Πάνω από το 50% του πληθυσμού της Καλαμάτας αντιμετωπίζει πρόβλημα προσβασιμότητας


«Να αγαπήσουμε την  πόλη μας» … αν θέλουμε να βελτιωθεί η προσβασιμότητα στην Καλαμάτα
 
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Βελτίωση της Προσβασιμότητας στην Καλαμάτα» πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο ξενοδοχείο “REX”. Το πρόβλημα της προσβασιμότητας, όπως τονίστηκε και κατά τη διάρκεια της ημερίδας, δεν αφορά μόνο τα άτομα ΑμεΑ αλλά χιλιάδες ακόμα συμπολίτες μας όπως π.χ. μητέρες με καρότσια, ηλικιωμένους αλλά και ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ένα προσωρινό πρόβλημα υγείας. Ο εκ των ομιλητών της εκδήλωσης κ. Θάνος Ζαφειρόπουλος, πρόεδρος του Eco City, σημείωσε ότι η Καλαμάτα αποτελεί μια από τις ομορφότερες πόλεις στην Ελλάδα σχετικά προσβάσιμη  που έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια αλλά χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά. Αρχικά τόνισε, ότι δεν πρέπει να αιθεροβατούμε και να ζητάμε από τη μια μέρα στην άλλη να μοιάσουμε π.χ. στη Λυών που βραβεύθηκε με το βραβείο προσβασιμότητας στην Ευρώπη, αλλά αρχικά να «αγαπήσουμε την πόλη μας» και να αποκτήσουμε αυτοσεβασμό. Πρόσθεσε δε, ότι είναι πολύ σημαντικό όλα αυτά τα θέματα να αρχίσουν να καλλιεργούνται από το σχολείο και από τις μικρές ηλικίες των παιδιών. Στη συνέχεια ανέφερε παραδείγματα που παρεμποδίζουν την προσβασιμότητα σε μια πόλη, όπως η παράνομη στάθμευση, τα σκουπίδια σε πεζοδρόμια, η προέκταση κήπων σε πεζοδρόμια και πολλά άλλα καθημερινά ζητήματα που δημιουργούν προβλήματα σε πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, μεγαλύτερο απ’ ότι φανταζόμαστε. Επίσης, ο κ. Ζαφειρόπουλος σημείωσε την καλή συνεργασία που έχει με το Δήμο Καλαμάτας με σκοπό αυτή να βελτιωθεί σε ακόμα καλύτερα επίπεδα.
Ο εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης ο Παναγιώτης Παπαντωνίου τόνισε ότι το θέμα της ημερίδας είναι ένα επίκαιρο και απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες μετασχηματίζονται. Επίσης, επισήμανε ότι η προσβασιμότητα σε δημόσιους χώρους απασχολεί σήμερα πάνω από το 50% του πληθυσμού σε κάθε πόλη το ίδιο και στην Καλαμάτα, Πρόσθεσε δε, ότι σ’ ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της Καλαμάτας, το ζήτημα αυτό θα πρέπει αποτελεί προτεραιότητα, έτσι ώστε η πόλη να βελτιώνεται συνεχώς. Αναφορικά, με τους στόχους της ημερίδας ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε ότι στο δεύτερο μέρος της θα παρουσιαστούν απλές δράσεις που ήδη πραγματοποιούνται ενώ και τα συμπεράσματα αυτής θα δοθούν στο Δήμο Καλαμάτας και σε όλους τους αρμόδιους φορείς με σκοπό την από κοινού επίλυση των προβλημάτων και την βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων της πόλης χωρίς αποκλεισμούς.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου για άτομα ΑμεΑ ΔΙΑΦΟΡΟ-ΖΩ και πρωταθλητής στο τένις με αμαξίδιο Γιώργος Λαζαρίδης, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και την διοργάνωση της ημερίδας κατά την ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει, κυρίως, από την αδιαφορία συμπολιτών μας ενώ αναφέρθηκε και σε απλά παραδείγματα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες από την εμπειρία του και ταξίδια στο εξωτερικό, λύσεις απλές που εύκολα μπορούν να εφαρμοστούν και στην περιοχή μας. Παράλληλα, ο Γιώργος Λαζαρίδης υπογράμμισε ότι τα μικρά παιδιά εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα σεβασμού ανθρώπων ΑμεΑ και συνήθως τα προβλήματα δημιουργούνται από τους μεγάλους.
Για καθημερινές ιστορίες που αντιμετωπίζουν στην πόλη της Καλαμάτας στην προσπάθεια τήρησης του νόμου αλλά και για απίθανες δικαιολογίες που ακούν αναφέρθηκε ο τελευταίος ομιλητής στο πρώτο μέρος της ημερίδας , Σταύρος Κονιδιτσιώτης, Δημοτικός Αστυνόμος στο Δήμο Καλαμάτας. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν και ο χαιρετισμός που προηγήθηκε των προλαλησάντων, του Γιάννη Αδαμόπουλου, αρμόδιου γι’ αυτά τα ζητήματα στην πόλη της Καλαμάτας. Ο κ. Αδαμόπουλος σημείωσε ότι βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία τόσο με τον κ. Ζαφειρόπουλο τον πρόεδρο του ECOcity, όσο και με τον επιστήμονα συγκοινωνιολόγο Παναγώτη Παπαντωνίου καθώς και με το σύλλογο «Διαφοροζώ» με σκοπό τη συνεχή βελτίωση στην πόλη της Καλαμάτας. Επίσης, τόνισε ότι η πόλη της Καλαμάτας βρίσκεται σε καλό επίπεδο σχετικά σε σχέση με άλλες ελληνικές πόλεις, ωστόσο υστερεί σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, και στόχος της δημοτικής αρχής αποτελεί πάντα το καλύτερο.
Τέλος, έκανε γνωστό ότι στην πόλη της Καλαμάτας συνολικά 2.600 συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα ενώ άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει μια εργολαβία που θα βελτιώσει την προσβασιμότητα σε βασικούς άξονες στον ιστό της πόλης για τα άτομα αυτά. Εκτός του Γιάννη Αδαμόπουλου, την εκδήλωση χαιρέτισαν , εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, η πρόεδρος του ΤΕΕ Πελοποννήσου Νατάσα Κυριακοπούλου, ο Βασίλης Κουτραφούρης εκ μέρους των Πολιτικών Μηχανικών, Ο Κωνσταντίνος Μπούρας από τους Ηλεκτρολόγους μηχανικούς καθώς και οι επικεφαλείς της αντιπολίτευσης στο Δήμο Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης και Θεόδωρος Μπρεδήμας. Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας αναφέρθηκαν δράσεις προσβασιμότητας που ήδη υλοποιούνται στην πόλη της Καλαμάτας από διάφορους φορείς της πόλης.  Την ημερίδα την διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Καλαμάτας και τον Αθλητικό Σύλλογο ΑμεΑ «ΔιαφοροΖΩ» υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας

Τη διοργάνωση και το συντονισμό της ημερίδας επιμελήθηκε  ο Παναγιώτης Παπαντωνίου, Διδάκτωρ Πολιτικός ΕΜΠ, Συγκοινωνιολόγος, Ειδικός Γραμματέας ΣΕΣ.
Επίσης η ημερίδα υποστηρίχθηκε από το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Μεσσηνίας, το περιφερειακό τμήμα Μεσσηνίας του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και το Κέντρο Αποκατάστασης “Διάπλαση”. 
 
Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας