Από παραλία μεταξύ Μαραθόπολης και Φιλιατρών 41 αλλοδαποί, φερόμενοι ως πακιστανικής υπηκοότητας, όλοι άνδρες και μεταξύ τους τέσσερις ανήλικοι, επιβιβάστηκαν σε παλιό ταχύπλοο με προορισμό την Ιταλία τα ξημερώματα της Πέμπτης, όμως το ταξίδι τους στο όνειρο για μια καλύτερη ζωή σταμάτησε εν πλω, είτε εξαιτίας μηχανικής βλάβης του σκάφους είτε επειδή, για άγνωστη αιτία, αυτό έμπαζε νερά.
Κάποιος εξ αυτών, με κινητό τηλέφωνο, φέρεται να κάλεσε σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης 112, αναφέροντας ότι το σκάφος στο οποίο επιβαίνει ο ίδιος και άλλοι ομοεθνείς του βρίσκεται σε δυσχερή θέση λόγω μηχανικής βλάβης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το παλιό ταχύπλοο, που σε πινακίδα έφερε το όνομα «ΤΣΙΠΟΥΡΑ» και στην πρύμνη είχε μικρή πειρατική σημαία, ήταν δεμένο για περισσότερο από μία εβδομάδα στο αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης. Το ταχύπλοο εντοπίστηκε λίγα μίλια από την ακτή σε θαλάσσια περιοχή των Φιλιατρών και όλοι οι επιβαίνοντες ήταν καλά στην υγεία τους.
Οι 41 αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν σε περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Πύλου και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Κυπαρισσίας, ενώ το ταχύπλοο ρυμουλκήθηκε από το αλιευτικό σκάφος «Άξιον Εστί», επίσης στο λιμάνι Κυπαρισσίας.
Στο ταχύπλοο βρέθηκαν χάρτινο τελάρο με ντομάτες και σακούλα με αγγούρια, καθώς και δύο βαρέλια με καύσιμα. Στο λιμάνι Κυπαρισσίας από στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ από το Λιμεναρχείο Πύλου και το Α’ Λιμενικό Τμήμα, καθώς και στελέχη της ΕΛΑΣ, έγινε έλεγχος για την ταυτότητα των 41 αλλοδαπών. Όπως διαπιστώθηκε, όλοι ισχυρίζονταν πως ήταν πακιστανικής υπηκοότητας και μάλιστα οι 21 εξ αυτών έδειξαν έγγραφα που κατείχαν για τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα, ενώ οι 20 όχι.
Οι Λιμενικές Αρχές ερευνούν ώστε να διαπιστωθεί και εντοπιστεί ποιος ή ποιοι ήταν οι κυβερνήτες του ταχύπλοου – διακινητής ή διακινητές.
Στο Δήμο Τριφυλίας από νωρίς το πρωί σήμανε «συναγερμός» για την προσωρινή φιλοξενία τους και στο λιμάνι Κυπαρισσίας βρέθηκε και ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας. Την εποπτεία και τη ρύθμιση των διαδικασιών και των συνεργειών με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, από πλευράς Δήμου, είχε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μερκούρης, ενώ το συντονισμό ο επιστάτης της Δ.Ε. Κυπαρισσίας, Γεώργιος Αλεξόπουλος.
Συνεργεία του Δήμου καθάρισαν δημοτικά κτήρια στις Εργατικές Κατοικίες, στο Ροντάκι Κυπαρισσίας και τοποθετήθηκαν χημικές τουαλέτες, ενώ σε συνεργασία με την Π.Ε. Μεσσηνίας βρέθηκαν στρώματα, τα οποία και μεταφέρθηκαν από την Καλαμάτα.
Λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στις Εργατικές Κατοικίες με λεωφορείο του Δήμου, ενώ τους χορηγήθηκε σνακ και χυμός και ο Δήμος μερίμνησε για τη σίτισή τους.
Ωστόσο, στα κτήρια που διέθεσε ο Δήμος Τριφυλίας για την προσωρινή φιλοξενία, μέχρι και χθες το μεσημέρι δεν υπήρχε ρεύμα και νερό, ούτε είχαν κουβέρτες κ.ά., κάτι που διαπίστωσε ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης, σε επίσκεψή του στις Εργατικές Κατοικίες και έθεσε ακολούθως υπ’ όψιν της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας.
3.500 ευρώ για τη μεταφορά στην Ιταλία
Χρηματικό ποσό περί τα 3.500 ευρώ φέρεται πως εισέπραξαν οι διακινητές ψυχών για να μεταφέρουν τους αλλοδαπούς από παραλία της Τριφυλίας στην Ιταλία, και είτε συγγενείς τους είτε οι ίδιοι τα έδωσαν, με μεσάζοντες, ελπίζοντας πως θα μπορέσουν να φύγουν από την Ελλάδα και από την Ιταλία να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή ακόμα και την Αμερική και την Αυστραλία, όπου διαμένουν συγγενικά τους πρόσωπα και μέλη των οικογενειών τους, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Πολλοί από αυτούς φέρεται να είναι στην Ελλάδα περισσότερο από δύο, τρία, ακόμη και πέντε χρόνια, με σκοπό να μπορέσουν να φύγουν για άλλες χώρες. Κάποιοι μετέβησαν στην περιοχή από το Βόλο και άλλες περιοχές της χώρας, καθώς στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, εκεί που αποβιβάστηκαν, βρέθηκαν εισιτήρια του ΚΤΕΛ από Βόλο για Αθήνα και από Αθήνα για Φιλιατρά, στις 19 Νοεμβρίου, όπως και από Αθήνα για Γαργαλιάνους, με ημερομηνίες προηγούμενων ημερών.
Προανάκριση για την υπόθεση διενεργείται από τις Λιμενικές Αρχές.
Του Ηλία Γιαννόπουλου