Ο καύσωνας που επικράτησε στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 42 βαθμούς Κελσίου, αλλά και η παρατεταμένη ανομβρία, επηρέασαν τις καλλιέργειες των βασικών αγροτικών προϊόντων του νομού μας.
Αναφέρομαι στις ελιές Καλαμών, ελιές ελαιοποιήσιμες και στα σύκα.
Ειδικά για την καλλιέργεια του σύκου, υπάρχει σημαντική απώλεια παραγωγής, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που προέκυψαν μετά το πέρας της συγκομιδής.
Η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων συκοπαραγωγών θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει, μιας και ο καύσωνας επηρέασε αρνητικά και ζημίωσε την παραγωγή, ποιοτικά και ποσοτικά.
Κακώς δεν επετράπη στους συκοπαραγωγούς να υποβάλουν δήλωση ζημίας στις αναγγελίες καύσωνα.
Ο ΕΛΓΑ έχει υποχρέωση να ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης της ζημιάς σε πρόγραμμα ΕΛΓΑ άμεσα.
Ακόμη περιμένουν οι συκοπαραγωγοί την επίσκεψη του προέδρου του ΕΛΓΑ στις συκοπαραγωγικές περιοχές, όπως είχε ανακοινώσει.
Αυτά που ακούστηκαν για αποζημιώσεις των συκοπαραγωγών από πρόγραμμα ΠΣΕΑ είναι άλλη μια κοροϊδία προς τους παραγωγούς.
Όσον αφορά στις βρώσιμες και ελαιοποιήσιμες ελιές, η ανομβρία έχει επίσης επηρεάσει αρνητικά τις αντίστοιχες παραγωγές, ποσοτικά και ποιοτικά.
Σε μερικές περιοχές του νομού η καταστροφή είναι μεγάλη, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αφού πέρυσι έχασαν την παραγωγή τους από το δάκο και φέτος από την ανομβρία και τον καύσωνα.
Ο ΕΛΓΑ πρέπει να ανταποκριθεί ταχύτατα καταγράφοντας την συμπωματολογία της ζημιάς και μετά τις διαπιστώσεις που θα γίνουν, κατά την περίοδο της συγκομιδής, να ενεργοποιήσει γρήγορα το μηχανισμό αποζημίωσης, που θα καλύψει το απολεσθέν εισόδημα, που θα προκύψει.
Ιωάννης Δ. Λαμπρόπουλος