Τέλος Οκτωβρίου με πρώτο πενθήμερο Νοεμβρίου θα ολοκληρωθούν οι ψεκασμοί δακοκτονίας και μέχρι στιγμής τα στοιχεία για την ελαιοπαραγωγή στη Μεσσηνία είναι ενθαρρυντικά.
Στο πρόβλημα ανομβρίας που έχει παρατηρηθεί σε ορισμένες περιοχές εκτιμάται ότι θα έχουμε βροχοπτώσεις που θα βοηθήσουν, ενώ οι δακοσυλλήψεις αυτή την περίοδο δεν είναι σε υψηλά επίπεδα.
Δακοκτονία
Σύμφωνα με το διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης Καλαμάτας, Γιάννη Κυριακόπουλο, με την ολοκλήρωση του προγράμματος δακοκτονίας στο τέλος Οκτωβρίου θα γίνουν ανακοινώσεις από τη ΔΑΟΚ σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι παραγωγοί για την προστασία του ελαιοκάρπου από το δάκο για το διάστημα έως την έναρξη συγκομιδής.
Άλλωστε, από το Νοέμβριο σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας η ελαιοσυγκομιδή ξεκινά και τηρείται με σχολαστικότητα το διάστημα που πρέπει να υπάρχει μεταξύ τελευταίου ψεκασμού για το δάκο και συλλογής καρπού.
Γλοιοσπόριο
Τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η ελαιοπαραγωγή θα είναι ικανοποιητική, ενώ θα βελτιωθούν τα πράγματα και με βροχοπτώσεις που είναι απαραίτητες αυτή την περίοδο για την ελαιοπαραγωγή.
Με τη βοήθεια, λοιπόν, βροχοπτώσεων αναμένεται μια αρκετά καλή χρονιά, όχι όμως του επιπέδου 2015-2016, οπότε ξεπέρασε πολλές προσδοκίες.
Σε ό,τι αφορά το γλοιοσπόριο, ήδη η υπηρεσία με ανακοινώσεις της έχει ενημερώσει τους παραγωγούς ότι σε περιοχές που πέρυσι υπήρξαν σοβαρά προβλήματα προσβολών και σε περιοχές που το μικροκλίμα ευνοεί την ανάπτυξη υγρασίας, όπως είναι οι παραποτάμιες και παρόχθιες περιοχές ή και σε ελαιόδεντρα που την άνοιξη είχαν εμφανή συμπτώματα δακοσπροσβολών στα φύλλα ή στα άνθη από γλοιοσπόριο, πρέπει να γίνουν προληπτικοί ψεκασμοί.
Της Βίκυς Βετουλάκη