Πριν από λίγες ημέρες, μέσα σε μια γιορταστική βραδινή εκδήλωση, γιόρτασε τα 60 χρόνια πορείας του ο Μουσικός Όμιλος «Ορφέας».
Η γιορτή πλαισιώθηκε και με δύο άλλες χορωδίες της πόλης μας: την «Αρμονία» και το συγκρότημα “Allegri”, καθώς και από τη μαντολινάτα του Ωδείου και του Μουσικού Σχολείου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός ιστορικού DVD μέσα από το οποίο ζωντάνεψε η πορεία του Ομίλου «Ορφέα», καθώς και πρόσωπα που πέρασαν απ’ αυτόν. Καλαματιανοί χαρισματικοί μουσικοί που διέπρεψαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τίμησαν το όνομά τους, την Ελλάδα και την Καλαμάτα μας:
Γιάννης Χρυσομάλλης – Αλέκος Τσίχλης – Χρήστος Ζερμπίνος – Δημήτρης Πλατανιάς – Νίκος Πράσινος- Άννα Μαρία Μουτεβελή – Χριστίνα Γιαννακοπούλου – Ευτυχία Δημητρακοπούλου κ.ά.
Η χορωδία “Allegri” μας παρουσίασε μια πολύ ωραία πρωτοποριακή μουσική, κυρίως την τεχνική της φωνητικής – ανόθευτη από άλλα βοηθητικά όργανα. Θύμιζε την παλιά χορωδία «AINIAN», που έμεινε αξέχαστη για την απόδοσή της στην τεχνική της φωνής «ακαπέλα» (ασυνόδευτη). Αξιόλογη μαέστρος η κα Λαζάρου.
Η χορωδία «ΑΡΜΟΝΙΑ» παρουσίασε ένα μεγάλο όγκο χορωδών και απόδοσης, που την τιμούν ιδιαίτερα ανάλογα για τα 25 χρόνια της ύπαρξής της.
Εκφράζοντας τη γνώμη μου, νομίζω ότι η απόδοσή της θα ήταν καλύτερη, αν η επιλογή των τραγουδιών ήταν πιο κατανοητή, πιο γνωστή στους ακροατές.
Ο μαέστρος Μιχάλης Γαργαλιώνης είναι μεγάλης μουσικής κατάρτισης, γνωστός και από το παρελθόν.
Η χορωδία του «Ορφέα», και μόνη, αλλά και με τη συνοδεία των εγχόρδων, απέδωσε πιο πεπειραμένες μουσικές τετραφωνίες, όπως αρέσκεται να ακούει το φιλόμουσο καλαματιανό κοινό. Ο μαέστρος Ιβάν Μάντζαρης, ικανός μουσικοδιδάσκαλος, έχει μπει στην καλαματιανή μουσική αρέσκεια.
Γενικά, η εκδήλωση ήταν εξαιρετικά πετυχημένη, χάρις στους ανθρώπους που τη διοργάνωσαν. Ένα μεγάλο «ΕΥΓΕ» σε όλους όσοι μας χάρισαν αυτή την εκλεκτή μουσική εκδήλωση. Κυρίως στους εξαίρετους συμπολίτες μας, χορηγούς, διοργανωτές, μαέστρους, τον πιανίστα, τους εκτελεστές μουσικών οργάνων και όλους τους χορωδούς, οι οποίοι, με αγάπη και μεράκι στη μουσική, μας μεταφέρουν τη μαγεία της τετραφωνίας.
Άξιοι συνεχιστές της μουσικής μας παράδοσης, η οποία ξεκινάει πριν από πολλά χρόνια. Χρησιμοποίησα τη λέξη «συνεχιστές», γιατί η ιστορία του «Ορφέα» ξεκινά πριν από το 1950.
Τότε επιγραφόταν ως «Χορωδία και Μαντολινάτα Καλαμών Ο ΟΡΦΕΥΣ». Είχε σχολή μουσικής στην οδό Αριστοδήμου, κάτω από το σπίτι του Ι. Καλογερόπουλου. Μουσικοδιδάσκαλος ήταν ο Μιχάλης Κουρκουτάς και μαέστρος ο Γιώργος Σκλήκας.
Ο γράφων το παρόν υπήρξε μέλος αυτού του συγκροτήματος και θυμάται ότι είχαν δοθεί αρκετές συναυλίες σε Καλαμάτα, Τρίπολη και Σπάρτη.
Οι συναυλίες πλαισιώνονταν από ένα «τρίο κιθάρα», το οποίο αποτελούσαν οι: Γιάννης Μαυρέας, Νίκος Σκλήκας και Κώστας Ασλανίδης.
Ακόμα πρέπει ν’ αναφερθεί ότι η μαντολινάτα πλαισιωνόταν και από βιολιά, τα οποία έπαιζαν οι Τάκης Κτεναβέας, Ανδρέας Θωμόπουλος, Γιάννης Παπαδόπουλος, Κώστας Λάσκαρης και ο Ρώσος Οσίποφ.
Μέσα από το συγκρότημα του τότε «Ορφέα» ξεπήδησαν δύο μεγάλα μουσικά ταλέντα που έλαμψαν στο παγκόσμιο στερέωμα. Ο Τάκης Κτεναβέας, πρώτο βιολί στην ορχήστρα της Βιέννης και ο Γιάννης Μαυρέας, δίδυμος αδελφός του αείμνηστου χορωδού Σπύρου Μαυρέα, ο οποίος διέπρεψε ως καθηγητής της κιθάρας.
Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης