Η… Ριβιέρα από την Καλαμάτα απέχει έτη φωτός

Η… Ριβιέρα από την Καλαμάτα απέχει έτη φωτός

Όνειρα και… έργα που θα πραγματοποιηθούν προσεχώς στο λιμάνι
 
 
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, μπορεί να… βλέπει την παραλιακή ζώνη ως μια νέα Ριβιέρα της Μεσογείου, αλλά ο δρόμος για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα θέλει κάτι παραπάνω από λόγια και σχέδια επί χάρτου.
Απ’ όσα μεγαλόπνοα συζήτησε με το υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, εκείνο που φαίνεται να έχει ορατό χρονικό ορίζοντα είναι η λειτουργία υδατοδρομίου στο λιμάνι της Καλαμάτας, και ειδικότερα στην αρχή του «χιλιόμετρου».
Αυτά καταλάβαμε, τουλάχιστον, από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Ανδρέα Καραγιάννη, ο οποίος επεδίωξε να κάνει… λιανά όσα συζητήθηκαν στην Αθήνα μεταξύ δημάρχου και  υπουργού.
Για τα υδροπλάνα σημείωσε ότι ολοκληρώνεται πολύ σύντομα η φάση αδειοδότησης, τα προβλήματα που υπήρχαν έχουν ξεπεραστεί, ενώ υπάρχει και η συγκατάθεση από πλευράς Λιμεναρχείου Καλαμάτας.
Από εκεί και πέρα, ο κ. Καραγιάννης σχολίασε ότι στην περιοχή του προλιμένα, και αφού γίνουν οι απαραίτητες εργασίες εκβάθυνσης, θα μπορεί ο χώρος να μεταβληθεί σε υποδοχέα κρουαζερόπλοιων, ενώ το υπόλοιπο τμήμα του λιμανιού θα μεταβληθεί σε υποδοχέα mega yacts. Σε ένα τμήμα του, δε, στη δυτική πλευρά, θα λειτουργεί και ως εμπορικό.
Βέβαια, για όλα τα παραπάνω απαιτούνται χρήματα, όχι από το δημόσιο κορβανά, τα οποία δεν υπάρχουν.
Στα έργα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι η απόδοση των 4,5 στρεμμάτων στη χερσαία ζώνη λιμένα, νοτίως του Πανελληνίου, στους δημότες με τη δημιουργία ενός χώρου εν είδει πάρκου και αναψυχής, αλλά και η ενοποίηση των δύο ποδηλατόδρομων στην περιοχή του Jumbo.
Ο κ. Καραγιάννης, εκτός από τα μεγαλόπνοα σχέδια της Δημοτικής Αρχής, αναφέρθηκε και σε αυτά που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Κι αυτά είναι τα έργα ασφαλτόστρωσης στην προβλήτα 7 και η κατασκευή του προσήνεμου μόλου.
Σον προγραμματισμό του 2018 υπάρχουν παρεμβάσεις, αισθητικές και υποδομών, στα κτήρια του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, του Λιμεναρχείου και του Τελωνείου, αλλά και η μερική μεταστέγαση του Λιμεναρχείου στο κτήριο των Λιμενεργατών. Ο 1ος όροφος θα αποδοθεί στους εργάτες, ενώ το ισόγειο για τις ανάγκες του Λιμεναρχείου.
Επίσης, ο κ. Καραγιάννης επισήμανε ότι θα προχωρήσει άμεσα η έγκριση του Σχεδίου Παραλαβής και Διαχείρισης Αποβλήτων των Πλοίων και Καταλοίπων Φορτίου που καταπλέουν στο λιμάνι, με φορέα διαχείρισης το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας.
Τέλος, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των μέσων ελέγχου και επιτήρησης του τμήματος του λιμανιού που υπόκειται σε εφαρμογή του ISPS.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη