«Από τη σημερινή απαξίωση του θεσμού, να περάσουμε στην ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του τόπου προς όφελος των πολλών»
Κατάμεστη ήταν χθες το απόγευμα η αίθουσα του ξενοδοχείου Horizon Blu, όπου εν όψει των επιμελητηριακών εκλογών ο επικεφαλής του συνδυασμού «Νέο Επιμελητήριο», Γιώργος Γκούμας, παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις του για το μέλλον του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
Όπως ήταν λογικό, στην εκδήλωση παρευρέθη η πλειοψηφία των υποψηφίων του συνδυασμού, καθώς και αρκετοί επαγγελματίες που θέλησαν να μάθουν τις προτάσεις του Γιώργου Γκούμα, ο οποίος διεκδικεί την προεδρία του Επιμελητηρίου.
Ο κ. Γκούμας, αφού έκανε σκληρή κριτική για τη σημερινή κατάσταση στο Επιμελητήριο, μίλησε για το παρελθόν, ενώ έκανε επίθεση και στο συνυποψήφιό του, Βαγγέλη Ξυγκώρο, καθώς, όπως είπε, «παίζει τον άχαρο ρόλο του συνεχιστή της πολιτικής Καραμπάτου».
Στη συνέχεια ο κ. Γκούμας ανέλυσε το πλάνο του για το νέο Επιμελητήριο και κάλεσε την ομάδα του να παραμείνει δυνατή και ενωμένη μέχρι το τέλος.
Η κατάσταση του Επιμελητηρίου και αναφορά στο χθες – Επίθεση σε Καραμπάτο και Ξυγκώρο
Ο κ. Γκούμας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Όπως υποστήριξε, είναι μια προέκταση του Δημοσίου, κάτι που ο ίδιος θεωρεί ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί, ενώ δήλωσε ότι το Επιμελητήριο δεν μπορεί να είναι «τσιφλίκι» εκπροσώπησης προσωπικών συμφερόντων.
Σχετικά με τις προηγούμενες διοικήσεις, κατά τον ίδιο το απαξίωσαν στα μάτια των επαγγελματιών του τόπου. Σήμερα περισσότεροι από τους μισούς εγγεγραμμένους στο Επιμελητήριο δεν έχουν ανανεώσει τις συνδρομές τους, κάτι για το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Γκούμα, δεν ευθύνεται μόνο η οικονομική κρίση, αλλά και η συνειδητή απαξίωση ενός θεσμικού οργάνου, για να διατηρούν κάποιοι την εξουσία και τους τίτλους.
Αναφερόμενος στον έτερο διεκδικητή της θέσης του προέδρου, Βαγγέλη Ξυγκώρο, τον χαρακτήρισε «συνεχιστή της πολιτικής του Γιώργου Καραμπάτου» και όπως είπε, λυπάται πραγματικά που ένας νέος επαγγελματίας δέχθηκε να παίξει αυτόν τον άχαρο ρόλο.
Το ιδανικό Επιμελητήριο
Σύμφωνα με τον κ. Γκούμα, πρέπει να αλλάξουν πολλά στο υπάρχον καθεστώς και το Επιμελητήριο να βάλει σε πρώτο πλάνο την εξωστρέφεια, την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, τη διεκδίκηση των έργων υποδομής, την πολύπλευρη τουριστική ανάπτυξη, τη στήριξη όσων έπληξε η κρίση, καθώς και την αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι μισθοί του Επιμελητηρίου και η πολιτική μέσα από αυτό
Επιπρόσθετα, ο υποψήφιος πρόεδρος θέλησε να ξεκόψει κάθε σχέση του Επιμελητηρίου με τις πολιτικές βλέψεις ενός υποψηφίου, αναφέροντας ότι δεν είναι πολιτικός και δεν τον ενδιαφέρει να αναδειχθεί ως πολιτικός μέσα από το θεσμό του Επιμελητηρίου. Το Επιμελητήριο δεν είναι σκαλοπάτι για πολιτική ανέλιξη, αλλά βήμα προσφοράς στον τόπο μας και προώθησης των συμφερόντων των μελών του, σχολίασε.
Σχετικά με τους μισθούς που μπορεί κάποιος να λάβει από το Επιμελητήριο, ο κ. Γκούμας δήλωσε ότι δεν είναι εργαλείο αποκόμισης προσωπικών οφελών. Όπως είπε, τα μέλη του συνδυασμού του δε θέλουν μισθούς και αποζημιώσεις. Αυτό που θέλουν είναι «διαφάνεια και να σπάσουμε το κατεστημένο που τόσα χρόνια έχει οδηγήσει το Επιμελητήριο σε έναν απαξιωμένο γραφειοκρατικό θεσμό.
Το Επιμελητήριο δεν είναι μηχανισμός δημόσιων σχέσεων, αλλά ένας οργανισμός, όπου με συλλογική δουλειά και όλοι μαζί θα βάλουμε σε πρώτο πλάνο τη Μεσσηνία».
Το master plan του συνδυασμού και οι 6 άξονές του
Στη συνέχεια, ο Γιώργος Γκούμας έκανε γνωστό στους παρευρισκόμενους το master plan του συνδυασμού του, το οποίο αποτελείται από 6 άξονες.
Αυτοί είναι οι εξής: Πρώτος άξονας η Μεσσηνία να γίνει Πύλη της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας. Ο δεύτερος άξονας αφορά στην εξωστρέφεια για τη Μεσσηνία του 21ου αιώνα. Ο τρίτος άξονας την αξιοποίηση του συνόλου των Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτικών Εργαλείων. Ο τέταρτος άξονας την πολύπλευρη τουριστική ανάπτυξη. Πέμπτο άξονα αποτελεί η αξιοποίηση της περιουσίας του Επιμελητηρίου. Και τέλος, ο έκτος άξονας αφορά στην έμπρακτη στήριξη σε όλους τους επαγγελματίες της Μεσσηνίας.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση