Με …δούρειο ίππο τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα
Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, έλεγαν οι αρχαίοι, αλλά η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας θέλει, ακόμα μία φορά, να ρισκάρει με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του διευρυμένου Δήμου Καλαμάτας.
Η αρμόδια για τα πολεοδομικά θέματα αντιδήμαρχος, Παναγιώτα Ντίντα, ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι ξεκινά η διαδικασία για την προκήρυξη του διαγωνισμού εκπόνησης της μελέτης αναθεώρησης του ΓΠΣ. Η μελέτη, σύμφωνα με την ίδια, θα περιλαμβάνει θέματα τα οποία περιέχονταν και στην προηγούμενη αίτηση ακύρωσης του Γενικού Πολεοδομικού, η οποία όμως απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως και άλλα που βγήκαν στην πορεία.
Το κύριο επιχείρημα είναι η ικανοποίηση σειράς προτάσεων για τουριστικές επενδύσεις που υπάρχουν για περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου στην Καλαμάτα, αλλά και η άρση εμποδίων για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα στην περιοχή της ΒΙΠΕ, που έχει χαρακτηριστεί ως “ζώνη υψηλής παραγωγικότητας”.
Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι στην προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας, τόσο ο Δήμος Καλαμάτας όσο και δημότες, εναντιώνονταν στις προβλέψεις του ΓΠΣ για τη ζώνη του Ταϋγέτου, τις περιοχές Κάμπου και Μπουρνιά, τις περιαστικές περιοχές, τις ημιορεινές και το περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα. Για όλα τα παραπάνω υπάρχει έντονος προβληματισμός, αν μετά την απόφαση του ΣτΕ μπορεί να υπάρξει κάποια αλλαγή.
Μάλιστα, σε ανύποπτο χρόνο ο δήμαρχος, αναγνωρίζοντας έμμεσα τις δυσκολίες, είχε ζητήσει “πολιτική παρέμβαση” για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.
Οι απόψεις του Δήμου Καλαμάτας
Η αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα στις χθεσινές της δηλώσεις σημείωσε ότι ήδη ζητήθηκε από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας να συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης, προκειμένου να δημοπρατηθεί σχετική μελέτη. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι από το Δήμο Καλαμάτας έχουν εντοπισθεί σφάλματα και παραλείψεις, κατά την περίοδο έξι (6) ετών που ακολούθησε την έγκριση του ΓΠΣ, τα οποία πρέπει να διορθωθούν και συμπληρωθούν. Η αναθεώρηση είναι δυνατή, καθώς έχει παρέλθει η από το νόμο οριζόμενη πενταετία ως χρονικό όριο.
Τα σφάλματα και οι παραλείψεις αφορούν, κυρίως, στις τουριστικές επενδύσεις, σε όρια οικισμών και άλλα σημαντικά θέματα. Το ζήτημα εισάγεται στην Οικονομική Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα, για τη δέσμευση του ποσού, προκειμένου να γίνει η δημοπράτηση της συγκεκριμένης μελέτης. Στη συνέχεια θα απασχολήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η αντιδήμαρχος υπενθύμισε ότι έχουν αλλάξει οι προοπτικές και τα δεδομένα της περιοχής του Δήμου Καλαμάτας από το 2006 όταν συντάχθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και το 2011, οπότε κυρώθηκε, μέχρι σήμερα.
Ανέφερε δε ως παράδειγμα προβλημάτων τις προβλέψεις του ΓΠΣ για το κληροδότημα Παναγιώταρου, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της παραλιακής περιοχής της Μικρής Μαντίνειας, που εμποδίζουν την αξιοποίησή του από το Δήμο Καλαμάτας.
Τέλος, σχολίασε ότι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι ο Δήμος Καλαμάτας θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη