Έφθασε στο Δήμο Καλαμάτας από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης η έγκριση διακήρυξης για την κατασκευή του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας. Θα ακολουθήσουν η δημοσίευση της διακήρυξης και η διενέργεια του ηλεκτρονικού μειοδοτικού διαγωνισμού για την πραγματοποίηση του έργου.
Τι προβλέπει η μελέτη
Σύμφωνα με τη μελέτη, το Ανοιχτό Θέατρο θα έχει 1.800 – 2.000 θέσεις καθημένων θεατών, χωροθετείται στο φυτώριο του Δήμου Καλαμάτας (συμβολή της οδού Σπάρτης και της παλιάς εθνικής οδού προς Σπάρτη, βορειότερα της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας) και το κοίλο θα είναι στραμμένο προς το Κάστρο. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 998.000 ευρώ.
Το έργο, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, είναι εξόχως αναγκαίο για την πόλη, προκειμένου να είναι δυνατόν να οργανώνονται ανταποδοτικές εκδηλώσεις, επομένως αυτό να είναι ελκυστικό για τα καλλιτεχνικά σχήματα και, επίσης, γιατί το θέατρο του Κάστρου δεν μπορεί, πλέον, να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες της Καλαμάτας για θερινές εκδηλώσεις.
Τέλος, ο συγκεκριμένος χώρος επελέγη γιατί είναι στην «καρδιά» της πόλης, έχει εύκολη προσβασιμότητα και εκατοντάδες θέσεις για στάθμευση οχημάτων.
Αναφορικά με την κατασκευή του Ανοιχτού Θεάτρου, θα εφαρμοσθούν οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και θα διατηρηθεί η απρόσκοπτη κίνηση του αέρα κατά μήκος της κοίτης του ποταμού, που αποτελεί στοιχείο του μικροκλίματος και παράγοντα δροσισμού του χώρου. Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα δέντρα, πλην ορισμένων γηρασμένων και θα φυτευθούν καινούργια. Επίσης, θα κατασκευασθούν χαμηλού ύψους κτήρια υποδομών, των οποίων τα δώματα θα φυτευθούν.
Οι κερκίδες θα κατασκευασθούν από μεταλλικά δικτυώματα για ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του χώρου με κατασκευές και την αποτροπή δημιουργίας φραγμάτων στην κίνηση του αέρα. Ο χώρος που θα καλύπτουν, θα φυτευθεί με αρωματικά φυτά ή θα καλυφθεί με βότσαλα, ώστε να υπάρχει συνέχεια της φύσης.
Το Θέατρο
Επιλέχθηκε και μελετήθηκε η κατασκευή ενός υπαίθριου Θεάτρου με χωρητικότητα έως 2.000 ατόμων, εκ των οποίων 1.600 – 1.800 θα κάθονται σε μεταλλικές κερκίδες με πλαστικά μόνιμα ή ανακλινόμενα καθίσματα και 150 άτομα σε μία μικρή κερκίδα από λιθοδομή και καθίσματα από πλάκες μαρμάρου Πάρνωνα, που θα κατασκευαστεί πάνω σε βάση από σκυρόδεμα. Επίσης, θα δημιουργηθούν περιμετρικές διαδρομές περιπάτου και διαπλατύνσεις ανάπαυσης με καθιστικά, έτσι ώστε να μπορέσει η περιοχή να αποτελέσει ένα λειτουργικό χώρο υπαίθριων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Στην περιοχή πίσω από τη σκηνή θα κατασκευασθεί ένα μονώροφο κτίριο 350 τετραγωνικών μέτρων, όπου θα στεγασθούν αποδυτήρια καλλιτεχνών, χώροι υγιεινής και ένα κυλικείο. Το δώμα του κτηρίου θα είναι φυτεμένο, έτσι ώστε να αποτελεί τη συνέχεια του τοπίου.
Αντιδράσεις
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου έχει την καθολική αντίθεση των δημοτικών παρατάξεων της Αντιπολίτευσης. Όπως έχουν υποστηρίξει το Ανοιχτό Θέατρο δεν μπορεί να λειτουργήσει στη μη οριοθετημένη κοίτη του Νέδοντα (Μιχάλης Αντωνόπουλος), αλλά και ότι από την αρχαιότητα αποφεύγεται η κατασκευή τέτοιων έργων στα ποτάμια και επιλέγονται επικλινείς επιφάνειες. Τέτοια επιφάνεια, σύμφωνα με τον Μανώλη Μάκαρη, βρίσκεται σε μια γειτονική θέση, εκεί που ο Δήμος σχεδιάζει να λειτουργήσει σταθμό μεταφόρτωσης των σκουπιδιών, στο πεδίο βολής.
Α.Π.