Ο αριθμός των πολιτών που θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία είναι που θα κρίνει το αποτέλεσμα στις εκλογές για το νέο φορέα που θα διαδεχθεί τη “Δημοκρατική Συμπαράταξη”. Αυτή είναι η εκτίμηση των επιτελείων των υποψηφίων στη Μεσσηνία, σύμφωνα με ρεπορτάζ που κάναμε τις τελευταίες μέρες.
Στις εκτιμήσεις που ζητήσαμε να κάνουν για το ποιος θα επικρατήσει, οι περισσότεροι σχολίασαν ότι το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να κριθεί από τον πρώτο γύρο. Πάντως, όλοι δίνουν ως πρώτο φαβορί στη Μεσσηνία τη Φώφη Γεννηματά. Τα πλεονεκτήματά της είναι προφανή: βαρύ όνομα σαν ιστορία, που λέει και το τραγούδι, στη Μεσσηνία, δεν έχει συνδέσει την παρουσία της στην πολιτική με κακόφημες υποθέσεις διαχείρισης, είναι το πρώτο βιολί στο ΠΑΣΟΚ και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και εξ αυτού του λόγου έχει μεγάλη προβολή και τη δυνατότητα να κινητοποιήσει τον κομματικό μηχανισμό, ο οποίος δεν είναι αυτός που ήταν κάποτε, αλλά στη μικροκλίμακα όπου κινείται η παράταξη σήμερα είναι δυνατόν να επηρεάσει.
Η Φώφη Γεννηματά, η οποία τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί το νομό και θα μιλήσει στην Καλαμάτα, έχει μαζί της- πέρα από το δικό της ακροατήριο- ένα σημαντικό κομμάτι των στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ.
Ισχυρή παρουσία έχει και ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού η πλειοψηφία των μελών της πρώην Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ είναι στο πλευρό του και είναι ο μόνος που μπορεί να κοντράρει την κα Γεννηματά στο επίπεδο του μηχανισμού. Ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και έχει ερείσματα στο κόμμα και στη νεολαία του. Άλλωστε και στις τελευταίες ευρωεκλογές ήταν ο πρώτος σε ψήφους στη Μεσσηνία.
Ο Γιώργος Καμίνης δεν έχει κυβερνητικό βιογραφικό -άρα δε χρειάζεται να απολογηθεί για πράξεις ή παραλείψεις- και διαθέτει προσβάσεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπάρχει ένας σοβαρός αριθμός υποστηρικτών του από μέλη του ΠΑΣΟΚ που δεν είχαν στενή σχέση με τη Νομαρχιακή Επιτροπή, ενώ τον υποστηρίζουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ και του ΚΙΔΗΣΟ.
Οι υποστηρικτές του Σταύρου Θεοδωράκη φοβούνται ότι αν η προσέλευση είναι μικρή, δε θα έχει τύχη. Αγωνίστηκε με νύχια και με δόντια για να επιτραπεί η ψήφος εξ αποστάσεως. Δεν τα κατάφερε. Πάντως, αν στις κάλπες πάει κόσμος και κοσμάκης, δικαιούται να ελπίζει, όχι όμως στη Μεσσηνία.
Οι δύο πρώην υπουργοί (Μανιάτης, Ραγκούσης) ανήκουν στην κατηγορία των αουτσάιντερ και δε φαίνεται να διαθέτουν ερείσματα στη Μεσσηνία. Από τους άλλους τρεις (Τζιώτης, Πόντας, Γάτσιος), δε θα πρέπει να περιμένουμε και πολλά πράγματα στη Μεσσηνία.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έγγραφο που υπογράφει ο Νίκος Αλιβιζάτος, πρόεδρος της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας, το οποίο έχουμε στα χέρια μας και εστάλη προς τους περιφερειακούς υπευθύνους του Δικτύου Εμπιστοσύνης: “Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής μας συζητήθηκαν περιστατικά που σημειώθηκαν σε αρκετούς νομούς της χώρας, όπου εκδηλώθηκαν διαφωνίες μεταξύ εκπροσώπων των υποψηφίων για την ίδρυση και τη στελέχωση εκλογικών τμημάτων. Η εκπρόσωπος του κ. Ανδρουλάκη είχε μάλιστα υποβάλει και σχετικό υπόμνημα. Όπως έχουμε επανειλημμένως υπογραμμίσει, αρμόδιοι για την επίλυση αυτών των διαφορών είναι πρώτα πρώτα οι υπεύθυνοι περιφερειών του Δικτύου Εμπιστοσύνης, σε συνεργασία προφανώς με τις οικείες ΝΟΕ και μόνο “κατ’ έφεση” η υπό την προεδρία μου Επιτροπή Ενστάσεων.
Είναι στοιχειώδες καθήκον όλων όσοι εμπλεκόμαστε σε αυτή την περιπέτεια, όχι απλώς να δείξουμε αυτοσυγκράτηση, αλλά προπάντων πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης. Στο κάτω κάτω της γραφής, οι υποψήφιοι είναι μεν αντίπαλοι στην επικείμενη ψηφοφορία, είναι όμως, προπάντων, ΣΥΝΙΔΡΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ. Προφανώς, αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τους φίλους και τους υποστηρικτές τους».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη