Με δεύτερη επιστολή πρόλαβε τις αντιδράσεις των «διαφωνούντων» ο Π. Τατούλης
Τον Γιώργο Καμίνη υποδέχτηκε χθες στην Τρίπολη και στην έδρα της Περιφέρειας ο Πέτρος Τατούλης και το επώνυμο του δημάρχου Αθηναίων περιγράφει ακριβώς τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην Περιφερειακή Αρχή και ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα, με αφορμή το «τελεσίγραφο» του περιφερειάρχη προς τους 11 εκλεγμένους και διορισμένους αντιπεριφερειάρχες του να αποκαλύψουν τις… πολιτικές του προτιμήσεις και φιλοδοξίες.
Τα όσα έχουν συμβεί στο παρασκήνιο, όλο αυτό τον καιρό, θυμίζουν παρτίδα σκάκι, με τις δύο πλευρές να αναζητούν την κίνηση ματ, χωρίς όμως αυτή να έχει επιτευχθεί ακόμα. Αποκαλύπτουν μια εκρηκτική κατάσταση, με κάποιους συμβούλους της πλειοψηφίας να βρίσκονται «στα κάγκελα», αν και προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα στον περιφερειάρχη ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο διόρθωσης πολλών πραγμάτων που θα φέρουν ισορροπία στην παράταξη και σύμπνοια. Τα ζητήματα που θέτουν είναι ο τρόπος λειτουργίας της παράταξης και της Περιφερειακής Αρχής και, κυρίως, η συλλογικότητα.
Πάντως, αν και καιρό τώρα υπέβοσκε μια δυσαρέσκεια από κάποιους, φαίνεται ότι την εξωτερίκευσή της σηματοδότησε τον Απρίλιο η κίνηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας (ανάμεσά τους και ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς). Με ερώτηση που είχε έντονο αντιπολιτευτικό χαρακτήρα και κριτικό πνεύμα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τη χαρακτήριζαν ουραγό στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ακολούθησε η διαφοροποίηση αντιπεριφερειαχών στο αν στις επόμενες εκλογές πρέπει να υπάρχουν χωρικοί αντιπεριφερειάρχες ή όχι.
Η δεύτερη επιστολή
Κι ενώ οι «διαφωνούντες» της παράταξης Τατούλη με τον τρόπο λειτουργίας του προσπαθούσαν να κρατήσουν χαμηλούς και κρυφούς τόνους της διαφωνίας τους, ήρθε στο τέλος του καλοκαιριού η επιστολή του περιφερειάρχη, ο οποίος ζητούσε από τους αντιπεριφερειάρχες, χωρικούς και θεματικούς, να του απαντήσουν εγγράφως έως τέλος Σεπτεμβρίου για το αν συνεχίζουν να στηρίζουν την πολιτική του και αν θα τον ακολουθήσουν και στις επόμενες εκλογές.
Σύμφωνα με όσα διαρρέουν, το «τελεσίγραφο» δεν άρεσε καθόλου στους περισσότερους, ακόμα και σε κάποιους που στηρίζουν τις επιλογές του, πολύ περισσότερο δε στους «διαφωνούντες».
Μάλιστα, άρχισε και μια άτυπη συνεννόηση ότι δε θα απαντήσουν στην επιστολή του αρχηγού τους.
Καθώς αυτό είχε αρχίσει να διαφαίνεται μέσα στο Σεπτέμβριο και να φτάνει στα αυτιά του περιφερειάρχη, αποφασίσθηκε να στείλει δεύτερη επιστολή στους αρχικούς αποδέκτες, με την οποία ξεκαθάριζε ότι τη μη αποστολή έγγραφης απάντησης στην αρχική του επιστολή θα την εκλάβει ως θετική, υπολογίζοντας στη στήριξή τους και τη συμμετοχή τους στις επόμενες εκλογές.
Διαφωνούν
Με την εκπνοή της προθεσμίας το Σάββατο οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στα χέρια του περιφερειάρχη έφτασαν λίγες απαντητικές επιστολές, ίσως όχι περισσότερες από 3-4. Όλοι, όμως, οι αποδέκτες της επιστολής του φρόντισαν να έχουν κατ’ ιδίαν συνομιλία μαζί του. Κάποιοι από αυτούς που δεν απάντησαν δε θεωρούν ότι η σιωπή τους μπορεί να εκληφθεί από κανέναν ως συμφωνία και τηρούν στάση αναμονής.
Τα ζητήματα που έθεσαν στον περιφερειάρχη είναι ο τρόπος λειτουργίας της πλειοψηφίας και η έλλειψη συλλογικότητας. Πολλώ δε μάλλον, όσοι ευελπιστούν και σε ένα πολιτικό μέλλον δεν επιθυμούν να βγαίνει προς τους ψηφοφόρους τους η εικόνα της «μαριονέτας», που απλώς εκτελεί τις εντολές που δίνει ο περιφερειάρχης ή η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, την οποία θεωρούν «δεξί» και «αριστερό» χέρι του κ. Τατούλη. Δηλώνουν, δε, πως τέτοια «πολιτικά βαρίδια» δε θα δεχτούν να τα αναλάβουν.
Όλα δείχνουν πως οι «διαφωνούντες» περιμένουν άμεσα να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της παράταξης, δηλώνοντας πως «χρόνος υπάρχει για να πετύχουμε όλοι μαζί».
Της Βίκυς Βετουλάκη