Μία από τις τρεις πολεοδομικές μελέτες που χρονίζουν στο Δήμο Καλαμάτας, αυτή της Βέργας, παίρνει το δρόμο της οριστικής επίλυσης και εφαρμογής της, ενώ για τις άλλες δύο, Ασπροχώματος και Μικρής Μαντίνειας, υπάρχουν ακόμη κάποια προβλήματα.
Σύμφωνα, όμως, με όσα δήλωσε χθες η αρμόδια αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα, η εφαρμογή της πολεοδομικής μελέτης θα είναι… αλά καρτ, αφού δύο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες δεν πρόκειται να καταβάλουν τα όσα προβλέπονται. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, ο νόμος ορίζει ότι για τις τουριστικές μονάδες υπάρχει ξεχωριστό πλαίσιο, το οποίο είναι στην ευχέρεια του Δήμου να εφαρμόσει ή όχι. Ο Δήμος Καλαμάτας αποφάσισε την καλύτερη λύση για τις μονάδες αυτές, αν και οι υπόλοιποι δημότες θα κληθούν να καταβάλουν τα… νόμιμα για την εφαρμογή της μελέτης.
Σύμφωνα, λοιπόν, με χθεσινές δηλώσεις της κυρίας Ντίντα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία επεξεργασίας των ενστάσεων που υποβλήθηκαν όσον αφορά στην επικαιροποίηση της πολεοδομικής μελέτης Παραλίας Βέργας και στις 9 Νοεμβρίου εισάγεται ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, για γνωμοδότηση από πλευράς του Σώματος.
Κατά τη διαδικασία της ανάρτησης της επικαιροποιηθείσας πολεοδομικής μελέτης υποβλήθηκαν περί τις 180 ενστάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες (γύρω στις 130) αφορούσαν σε επικαιροποίηση κτηματολογικών δεδομένων. Οι υπόλοιπες, 50 περίπου, αφορούσαν σε θέματα ουσίας, τα οποία απαιτούσαν διευθέτηση.
Κατά το διάστημα που μεσολάβησε από την ανάρτηση της μελέτης και την υποβολή ενστάσεων μέχρι σήμερα, ο Δήμος Καλαμάτας, μέσω της Διεύθυνσης Πολεοδομίας, κατέβαλε κάθε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα και ιδίως τα προβλήματα που αφορούσαν σε ρυμοτομήσεις οικιών.
Κατόπιν συνεννοήσεων και οδηγιών από το υπουργείο Περιβάλλοντος και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τα ζητήματα αυτά έκλεισαν και «είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι οδηγηθήκαμε σ’ αυτήν την εξέλιξη σε ό,τι αφορά τα σπίτια», επεσήμανε η κυρία Ντίντα.
Στις 9 Νοεμβρίου το θέμα της πολεοδομικής μελέτης κλείνει από πλευράς αρμοδιότητας του Δήμου Καλαμάτας. Η σχετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου θα διαβιβαστεί στην Περιφέρεια, προκειμένου αυτή να συντάξει την εισήγηση για το Τοπικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ). Ο σχετικός φάκελος θα διαβιβασθεί, στη συνέχεια, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, για εισήγηση αναφορικά με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.
Η αντιδήμαρχος ανέφερε ότι «οι προσλαμβάνουσες που έχουμε από την περιοχή είναι ότι υπάρχει ομοθυμία για την έγκριση του Σχεδίου. Οι συνθήκες έχουν πια ωριμάσει και οι πολίτες έχουν πραγματικά αντιληφθεί ότι η περιοχή χρειάζεται πολεοδόμηση, προκειμένου να μπορέσει τα επόμενα χρόνια να αναπτυχθεί ομαλά και συγκροτημένα και να αποτελέσει την πιο όμορφη και πιο τουριστική περιοχή του Δήμου Καλαμάτας».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη