποφασίσθηκε η προσωρινή διακοπή λειτουργίας της μονάδας καθώς διαπίστωσε:
– Λειτουργία της εδαφοδεξαμενής υγρών αποβλήτων, κατά παράβαση, για την οποία είχε ζητηθεί η εκκένωσή της και η χορήγηση στοιχείων τεκμηρίωσης της στεγανότητάς της, τα οποία δεν προσκομίσθηκαν.
– Αποθήκευση τριφασικού ελαιοπυρήνα σε σωρούς και διασκορπισμένους σε όλους τους χώρους του γηπέδου της δραστηριότητας συμπεριλαμβανομένων των ακάλυπτων και εκτός σιλό με αποτέλεσμα την υποχώρηση της περίφραξης στο βόρειο τμήμα του γηπέδου και της ρύπανσης όμορης έκτασης.
– Επιφανειακή ρύπανση με λιμνάζοντα υγρά απόβλητα στους υπαίθριους χώρους της δραστηριότητας. από τα οποία συνάγεται ότι ο βαθμός ρύπανσης δύναται να έχει αυξηθεί καθώς και ότι η έκταση της ρυπασμένης περιοχής να έχει επεκταθεί, σε σχέση με την αρχική διαπίστωση.
Αποκατάσταση
Τελικά, μελέτη αποκατάστασης συντάχθηκε από τη νέα εταιρία που ανέλαβε τη λειτουργία της μονάδας, από την οποία προκύπτουν μεταξύ άλλων τα εξής:
– Η προσβληθείσα έκταση εκτιμάται στα 1.150m2.
– Από πλευράς υδρολιθολογικών συνθηκών, οι πετρολογικοί σχηματισμοί που δομούν την περιοχή ενδιαφέροντος κατατάσσονται στους πρακτικά αδιαπέρατους.
– Από χημικές αναλύσεις δειγμάτων εδάφους της ρυπασμένης περιοχής σε διάφορα βάθη, προέκυψε ότι το εδαφικό στρώμα με τη σχετικά αυξημένη συγκέντρωση βρίσκεται σε βάθος 5-10cm. Η συγκέντρωση των φαινολών στο στρώμα των 5-10cm προέκυψε από τη χημική ανάλυση: 21,02ppm, που κρίνεται μικρή, εντός των φυσιολογικών τιμών. Δειγματοληψίες υπογείων νερών δεν κρίνονται αναγκαίες, γιατί είναι αδύνατο οι οργανικές ενώσεις των αποβλήτων να έχουν μετακινηθεί σε βάθος δεκάδων μέτρων, όπου και η στάθμη των υπογείων νερών. Το pH του εδάφους είναι αλκαλικό και επομένως είχε επαρκή αντοχή έναντι των οργανικών οξέων των αποβλήτων. Δεν αξιολογούνται κίνδυνοι φυτοτοξικότητας.
Προτείνεται in situ βιο-αποκατάσταση με τα κάτωθι επιμέρους μέτρα:
– Απομάκρυνση μεγάλων τεμαχίων ασβεστολιθικής προέλευσης από την προς αποκατάσταση έκταση, τα οποία είναι σε θέση να εμποδίσουν την άροση.
– Άροση μέχρι βάθους 30cm.
– Ενσωμάτωση στο έδαφος ασβεστολιθικών υλικών μικρού μεγέθους, προκειμένου να αυξηθεί η ρυθμιστική του ικανότητα, έναντι των οργανικών οξέων που θα μπορούσαν να μειώσουν το pH.
– Σπορά αγριάδας, με αντοχή στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που μπορεί να φυτευτεί και την καλοκαιρινή περίοδο.
– Τα υγρά της εδαφοδεξαμενής να εξατμιστούν με φυσικό τρόπο.
– Η υπολειπόμενη λάσπη της εδαφοδεξαμενής να διατεθεί ως βελτιωτικό εδάφους κατόπιν αναμόχλευσης, εφόσον αφυδατωθεί σε κλίνες ξήρανσης ή με εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης.
– Μια δειγματοληψία του εδάφους στο τέλος της επόμενης χειμερινής περιόδου. Με την προτεινόμενη βιοαποκατάσταση θα αποικοδομηθούν οι μικρές εναπομείνασες ποσότητες φαινολών, θα επισπευτεί η ενσωμάτωση των ξηρών τεμαχίων οργανικής ύλης που έχουν απομείνει επιφανειακά και θα βελτιωθεί η αισθητική του γηπέδου.
Στις 5 Σεπτεμβρίου 2017 η ΕΤΒΑ αποδέχτηκε τα μέτρα αποκατάστασης
Της Βίκυς Βετουλάκη