Αναξιοποίητος ιδανικός αθλοτουριστικός προορισμός η Καλαμάτα…


Η Καλαμάτα υπήρξε στο παρελθόν δημοφιλής προορισμός για προετοιμασία κορυφαίων πρωταθλητών του στίβου και αυτό ήρθε να θυμίσει αυτές τις μέρες με γλυκόπικρο τρόπο η παρουσία της πολυπληθούς ομάδας του ΓΣ Γλυφάδας. Χθες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Ελίτ με την μεσολάβηση του προέδρου του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας, Χρήστου Μπένου, ο οποίος είναι φίλος του αθηναϊκού σωματείου, είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον προπονητή του ΓΣ Γλυφάδας, Γιάννη Περίφανο και τους πρωταθλητές Καλάκο, Πριβιλέτζιο, Κυριακοπούλο και Καρακατσάνη.
Στην ερώτηση που μας …καίει, για το πώς μπορεί η Καλαμάτα να ξανακερδίσει στον τομέα του αθλοτουρισμού ο κ. Περίφανος ανέφερε ότι «Είναι θέμα βούλησης των ιθυνόντων του Δήμου και του Αθλητικού Φορέα και μπορούν να προσελκύσουν και αθλητές όχι μόνο από την Ελλάδα. Το κλίμα είναι πάρα πολύ καλό, η πόλη είναι κοντά στην Αθήνα, ενώ δεν χρειάζεσαι καράβι ή αεροπλάνο στην μετακίνηση».
Όσο για το Στάδιο της Παραλίας οι άνθρωποι της Γλυφάδας βρήκαν τις συνθήκες αρκετά ικανοποιητικές (σ.σ. «παντού υπάρχουν προβλήματα, αλλά κοιτάζουμε να μας καλύπτουν οι εγκαταστάσεις κατά 70%» σχολίασε ο κ. Περίφανος), αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι οι τέσσερις αθλητές που συναντήσαμε είναι μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, με σημαντικό μέρος της προετοιμασίας τους να γίνεται εκτός σταδίου.
Όσον αφορά στο διεθνές μίτινγκ του Μεσσηνιακού, «Παπαφλέσσεια» είναι φυσικά πολύ οικείο για τους Καλάκο, Κυριακοπούλου, Καρακατσάνη, που έχουν αγωνιστεί εδώ και έχουν καταγράψει επιτυχίες, με τον προπονητή του ΓΣ Γλυφάδας να σχολιάζει επιπλέον: «Οι καιροί αλλάζουν πρέπει να προσαρμοστούμε στα σημερινά δεδομένα. Μαθαίνω πάντως ότι γίνονται προσπάθειες να έρχονται και ξένοι αθλητές, ώστε να ανέβει το επίπεδο». 
 
Οι πρωταθλητές και οι νεαροί αθλητές στίβου του ΓΣ Γλυφάδας για προετοιμασία στην Καλαμάτα 
Ο Χρήστος Μπένος ανέλαβε να μας συστήσει την 4άδα των αθλητών και τον προπονητή του ΓΣ Γλυφάδας, Γιάννη Περίφανο, σε έναν ιδανικό …πρόλογο:
«Για 2η χρονιά ο ΓΣ Γλυφάδας, που είναι από τους κορυφαίους συλλόγους της χώρας στον κλασσικό αθλητισμό, βρίσκεται στην Καλαμάτα και κάνει μια 10ήμερη προετοιμασία. Στις τάξεις του συλλόγου βρίσκονται κορυφαίοι αθλητές, αλλά και πολλοί ταλαντούχοι, αθλητές και αθλήτριες που έρχονται από πίσω.
Ο Θανος Καλάκος είναι πρωταθλητής των 800 μ. έκανε πέρυσι πανελλήνιο ρεκόρ 1’48’’79 εδώ στα Παπαφλέσσεια και μετά έκανε στο Γκοσέτο 1.48.59, βελτιώνοντάς το κι άλλο. Η Γκλόρια Πριβιλέτζιο είναι από τις κορυφαίες μαραθωνοδρόμους της χώρας. Έκανε 2 ώρες, 45 λεπτά και 19 δεύτερα στο Ρότερνταμ, πήρε πέρυσι μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Λονδίνο. Η Ανθή Κυριακοπούλου είναι πρωταθλήτρια των 1.500 μ. με 4’19’’53 και ήταν 2η στους Βαλκανικούς. Η Αναστασία Καρακατσάνη, ήρθε φέτος στο σύλλογο είναι πρωταθλήτρια των 10.000 μ. με πολλά πανελλήνια ρεκόρ.
Στον ΓΣ Γλυφάδας προπονητές είναι ο Γιάννης Περηφανος, Δημήτρης Τσιμένης και επικεφαλής ο Μανώλης Χάντζος».
 
Γιάννης Περίφανος: Υψηλοί στόχοι και τη νέα χρονιά, σημαντική η κοινή προετοιμασία 
Το μέλος του προπονητικού τιμ του ΓΣ Γλυφάδας, Γιάννης Περίφανος, αναφέρθηκε στον συλλογό του και την αποστολή που βρίσκεται στην Καλαμάτα, απηύθυνε ευχαριστίες για τη φιλοξενία, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια, ενώ μετέφερε και τους στόχους για τη νέα αγωνιστική περίοδο:
«Είναι η 2η χρονιά που επιλέξαμε φέτος την Καλαμάτα. Πέρυσι, ο Θάνος, η Ανθή, η Λια Ζυγόρη, ο Χρηστος Χριστόπουλος, ο Γιώργος Μαθιόπουλος και η Κωνσταντίνα Χάντζου είχαν κάνει πάλι 10ημερη προετοιμασία. Διαλέγουμε την Καλαμάτα γιατί έχει πάρα πολύ καλό κλίμα, πολύ ωραίες εγκαταστάσεις, πολύ καλή φιλοξενία εδώ στο ξενοδοχείο Ελίτ. Ευχαριστούμε πολύ τον υπεύθυνο κ. Νίκο Μαλαπέτσα. Μας παρέχουν ό,τι χρειαζόμαστε κι εδώ στο ξενοδοχείο και στο γήπεδο, όπου οι άνθρωποι του δημοτικού Σταδίου μας είπαν ό,τι χρειαστούμε είναι στο πλευρό μας, διαθέτοντας και την αίθουσα για τα βάρη. Τους ευχαριστούμε κι αυτούς.
Φέτος έχουμε έρθει με μια μεγάλη ομάδα, με 40 παιδιά. Κοντά στους πρωταθλητές μας είναι κι άλλα παιδιά που έρχονται από πίσω και επανδρώνουν την ομάδα μας.
Όσο προχωράμε τόσο αυξάνονται οι στόχοι του συλλόγου και των παιδιών. Έχουμε φέτος πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών στο Βερολίνο και ελπίζουμε ότι και τα τέσσερα παιδιά που είναι μαζί μας εδώ να είναι στην κορυφαία αυτή διοργάνωση. Το θέλουμε όλοι μέσα από την ψυχή μας και θα κάνουμε τα πάντα, μέσα από την προπόνησή μας, να τους βοηθήσουμε να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο και να πιάσουν το όριο για τους Πανευρωπαϊκούς αγώνες.
Θα είναι μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση, πρώτα για τους εαυτούς τους και τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν. Είναι εφικτός στόχος για όλους.
Πρώτα να έχουμε υγεία και τα υπόλοιπα έρχονται.
Εκτός από τα τέσσερα παιδιά εδώ και την Ελένη Λευκοπούλου που αγωνίζεται στα 800 μ. γυναικών, ακολουθούν κι άλλα πολλά υποσχόμενα, όπως είναι ο Χρήστος Χριστόπουλος, πρωταθλητής στα 3 χλμ. παίδων, ο Γιώργος Μαθιόπουλος 3ος στα 1.500 παίδων και 1ος στα 1.000 μ. παμπαίδων, Κατερίνα Παπαϊωάννου 3η στα 3 χλμ. κορασίδων, η Κωνσταντίνα Χάντζου 5η στα 1.500, η Ειρήνη Μενοπούλου 1η στα 300 μ. παγκορασίδων. Πιστεύουμε ότι η καλή πορεία του συλλόγου μας θα συνεχιστεί και φέτος, με καλύτερα αποτελέσματα.
Προσπαθεί ο σύλλογος να βοηθάει όλα τα παιδιά. Έχουμε τον πρόεδρό μας, τον Ανδρέα Καγγελάρη, που του ζητήσαμε κοντά στα 4 παιδιά και άλλα 4 παιδιά που είναι σε υψηλό επίπεδο να κάνουν αυτή τη 10ημερη προετοιμασία, τα έξοδα των οποίων καλύπτει ο σύλλογός μας. Η κοινή προετοιμασία μεγάλων και μικρών αθλητών μέσα από αυτά τα καμπ έχει επίσης στόχο να πετύχει ένα δέσιμο της ομάδας και οι μικροί να βλέπουν πώς δουλεύουν οι πρωταθλητές μας και να παίρνουν παραδείγματα».
  
Θάνος Καλάκος: Αγάπη και …εύνοια στην Καλαμάτα 
Ο νεαρός πρωταθλητής, Θάνος Καλάκος, τόνισε από την πλευρά του: «Για 2η χρονιά επιλέξαμε την Καλαμάτα για τη χειμερινή μας προετοιμασία. Ο καιρός δεν μας έχει ευνοήσει τις δύο πρώτες μέρες, πιστεύω ότι στη συνέχεια θα είναι πολύ καλύτερα. Έχει ζέστη και αυτό μας βοηθάει να κάνουμε έξω προπόνηση. Πέρυσι ήταν μια πολύ καλή χρονιά. Όλοι πετύχαμε και με το παραπάνω τους στόχους μας. Έτσι και φέτος έχουμε βάλει τον πήχη πιο ψηλά και θέλουμε να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε διεθνείς διοργανώσεις και να πιάσουμε το όριο για το Πανευρωπαϊκό.
Μέχρι στιγμής η προετοιμασία μας έχει πάει μια χαρά. Αν συνεχίσουμε έτσι και έχουμε υγεία θα δούμε καλά αποτελέσματα.
Θέλω να ευχαριστήσω, εκ μέρους μέρους μου, της Ανθής Κυριακοπούλου και της Γκλόριας Πριβιλέτζιο τον ΣΕΓΑΣ που μας παρείχε αυτή τη 10ήμερη προετοιμασία και να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντικό για μας, τους αθλητές μεγάλων και μεσαίων αποστάσεων, να αλλάζουμε παραστάσεις και να κάνουμε προετοιμασίες. Βοηθάει πάρα πολύ στο να βγουν καλά αποτελέσματα».
Αναφερόμενος στα Παπαφλέσσεια, ο Καλάκος τόνισε ότι: «είναι ένα μιτινγκ που με …«πάει», καθώς πριν τρία χρόνια είχα πιάσει το όριο για το Παγκοσμιο πρωτάθλημα παίδων και πέρυσι έκανα πανελλήνιο ρεκόρ στην Καλαμάτα. Είναι από τα αγαπημένα μου, μου αρέσει το όλο κλίμα και η εποχή που γίνεται, κοντά στην περίοδο φορμαρίσματος και βοηθάει πάρα πολύ τους αθλητές που κυνηγάνε όρια και επιδόσεις».
Ο Θάνος Καλάκος είναι φοιτητής στο Πολυτεχνείο και τη σχολή ηλεκτρολόγων-μηχανολόγων. Πώς συνδυάζεται αυτό; «Εδώ στην Ελλάδα είναι δύσκολα τα πράγματα, ενώ στο εξωτερικό είναι πιο επαγγελματικός και έχεις περισσότερα έσοδα, οπότε μπορείς να αφοσιωθείς σε αυτό. Συνδυάζεται αθλητισμός και διαβασμα, αλλά είναι πιο δύσκολο και χρειάζεται 100% συγκέντρωση και προσήλωση» εξηγεί ο νεαρός πρωταθλητής.
 
Γκλόρια Πριβιλέτζιο: Πάρα πολύ ωραίες διαδρομές προπόνησης 
Με τη σειρά της η διακεκριμένη μαραθωνοδρόμος του ΓΣ Γλυφάδας δήλωσε: «Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι εδώ στην Καλαμάτα. Το ξενοδοχείο μας τα παρέχει όλα. Προσωπικά εμένα, επειδή εργάζομαι στην Αθήνα, με ωφελεί πάρα πολύ γιατί ξεκουράζομαι κιόλας. Έχει πάρα πολλές ωραίες διαδρομές. Μόνο με τον καιρό εχουμε ένα θέμα, αλλά μέχρι στιγμής είμαστε πάρα πολύ τυχεροί.
Εγώ προετοιμάζομαι για το Ρότερνταμ, θέλω να βάλω τα δυνατά μου να ξαναπετύχω τον στόχο μου. Είμαι πολύ ευχαριστημένη που είμαι σε μια ομάδα που είναι πολύ δεμένη, με φοβερούς προπονητές και πάρα πολύ ωραίο κλίμα».
 
Ανθή Κυριακοπούλου: 
«Νοιώθουμε πολύ ευχαριστημένοι και από τη βοήθεια του ΣΕΓΑΣ και από τη βοήθεια που έχουμε από το σύλλογο. Μας βοηθάνε οι προπονητές μας πάρα πολύ για να πετύχουμε τους στόχους μας. Στο ξενοδοχείο εδώ μας παρέχουν τα πάντα.
Εμένα οι στόχοι μου είναι να πετύχω όριο για το Πανευρωπαϊκό στα 1.500 μ. και στα 800 μ., που το θεωρώ εφικτό» δήλωσε η Ανθή Κυριακοπούλου, ενώ στην ερώτηση για τις δυσκολίες του πρωταθλητισμού, σχολίασε: «Ο πρωταθλητισμός είναι δύσκολος και θέλει μεγάλες προσπάθειες, αλλά εφόσον το αγαπάς, το ακολουθείς χωρίς να νοιωθεις ότι κάνεις θυσιες, ενώ σου ανοίγονται πολλοί δρόμοι (π.χ. σπούδασε με υποτροφία του ΣΕΓΑΣ σε ιδιωτικό ΙΕΚ). Μαθαίνεις να έχεις πειθαρχία και στόχους, όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και στη ζωή σου γενικότερα. Και σίγουρα νοιώθεις καλά για σένα».
 
Αναστασία Καρακατσάνη: Να δικαιώσουμε προπονητές, σύλλογο, ΣΕΓΑΣ 
Τέλος, η Αναστασία Καρακατσάνη αναφέρθηκε στην «επανεκκίνησή της» λέγοντας τα εξής:
«Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω τους προπονητές μου κ. Περήφανο και κ. Χάντζο που όταν τους ζήτησα να με βοηθήσουν να επανέλθω στα επίπεδα που βρισκόμουν πιο παλιά με δέχθηκαν με μεγάλη χαρά, η ομάδα όλη με αγκάλιασε και μπορέσαμε πολύ γρήγορα να βρούμε ρυθμούς προπόνησης.
Παρ’ όλο που είναι μια χρονιά που θα πρέπει να προσαρμοστώ στο νέο είδος προπόνησης, μέχρι τώρα πάει πάρα πολύ καλά. Σε αυτό βοηθάει πάρα πολύ το κλίμα και η συνεργασία που έχουμε και δεν υπάρχει σε άλλες ομαδες σε τέτοιο επίπεδο.
Όσον αφορά στην προετοιμασία είναι πολύ καλό να αλλάζεις παραστάσεις και να πηγαίνεις για προπόνηση σε άλλα μέρη, όπου βοηθάει ο καιρός.
Ελπίζω όλοι να πετύχουμε τους δύσκολους στόχους μας και να βγάλουμε «ασπροπρόσωπους» τους προπονητές μας, τον σύλλογο και την Ομοσπονδία» κατέληξε η Καρακατσάνη, ενώ απαντώντας στην ερώτηση για τις στερήσεις του πρωταθλητισμού η ίδια κατέθεσε την προσωπική της εμπειρία και θέση:
«Δεν χάνει κάτι γιατί όταν κάνεις αυτό που αγαπάς, γιατί αυτό είναι η προτεραιότητά σου, αυτό που σου αρέσει. Οπότε δεν θεωρείς ότι στερείσαι κάποια έξοδο. Με μέτρο όλα μπορείς να τα κάνεις και να τα συνδυάσει. Για μας είναι σαν επάγγελμα. Γνωρίζουμε πλέον τον οργανισμό μας και ξέρουμε πότε μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο που μας αρέσει, όπως μια βόλτα ή στο σινεμά. Μαθαίνουμε να έχουμε όρια σε όλα».

Της Χριστίνας Ελευθεράκη